Dagens så tycker jag (OT om pensionsålder)

På vägen in till jobbet i morse lyssnade jag på ett radioprogram som handlade om ett förslag om att man framöver ska kunna fortsätta jobba tills man fyller 75.

En nyligen pensionerad kvinna intervjuades, hon hade tidigare jobbat på en skola och tyckte nu att det var så förfäääärligt att ”stå utanför”- hon hade gääääärna jobbat till 75.

Själv får jag bara rysningar av sådana här diskussioner.

Herregud…ska man aldrig få lugn och ro?

Jobba till 75….NEJ TACK!!!!

Hur kan det vara så att man i ett samhälle som bara mer och mer fylls av olika ”aktiviteter” som man kan sysselsätta sig med förutom att lönearbeta definierar sig själv genom just sitt arbete?

Kan man verkligen inte hitta något annat i livet som skänker lust och glädje än att ”behöva” gå till ett jobb vid 70 plus?

Nu bygger ju tack och lov detta förslag på FRIVILLIGHET gudbevars men jag är bara så rädd att denna frivillighet BLIR EN NORM.

Jag är rädd för att folk dras med i jobbhysterin, känner att de inte ”har råd” att pensionera sig (vissa jag hört fälla det sistnämnda yttrandet har skapat sig en så dyr livsstil att jag kan förstår deras resonemang men det är helt självförvållat- de skulle mycket väl kunna klara sig på sin pension om de bara sänkte sina mycket höga krav på levnadsstandard) och sliter tills de trillar av pinnen av diverse sjukdomar.

Är de så man ska tillbringa de sista åren av sitt liv?

Själv har jag sorgligt nog alltför många exempel i min närhet på folk som drabbats av både mycket allvarliga och rent av dödliga sjukdomar innan de ens hunnit BLI pensionärer- hur mycket hann de njuta av ålderdomen?

Och hela den HORD av ungdomar som gått och går arbetslösa i åratal- när tusan ska de släppas fram?

Ska gamlingar blockera vägen för dom hur länge som helst?

Nä…fy tusan…måtte detta förslag aldrig slå igenom eller måtte jag i alla fall ha vett nog att ”sluta i tid” när min pensionsdag kommer.

Och detta sagt av en som faktiskt GILLAR sitt jobb- tro inget annat!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bodil Celander

    Håller med; kan inte tänka mig att jobba en dag längre än 65, helst sluta tidigare och jag gillar verkligen också mitt jobb!

    Svara
  2. Åsa

    håller med jag med. HAr aboslut ingen som helst lust att jobba som löneslav så länge!
    Livet är så mycket mer än arbete. Och som sagt, ungdomsarbetslösheten är hög.. Hur ska de få plats?

    Svara
  3. Dagge

    När 65 års gränsen sattes så var t.ex medellivslängden för män 68 år …. idag är den 78. Det handlar väl mycket om hur pensionerna skall finansieras i framtiden? Hur skall vi få pengar till de där extra tio åren som skall finansieras?

    Svara
  4. Minstral

    Fast jag är beredd att betala för välfärd, hur tänkte Reinfelt när han SÄNKTE skatten? Det finns andra sätt att finansiera det. Men jag är bara glad om borgarbrackorna går till val med den parollen – då har de definitivt skitit i det blå skåpet. Alla klagar på t.ex. sjukvården men ingen fattar att det faktiskt är de själva som har röstat fram den sjukvård vi har i dag. Man kan tyvärr inte sänka skatter och samtidigt leva i ett välfärdssamhälle som ska vara gynnsamt för ALLA. Men det är min åsikt:)

    Svara
  5. Anonymous

    Sjukvården och mycket av välfärden har mestadels med landstings och kommunalskatten att göra, om jag inte minns det hela fel och där är det lite olika som styr. Även om lagar stiftas av regering och riksdag. Hemma där jag bor är det rött styre inom både kommun och landsting(inga sänkta skatter utan tvärt om) och inte är det bättre för det. Utan fullt av neddragningar inom den kommunala och landstingsetsverksamhet. Skolor som läggs ner, hemtjänst/äldrevård som sparar in på än det ena och än det andra. Dementa som måste väckas innan klockan 5 på morgonen (kommunalt bolag)beroende på dåglig bemanning av både dag och nattpersonal. Mattransporter och el som betalas flera gånger av dem som bor på äldreboende, så att allt blir dubbelt så dyrt som det borde, etc.
    Har jobbat inom kommun innan, med mestadels rött styre och har aldrig haft så dåliga arbetsgivare eller vilkor som inom den offentliga sektorn… Nu jobbar jag sedan flera år inom den privata sektorn. Med betydligt bättre ersättning, vilkor på alla sätt.

