Dryga hästförsäljningar

För några veckor sedan fick en av mina bekanta äntligen sin häst såld- detta efter nästan 1 års mer eller mindre ihärdiga försök.
 
Tack och lov tyckte bekanten hela tiden detta pågick att det var hyfsat ok att hålla igång hästen och hennes kostnader var inte särskilt höga eftersom hon har eget stall men det drogs ändå mer än en lättnadens suck när hästen väl var ilastad och på väg till köparen.
 
Jag tycker att jag de senaste åren har sett fler och fler exempel på detta; hästägare som VILL sälja men där ingen köpare finns att uppbåda.
 
Folk har inga pengar, utbudet är enormt och det pris man begär kontra hästens kvalitéer kanske är en för stor miss-match- ja, det finns många orsaker till att det inte blir affär så att säga.
 
Själv hade jag ju både tur och otur vid min senaste försäljning- så tror jag att många utifrånbetraktare tycker.
 
Tur så tillvida att jag ”bara” försökte sälja Archie i 2 månader innan jag lyckades, otur för att jag inte fick det pris jag begärt från början utan snarare mycket, mycket mindre.
 
Själv fäller jag inga tårar, tvärtom!
 
Jag är sååå glad att jag inte lät mig förblindas av ”penga-djävulen” utan sålde ”med förlust”.
 
Dels är ju en sak aldrig värd mer än vad någon är villig att betala och dels får man inte glömma att exempelvis en häst (till skillnad från tex en bok eller ett prydnadsföremål) kostar ägaren pengar varje månad samtidigt som man varje minut riskerar en värdeminskning genom att hästen kan bli sjuk eller skada sig. Och om hästen väl blir sjuk/ halt under tiden man vill sälja den…vem köper den då? Ingen så klart utan då får man lägga på ytterligare några månader innan hästen ens GÅR att sälja.
 
Ja, så gick i alla fall mina tankar och sedan underlättades beslutet väldigt mycket av att jag redan hade hittat Kreon och var livrädd att han skulle hinna bli såld innan jag sålde Archie.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Tur man inte ska sälja häst idag. Synd att man inte ska köpa för det är väl nu man gör kap?

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag skulle tro att det är så och det gäller nog inte bara hästar utan även tex bilar. Sedan är det väl oftast å att en riktigt bra men dyr häst alltid hittar köpare oavsett ”tuffa tider” eller ej men bland den stora medelmassan kan man säkert fynda.

    Svara
  3. Åsa Salétros

    jag tyckte det var svårt ändå, men det har nog också med att göra att jag visste precis vad jag ville ha.
    Men köper man en hyfsat ung ”mellanhäst” så kan man nog definitivt hitta något bra för vettig peng.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Jag har själv läst massor av annonser där hästarna i alla fall LÅTER vettiga (sedan vet man så klart aldrig…) och som kostar runt 40.000. Hästar som hade passat den som är intresserad av träning och tävling på lätt nivå och som verkar okomplicerade även i övrigt.

    Har också sett ”på pappret” meriterade tävlingshästar för runt 100.000 och det känns som att de hade kostat mer för några år sedan.

    Svara
  5. Anonymous

    Håller med om att det är svårt att sälja nu. Själv har jag köpt häst och gjort mig en mycket bra affär.
    Men mååånga säljare har orealistiska förväntningar. En hopphäst som inte kan hoppa är ju inte direkt lättsåld.
    Många har också begärt för mkt, det roligaste var när jag tittade på en som kostade 115 00 men inte alls levde upp till förväntningarna. Ett tag senare ringde ägaren upp mig och sa att jag fick den för 40 000.
    Tackade dock nej. Det dyra med en häst är ju egentligen inte inköpet, utan kostnaden för att ha den år efter år.
    Därför är det viktigt att man väljer rätt häst, inom ens begränsningar givetvis.
    För en miljon kan man nog hitta drömhästen =)
    /Lena

    Svara
  6. Jenny

    Jag tittar på häst IGEN,(höst -11, sommar -09, vår -08) även om jag inte börjat åka på annonser ännu.
    Tycker då inte att priserna är särskilt mkt lägre eller att utbudet skulle vara särskilt större än tidigare år.
    Nu bor jag i Stockholm och det gör säkert en hel del till, i Skåne ser det klart bättre ut, så det måste ha en hel del med mängden att göra?

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Jag håller helt med dig Lena.
     
    Givetvis ska man inte köpa en häst som man egentligen inte har råd att betala och därmed skuldsätta sig (tycker jag i alla fall- vet att andra resonerar annorlunda och kan tänka sig att ta banklån osv) men som du säger så är ju egentligen köpet ”det lilla” i sammanhanget.
     
    Personligen anser jag att det kan skilja ganska lite (nåja…allting är relativt) mellan en dåligt/ för lite utbildad VUXEN häst och en mycket välutbildad dito och då hade i alla fall JAG hellre lagt 20-50.000 på den välutbildade som mest troligt hade kunnat ge mig så mycket mer glädje.
     
    Skräckexemplet för mig är en person jag kände som köpte en häst för ca 10.000. Hästen behövde därefter en sadel för typ 30.000 (för att göra en extreeeeemt lång historia något kortare).
     
    Hästen var mycket outbildad och ryttaren verkade alltid mer eller missnöjd med hästen.
     
    Jag kan nästan GARANTERA att en häst för 30.000 och en sadel för 10.000 hade skänkt denna person mycket, mycket mer glädje i ridlivet.   

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Jenny:

    Ja, det är otroligt vanligt att ”stockholmare” kommer hit till Skåne för att prova hästar och det beror nog både på utbud och pris.

    Min känsla är att det skåningen tycker är dyrt tycker stockholmaren är långt billigare :).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>