Mera fredag- vi höll hastigheten

Som jag har berättat i flera inlägg har det regnat väldigt mycket hos oss. Här ett exempel på hur det kan bli….

…detta är en RIDPADDOCK som gissar jag, inte lär vara ridbar på många månader!

Fortare än 30 red vi inte :)!

Gossen var duktig och traskade över fartguppen utan att bry sig.

Idag var jag verkligen sugen på att rida ut eftersom det var ett sådant underbart väder men eftersom gossen precis är igångsatt så ville jag känna lite på honom i ridhuset innan jag gav mig iväg.

I ridhuset red denna gången ett ponnyekipage och vi samsades hur bra som helst om utrymmet.

Kreon kändes väldigt fin i både traven och galoppen men han är absolut lite mer på tårna nu än vad han var för några veckor sedan.

Jag har valt att INTE ignorera när han tex hoppar till i ystra galoppfattingar- jag VILL att han ska veta att detta inte är önskvärt och därför ryter jag till och det tror jag nog att han förstår.

Annars var jag helt exalterad efter att ha ridit några varv i vänster galopp, den galopp som var markant svagare när jag köpte Kreon.

Idag kändes den fullständigt underbar och helt ”piruettfärdig”- går han så när vi ska börja med denna övning kommer jag att vara mycket glad.

Efter 25 minuters ”hålligång” skrittade jag ut på en runda jag inte tidigare ridit och även om Kreon var tvungen att initialt fråga om vi verkligen SKULLE ge oss ut (några snurrningar besvarade DEN frågan snabbt kan jag säga…) så skötte han sig jättefint de 25 minuterna vi var ute.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hästis

    Intressant att man kan använda samma metod för motsatta problem…jag använder ”snurr” när min häst blir lite överentusiastisk. Kanske en större ”snurr” än när en häst INTE vill gå framåt, men dock är ju principen samma.

    Funkar rätt bra faktiskt, jag tror att det är avledningsmanövern som funkar i båda fallen, att man bryter situationen utan att gå i konfrontation men ändå visar vem som bestämmer.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Det tror jag också Hästis.

    Framför allt att man avleder hästen men faktiskt blir det en mild form av bestraffning också, i alla fall om man snurrar hästen upprepade gånger.

    Hästen KAN omöjligt tycka att detta är behagligt och förhoppningsvis är den inte dummare än att den kan koppla ihop ”lyda- slippa snurra, konstra- snurra”, något förenklat.

    Jag har ju sett folk nästan vräka runt sina hästar och slita dom i munnen- då finns risken att hästen bara blir rädd och stressad men om man gör som jag; bara vänder hästen helt runt (som i en superslarvig bakdelsvändning) så blir det inget ”drama”. Funkar mycket bra tycker jag.

    Svara
  3. Moa N

    Snurrande funkar också mycket bra på hästar som inte vill stå stilla. Om de håller på att trampa runt tar man bara lugnt och odramatiskt tag i ena tygeln, släpper den andra, låter hästen böja halsen och snurra. Tills den vill stanna, då får den omedelbart fria tyglar och får sträcka ut halsen.

    Funkar hur bra som helst, de flesta hästar fattar efter bara ett par snurrar! 🙂 Gäller bara att man inte DRIVER runt hästen i snurren, som jag sett en del göra (när det snurras av den här specifika anledningen, alltså). Då fungerar det ju inte.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>