    Hur som helst var det inte ett förslag om en generell höjning av pensionsåldern, utan, om jag förstått det hela rätt att öppna upp för att kunna jobba längre och ändra attityden till att äldre kanske vill jobba längre. Det finns tydligen många som vill jobba längre men inte får det, pågrund av regler. Egna företagare kan däremot jobba så länge de orkar, ibland beroende på att de varit tvugna till det pågrund av gamla regler som gett dem lägre pension. Regler tillkomna långt innan något borgligtstyre. Då eget företagande tydligen var något fult och utsugande av de som arbetade. Som om inte egna företagare arbetade. Själv skulle jag inte vilja arbeta efter 65, men om det finns de som vill, så ska de väl ha den möjligheten, bara det inte tvingas på folk. Har för mig att jag hört det här med höjd pensionsålder länge, redan på Herr Perssons tid…

    Media har alltid en viss förmåga att vinkla saker så att de blir svarta eller vita och det gäller åt vilket politiskt håll som helst. Världen är inte svart eller vit, som politiker och anhängare av olika partier vill se det. Det gör mig så frustrerad, för som det ser ut nu är politken kortsiktig från alla håll. Det den ena gör ena gången måste absolut rivas upp nästa gång om det blir skifte. Utan att tänka på konsekvenser eller att det faktiskt fungerade. Att erkänna att något annat parti har bra ideér går tydligen inte. Fast efter ett antal år så kan ibland ett förslag som kommer från ett håll dyka upp på ett annat håll, något tvättat kanske, men då är det helt OK. Sedan allt det här gnället från alla håll på att det andra tycker bara är skräp och oacceptabelt, utan att tänka efter en vända till bara för att en ideologi säger ett…

    Vägen från uttalande till förslag och att det verkligen blir så är lång, mycket lång, som tur är i vissa fall.

    Det blev ett långt inlägg, från en som egentligen inte är särskillt politiskt intresserad och aldrig hittat något parti som jag fullt upp kan stödja. (Kan man pussla ihop ett eget från bitar av befintliga?) Utan de gör mig mest irriterad och frustrerad. Och ibland går det inte att låta bli med en ”liten” kommentar. 😉

    Pussa Soya från oss vi saknar ett hund inlägg. ;-D

    Hälsningar
    Görel, Zahra, Hilda och katterna

    Svara
  6. Cristel

    Jag gillar också mitt jobb, men skulle om chansen kom, sluta på stående fot. Direkt idag!
    Det är såpass långt till min pension att det antagligen blivit en regel att man ska jobba till 75 när det är dags för mig.
    Jag kommer inte rösta borgerligt nästa gång heller!

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Cristel:
     
    Jag resonerar exakt som du angående pensionering.
     
    Efter ca 25 år i arbetslivet (och inte en dags arbetslöshet) känner jag varken att jag behöver förverkliga eller utveckla mig genom ett förvärvsarbete- det kan man göra på anda vis om önskan finns.
     
    Jag skulle absolut sluta igår om jag bara fick behålla om inte hela lönen så i vart fall….säg….80 % av den till pensioneringen- utan krav att behöva söka andra arbeten (vilket ju är kravet om man har A-kassa).
     
    Jag lämnar gärna över till andra- för mig känns det ytterst fel att det tex finns yngre människor som varit arbetslösa i fler ÅR och aldrig ens KOMMIT IN PÅ arbetsmarknaden.

    Svara
  8. AnnH

    Min mamma arbetade som förskolelärare och tvingades sluta när hon var 67. Hon hade gärna arbetat längre.

    Personligen har jag eget företag och arbetar så många år jag vill. Jag älskar mitt arbete och tillhör dem som tycker att man ska få VÄLJA om man vill fortsätta arbeta.

    Svara
  9. Dagge

    Alltså tittar man på siffrorna så kommer det att vara 2 miljoner pensionärer att försörja år 2060 istället för 700 000 som det var när systemet utformades. Jag förstår inte riktigt vad det är som är så himla fel med att låta de som vill arbeta längre än 65 skall få göra det???

    Svara
  10. Minstral

    Dumt av mig som utgick från region med blått styre, men hur man än vänder och vrider på det är det nationellt beslutande som ligger till grund för hur tilldelningen blir regionalt.

    Klart att de som vill jobba längre ska få det, men tvinga inte folk, vilket det inte görs än men undermeningen är där. Sen är det ju svårt nog som det är med ungdomsarbetslösheten, är det billigare att de går utan jobb? Nä jag tycker det är vrickat.

    Svara
  11. Minstral

    Tillägg, jag är väldigt nära en av de högsta politikerna inom regionpolitiken (bror), jag vet att det inte är svart eller vitt, jag vet oxå att politiker är människor precis som alla andra.

    Reinfeldt o co sänkte skatten, inte bara regionalt eller kommunalt. Sänks skatten så stryps tilldelningen till region- och kommun-nivå sen må det vara hur blått eller rött det vill. Fast en region är t ex röd kan den ju aldrig styra helt ut som den behagar förrän det är samma färg hela vägen.

    Finns hur mycket som helst att orda om detta men det tänker jag inte göra:) Tycker bara att ungdomsarbetslösheten är skrämmande och att stå och säga att den inte skulle påverkas av höjd pensionsålder är bullshit helt enkelt. Redan i dag får folk jobba längre än till 65 och de gör det oxå. Klart man fattar att detta inte blir någon frivillighet. Det finns andra vägar att gå helt enkelt:)

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Dagge:

    Som jag skrev så är jag rädd att frivilligheten snarare blir en NORM/ normalitet.

    Och blir det normalitet så kommer hela samhället till slut att anpassas, både ekonomiskt och på andra vis, utifrån att ”alla” arbetar till dödagar.

    Svara
  13. Dagge

    I min värld är det galet att man är rädd för att ta bort förbud som inskränker människors rätt att bidra till sin egen försörjning.

    Men vi är alla olika och jag respekterar att man har olika åsikter om saker och ting :-).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>