Dagens (tillskotts och naturläkemedels)fråga

Förra veckans diskussioner huruvida det finns lugnande medel som hjälper vid ridning/ hästhantering fick mig att fundera på ”alla andra” medel som också säljs i parti och minut- både på nätet och i olika ridsportbutiker.

Det finns medel som utlovar en rörligare häst, en hostfri dito, en som ska få en tjockare svans, bättre hovar osv osv.

Jag blev härom veckan, när jag kände dofterna av vitlökspulver, påmind om en person på ridskolan som för många år sedan (mer än 10 i alla fall) hade dille på att rekommendera detta så fort en häst visade antydan till hosta.

Sägas ska att detta var en mycket erfaren hästmänniska som ”alla” lyssnade på så det var många burkar som florerade i stallskåpen och många hästar som ”tvingades” äta skiten- helt i onödan om ni frågar MIG.

Visst slutade vissa av dessa hästar att hosta men det, menar jag, hade de gjort ÄNDÅ, inte tack vare vitlökspulvret.

Men detta var så otroligt billigt att köpa, kostade inte ens en hundring medan vi alla vet vad det kostar att ringa ut en veterinär så det var inte så konstigt att många provade.

En del hästägare gav också detta stinkande pulver i FÖREBYGGANDE syfte, dvs för att hästen inte skulle börja hosta/ bli förkyld och även det vill jag påstå är rent blaha blaha.

Hade man kunnat uppvisa en VERKLIG, VETENSKAPLIG effekt hade den som kom på detta fått Nobelpriset många gånger om- tänk om vi kunde utrota förkylningar för evigt!

Nu för tiden vet jag inte hur vanligt det är att man utfodrar med vitlök, för mig känns det som att kanske glucosamin och dylika preparat har intagit tronen och vem skulle inte vilja vara garanterad en mjukare häst att rida på som inte skulle bli halt- för det är i princip vad en del tillverkare påstår att man får.

Nej, nu ska jag sluta att raljera för det finns säkerligen (???) olika preparat som många ryttare upplever har effekt?

Fast jag minns att jag vid ett tillfälle frågade på Bukefalos om ett hostpreparat av en mycket känd tillverkare.

Och säga vad man vill om Buke- man kan få hur konstiga svar som helst- men svar FÅR man oftast i mängder men när jag frågade om detta medel fick jag inte ett enda svar.

Jag kunde inte tolka detta på något annat sätt än att det knappt används och om ingen ens köper det…tja då kan det knappast vara något att ha?

Men vad säger ni läsare: vilka preparat fungerar faktiskt enligt er erfarenhet och mot vad? Berätta!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag tycker nog att det mesta faktiskt INTE fungerar. Å andra sidan har ju i princip ALLT fått 96 timmars tävlingskarens. Borde ju finnas en orsak till det? För exv hosta är vila den bästa medicinen ev tillsammans med någon veterinär insats. Om det inte beror på dålig stallmiljö-foder förstås. Då hjälper varken vitlök eller veterinär. Vitlök minns jag som en fästingförebyggande åtgärd. Hela stallet stank som en salamifabrik och inte blev det färre fästingar heller.

    Glucosamin tror jag absolut fungerar. Magnesium o dyl om det föreligger brist, givetvis. B-, C-vitamin = pengarna i sjön.

    🙂

    Svara
  2. Anonymous

    De flesta vitaminer och mineraler ”fungerar”. Hästen tar ju upp dem, men sedan är det en annan femma om man märker någon skillnad. På människor är det ju dessutom så att man till och med har kunnat påvisa att för mycket vitaminer och mineraler är skadligt.
    Vattenlösliga vitaminer är ju egentligen ingen fara men fettlösliga ska man se upp med.
    Själv använder jag ett ledpreparat på min häst efter en ligamentskada. Detta har jag blivit rekommenderad av min veterinär och inget jag själv fått för mig att använda.
    Tror precis som du Birgitta att mååånga använder preperat helt i onödan och dessutom gör det istället för att på djupet ta tag i de problem som finns. En häst som hostar kan kanske inte stå i ett vanligt stall osv. Luften i många stall är dessutom inte bra. Min gamla häst kunde tex inte stå i stall där man använde halm, så det blev till att byta stall och vips var hostan betydligt bättre.
    Hälsningar Marianne

    Svara
  3. Minstral

    B-vitamin använder jag vid pälsfällning och pälssättning och jag märker skillnad mot när jag inte använder det. Ett år vägrade Misty att släppa vinterpäls, då injicerade jag Beviplex och det satte fart på maskineriet:)

    Olika örtblandningar kan säkert vara bra om man har ett bete utan någon större mångfald. Ett naturbete erbjuder ju hästen alla sorters örter men våra odlade bete gör ju inte alltid det.

