Hjääälp…dunjacka som luktar våt hund!

Man brukar ju säga att ”kvalité lönar sig” och det håller jag väl med om i stort men måste ändå säga att jag är jättebesviken på en jacka jag köpte i höstas.
 
Jag brukar köpa BILLIGA jackor att ha i stallet, hittar oftast något i Ullared för 250-400:– kronor men för några månader sedan ”slog jag på stort” och köpte en dunjacka för 1000:– på Horze i Malmö.
 
Eftersom det ju inte har varit några minusgrader att tala om hela vintern har jag knappt använt jackan men för 2 veckor sedan tyckte jag ändå att det var dags att tvätta den.
 
Sägas ska att jag HAR dålig erfarenhet av en tidigare dunjacka jag haft som luktade illa efter en tvätt så därför bestämde jag mig för att verkligen tvätta denna jacka efter konstens alla regler eller i alla fall EXAKT enligt jackans tvättråd.
 
Sagt och gjort och när jackan var tvättad torktumlade jag den i en eeeevighet- den blev aldrig torr. Hade tennisbollar (helt nya)  i tumlaren- precis som man ”ska”.
 
När jackan väl var torr kunde jag konstatera att den inte luktade gott, just då luktade den i ärlighetens namn inte något alls men nu när jag har den på mig känns det som om jag är förföljd av en våt hund. URÄCKLIGT…särskilt som jag HAR en hund som ALDRIG luktar- inte ens när hon har varit ute i regn.
 
Har ni något tips på vad jag ska göra?
 
Är det enda rätta att reklamera?
 
Är det ”en klassiker” att alla dunjackor luktar mer eller mindre efter tvätt?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Jag skulle gissa att dunet inte blivit riktigt torrt.

    Är jackan lika fluffig och tjock som före tvätt?

    Jag har tvättat många dunjackor och västar och man får torktummla dem supersuperlänge. Jag kör dem säkert en timme till efter att den känns torr.

    Hälsn Malin

    Svara
  2. AnnH

    Lukten försvinner! Den är nog inte helt torr. Dun är underbart. Jag har nästan bara dyun-saker så du talar med en specialist! 🙂

    Svara
  3. Susanne

    Hur gick det med din dun jacka som luktade illa?? Fick du nån ordning på den?? Har samma problem med min mammas jacka. Det konstiga är att hon har tvättat den en gång och då utan tennisbollar. Och det gick bra. Men denna gången luktar den pest. Vi har tvättat om den, använt tennisbollar och tvättat enligt råden! Med vänlig hälsning, Susanne

    Svara
    • Birgitta

      Jag slängde jackan för 2 veckor sedan då den gick sönder.

      Den hade gått att laga men jag tyckte faktiskt att det var för bökigt varje gång jag skulle tvätta den så jag ”gav upp”.

      Jag fick alltid torktumla den i säkert 6 timmar (om inte mer) och att hålla på att starta om torktumlaren hela dagen orkade jag inte med.

      Kommer aldrig att köpa en så pass ”fluffig” dunjacka till stallet igen.

      Svara
  4. Johnny

    Hej.
    Min svärmor hade en dunjacka som blev blöt och började lukta ”blöt hund”
    hon tvättade och torktumlade den men det hjälpte inte.
    Då hon hittade en reva i den blev hon nyfiken vad det var i den och hon fann att det var ca 5% dun och resten var just HUND HÅR. Inte så konstigt att dunjackor luktar blöt hund…
    Hon slängde den.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>