Dagens (arbetsplikts)fråga

Sitter och läser en diskussion på Buke om att hjälpa till på sin klubb (arbetsplikt skulle man kunna säga) och därför blir dagens frågor till er:

Finns detta på er klubb, dvs MÅSTE ni hjälpa till x antal dagar, timmar, med olika aktiviteter, försäljningar eller whatever?

Är detta ok för er del eller hade ni helst sluppit?

Min klubb har så länge jag har varit medlem, dvs i 30 år, aldrig haft arbetsplikt eller dylikt och det tycker jag är mycket bra.

Min erfarenhet är att sådant som sker av tvång mycket sällan blir bra och det kan räcka med en enda tvingad ”neggo-pelle” för att förstöra stämningen.

Nu har ju vi över 800 medlemmar så det är givetvis lättare att hitta funktionärer och andra som vill engagera sig frivilligt än om man är en liten klubb, det förstår jag.

Jag förstår också att det inte skulle bli varken tävlingar eller andra aktiviteter om INGEN/ få vill hjälpa till men jag är trots detta emot TVÅNG- i så fall är det bättre att man inför någon form av ”köp-dig-fri-biljett” så att den som inte vill hjälpa till får betala en avgift eller dylikt.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vi har ingen arbetsplikt för privatryttare. Däremot tror jag att ridskoleryttare måste ansvara för kafeterian en dag per termin. Men som du säger – inga funktionärer – inga tävlingar. Så vi försöker vara funktionärer så mycket vi kan. På alla klubbtävlingar måste man vara funktionär i en klass man inte rider. På de vanliga tävlingarna har det blivit knepigare om man rider själv. Tidigare bjöd klubben på box (finns 96 permanenta tävlingsboxar) om du var funktionär. Jag vet inte hur det funkar nu med de nya reglerna. Klubben arrangerar många tävlingar per år, så det finns dock alltid valmöjligheter. Det är däremot sällan dressyrryttarna är funktionärer på hopptävlingarna och tvärt om. Dressyrsektionen brukar ordna en mycket trevlig fest för alla som varit funktionärer under året.

    Svara
  2. Prick

    Hos oss måste man vara funktionär på minst en tävling per år om man är licensierad ryttare. Helt ok tycker jag.

    Å andra sidan får alla som rider lag ett schabrak och anmälningsavgiften betald och till större tävlingar kan det finnas resebidrag. Träningar bekostas också till viss del av klubben och årligen hålls flera träffar där klubben bjuder på mat mm.

    Att vara funktionär är bara trevligt. Man träffar ju människor man gillar och med samma intresse som en själv.

    Faktum är att jag ogillar de som bara åker runt och tävlar utan att själva ställa upp och vara med och arrangera (förberedande, funktionär eller efterarbetet) tävlingar.

    Svara
  3. Eva i Lux

    Ingen plikt i min klubb. Men jag brukar alltid kryssa i att jag vill vara funktionär på de årliga stora internationella dressyrtävlingarna. Hittills har det inte hänt (jag tror alla vill vara med på den listan!).

    Svara
  4. Anonymous

    Brinner för denna fråga, vi är en ren tävlingsklubb där folk tror att tävlingar fixar sig själva…vi är ett ytterst litet antal personer som driver klubbens dressyrtävlingar allt från lokal till nationell. Svårt att få tag i funktionärer, det blir alltid samma hela tiden som jobbar sig trötta….många tävlande anser sig ” inte ha tid” hrm den köper jag inte då jag själv tävlar OCH arrangerar tävlingar, vill man så går det OCH är vi fler som kan hålla i tävlingar så blir det ju mycket enklare. Vi får inte ens folk som kommer till våra dressyrmöten…vi måste vara ena hemska människor som sitter där eftersom ingen vill komma 😉 själv anser jag det självklart att engagera mig i klubben och dess aktiviteter, man är liksom uppväxt så, men för många verkar det helt främmande.
    Så tycker jag det är KUL också, kul att lära sig nytt som kommer inom TDB och equipe tex. Och nej vi har ingen arbetsplikt då vi också anser att nån som tvingas till nåt inte gör ett bra jobb. Men nog önskar jag att fler ville engagera sig.
    mvh Maria G

    Svara
  5. Eva i Lux

    Ett tillägg: jag hjälper ganska ofta till på tävlingar som arrangeras av andra klubbar. Då jag befinner mig mycket på tävlingsplatser och ”alla känner apan” som det heter, blir jag regelbundet tillfrågad om jag vill sälja korv nån timme, hjälpa till med hinder, eller parkering etc. Det gör jag gärna i mån av tid. Jag anser mig speciellt bra på att stå i öl- eller champagnetälten!!!

    Svara
  6. Anonymous

    …den som ändå hade öl- och champagnetält….:-O kanske ska införas från lokalt och uppåt…fler pappor kanske skulle ställa upp då?!
    Maria G

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>