    Sen behöver det ju inte nödvändigtvis vara så att ett tillskott behöver ha en medicinsk egenskap, det kan ju vara hälsofrämjande i största allmänhet.

    På hösten kan här bli lite fuktigt och tung luft (ute alltså) och Misty har vissa höstar varit lite rosslig, veterinärerna hittar inget. Jag ger då ett preparat som friskar upp i luftvägarna (lite som halstabletter misstänker jag) och det har effekt.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Djävulsklo använde jag på T när hon skulle igång efter behandling och skulle röra på sig fast hon fortfarande var spänd i muskeln. Det är lätt smärtstillande, och det verkade fungera, jag märkte skillnad iaf.

    Svara
  5. Hiss eller Diss

    Jag prackades på ett ledpreparat med”kliniskt bevisat effekt”till min häst för hör o häpna 1600kr – för en 30 dagars kur! Helt naturligt ska tilläggas, alltså inget du får på recpet/medicin. Min häst stod med kotledsinflammation på båda frambenen och hade efter 3 behandlingar inte någon större förändring och framtiden såg lite taskig ut. Så efter 3:de behandlingen tänke jag avafan nu sätter vi in alla tänkbara sätt att få hästen frisk.(hade satt en gräns på 4 försök att få hästen frisk) Och på 4:de återbesöket friskförklarades hästen. Nu kan man ju inte veta om det var lite mer promenering/vila han behövde eller om pulvret faktiskt gjorde honom frisk. Men med tanke på att där nästan inte var någon förändring på återbesök 3 och hästen friskförklarades på besök 4(en månad senare) så måste det ha hjälpt åtminstone lite! Tanken var ju att man skulle ge det till hästen när den sattes igång i arbete igen för att man skulle kunna KÄNNA skillnaden men nu satsade vi ”alla pengarna på sista kortet” och det gick ju vägen! Tyvärr är det för dyrt för att fortsätta ge men dock billigare än en 4:de behandling hos veterinär! 😛 Men hade jag varit gjord av pengar hade jag absolut fortsatt ge min häst detta preparat! Nu får han ett preparat med liknande beståndsdelar, ibland kan det vara samma innehåll i olika märken och skilja bra mycket i pris, det vi har nu kostar strax under 700kr mot förra hutlösa 1600kr!

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hiss eller diss:

    I ditt fall förstår jag verkligen att du grep efter varje halmstrå- man brukar knappt behandla kotledsinflammationer 4 gånger.

    Minns när jag köpte mitt sto Décima och hon blev VRÅLFÖRKYLD så fort hon satte hovarna innanför ridskolans väggar.

    Många var livrädda att hon skulle smitta deras hästar (snoret RANN längst boxväggarna) och själv var jag givetvis också angelägen om att få henne frisk så fort som möjligt.

    Jag provade att ge både alger och något te som hette Bluegrass samt givetvis Ventipulmin och sulfa.

    Det var efter den andra sulfakuren som hon blev frisk men då hade det gått exakt 2 månader och jag hade ärligt talat varit villig att prova nästan allt.

    Svara
  7. Anonymous

    Hiss eller diss, jag blev väldigt nyfiken på vilka ledpreparat du använt/använder? Min häst har spatt och ibland blossar andra ledinflammationer igång. Vill gärna hitta något som kanske kan hjälpa men det är verkligen en djungel på tillskottsmarknaden..
    Mvh
    Karin

    Svara
  8. Hiss eller Diss

    Till anonym: Jag använde ett som hette EQUINA ARTISOL ULTRA finns även ett som heter EQUINA ARTISOL(det jag köpte är lite dyrare och innehåller en högre dos – starkare)
    du hittar dom på http://www.equinavet.se

    Hälsningar Hiss eller Diss

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>