Dagens (kommunikations)fråga

Sitter och läser ett inlägg på Buke som handlar om att en inackorderad tydligen ”bombarderas” med SMS så fort hon har gjort något ”fel” i de 2 andra inackorderingarnas tycke. Skribenten tycker att detta är så jobbigt att hon knappt vill åka till stallet vissa dagar och hon är dessutom ständigt orolig för att åter bli påhoppad kring olika saker.   
 
Jag tjatar ofta om det här med KOMMUNIKATION och hur lätt det blir missförstånd och sura miner, helt i onödan- bara för att man inte VÅGAR/VILL kommunicera.
 
Jag har skrivit om det förr; min ”allergi” mot när man använder exempelvis stalltavlan som ett redskap att avreagera sig på/ leka ”Bror Duktig” och/ eller att hänga ut enskilda inackorderingar.
 
”Birgitta, du glömde att sopa efter dig” och liknande meddelanden på stalltavlan skulle göra mig mycket sur- sådant tar man ”face to face” eller i absoluta nödfall via sms, inte genom att hänga ut någon offentligt. Det är både fegt och onödigt tycker jag.
 
Har man något att säga ska man göra det till den det gäller- ”alla andra” behöver inte gotta sig i att någon får ”smisk på fingrarna”.
 
Men jag förstår ABSOLUT att folk använder både tavla och sms för sådant de inte vågar säga rakt ut- tänk så bekvämt att få utlopp för allt man har på hjärtat utan att riktigt behöva stå för det.
 
Samtidigt bäddar det som sagt för både missförstånd och onödiga irritationsmoment- hade man pratat med varandra hade man kanske fått en fullt acceptabel förklaring på varför någon ”glömde” att sopa stallgången eller vad tusan det nu kan röra sig om.
 
Jag tror också att folk ytterst sällan gör saker av ren illvilja- typ medvetet struntar i att sopa en stallgång om vi nu ska fortsätta att ta detta som exempel.
 
Sedan vet jag att en del som älskar att klottra på tavlan skulle skylla på att ”vi träffas så sällan” och så kan det ju mycket väl vara- vissa av mina stallkamrater ser jag tex inte på flera dagar ibland men har hittills inte träffat en enda hästägare som saknar mobiltelefon så om inte annat så kan man faktiskt RINGA till den man behöver lufta något med.
 
Hur fungerar det i era stall? Har ni hästägare som älskar att klottra? Blir ni sms-jagade? Andra erfarenheter?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Vi har en whiteboard i stallet som jag tycker är oumbärlig! Vi är två som sköter in- och utsläpp/fodringar och ses faktiskt inte så mycket då vi ju av förklarliga skäl är på plats olika tider. Visst, vi pratar med varandra på telefon och smsar och mailar men för extra påminnelser och annat som man kommer på när man är i stallet är tavlan perfekt.

    Saker som ska sägas till inackorderingarna gör vi direkt till dem, inte via sms eller tavla, men allmän info som tex att det kommer foder eller vet/hovis skrivs på tavlan.

    Svara
  2. Cristel

    Vi har ett litet block där vi skriver vad vi gjort i stallet om vi var ensamma, oftast skriver vi något roligt till varann.
    Men att gnälla på varann på en tavla eller via sms är så barnsligt! Vi är för all del oftast bara två, men vi tar saker på en gång om det är något vi vill säga.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Prick:

    Jag tycker också att whiteboardtavlan fyller sin funktion rätt använd- läser på den så fort jag kommer in i stallet.

    Till ”allmän info” är den mycket bra.

    Svara
  4. rackemarie

    På vårt förra ställe användes tyvärr tavlan som stallägarens gnäll- och skälltavla. Många gånger hade jag ont i magen när vi åkte dit eftersom man inte visste om man skulle råka ut för något. Publika utskällningar brukades också. Inte roligt för barnen att få en skrapa offentligt minsann. På vårt nuvarande ställe används tavlan bara som upplysning om te x hovis, om vi ska kvällsfodra innan vi åker hem, fläktar etc. Dessutom grattas det på födelsedagar, lämnas roliga hälsningar etc. MYCKET trevligare!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>