Ska du köpa häst- rid ut!

Igår diskuterade vi det här med att rida ut och jag skulle i det sammanhanget verkligen vilja rekommendera de som går i hästköpartankar att rida ut en tilltänkt häst innan man köper den.

Nu ska jag i ärlighetens namn säga att jag själv inte gjort det alla gånger då jag alltid köpt outbildade hästar som ibland inte ens VARIT uteridna men om en säljare PÅSTÅR att hästen är snäll att rida ut tycker jag absolut att man ska undersöka den saken själv.

Som jag redan varit lite inne på så kan man ha väldigt olika referesramar vad gäller ”snäll häst att rida ut” och det som jag tycker är en ”busig häst som behöver uppfostras” kanske någon annan bara tolkar som att hästen är ”glad och full av livslust- inget att bry sig om”.

Man har ju också olika tolerans mot hästar som ständigt taktar, är mycket svårare att rida i form utomhus, går fortare än man som ryttare egentligen önskar alla gånger (”springer”), bockar och brallar osv.

En annan faktor som verkligen kan ställa till bekymmer är att en del hästar ”läser” sina ryttare och genast utnyttjar om en hästägare är osäker och rädd.

Jag vet inte hur många gånger jag läst om nyblivna hästägare som efter bara några dagar inte kan rida (ut) på sin häst för att den är så istadig medan föregående ägare hävdar att hästen aaaaaaldrig gjort på detta vis.

Ibland är det kanske så att säljaren faktiskt LJUGER rent ut sagt men lika många gånger kan det absolut bero på att hästen utnyttjar den nya situationen och ”bär sig åt”.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  När jag provred Hedwig som treåring gjorde jag det under en 40-minuters tur i skogen.:-)Hon var supersnäll. Hon var”snällare” att rida ut som unghäst än vad hon är nu. Jag tycker fortfarande att hon är snäll att rida ut eftersom hon alltid går fram överallt och aldrig bockar eller stick när man travar eller galopperar. Däremot är hon mer tittig och som jag nämnt förrut tyvärr väldigt rädd för älg. Tittigheten hänger nog ihop med att uteridningen inte blir lika frekvent under vinterhalvåret så då måste man gärna glo på diverse farligheter. Men när snön är borta och det har torkat upp upp ute och vi kan rida ut några gånger i veckan så brukar tittigheten också försvinna nästan helt.

  Jag hör ju till kategorin som verkligen älskar att rida ut i naturen och kan lätt vara ute i 1½-2 timmar. Tillsammans med en god kamrat är det ju så mysigt! 🙂

  Skulle faktiskt kunna tänka mig att åka iväg 1-2 gånger i månaden och träna fälttävlan på väldigt låg/lätt nivå. Bara för att det är kul! 🙂 Rooolit att få galoppera och hoppa små enkla hinder!

  Svara
 2. Petra

  Har haft en typexempel på häst som testat ryttaren och utnyttjat situationen med osäker ryttare. Min systers häst som stått hos mej i flera år har aldrig krånglat vid uteritt, visst kunde hon vara ”tittig” men inget som ställde till problem. Men ena medryttaren däremot så började hon ”växa fast”, vända och försöka springa hem mm. Både jag och min syster stod frågande för hon HAR verkligen aldrig betett sig så innan. När ytterligare en medryttare började rida henne så testade hon med henne också, men den tjejen slutade hon snabbt att testa. De är verkligen inte dumma djuren…

  Svara
 3. Anonymous

  Min gamla tant har alltid varit snäll att rida ut. Vid provridning var det både bana och uteritt, bestämde mig snabbt för henne.
  Har en liknande berättelse som Petra.
  När jag var gravid med äldsta dottern skulle min ena syster motionsrida tanten. Hon är ingen hästtjej men P gjorde ju aldrig nått…de kom iväg, det gick lugnt och fint. Till slut stannade P vände om och sprang hem. Syster tyckte det gick för fort så vi la ner det projektet.
  Min man fick ta över så han körde P istället.
  //Jegou

  Svara
 4. Anki

  Nu är jag ju gammal och har inte så mycket med unghästar att göra men när jag red in mina 4-benta gjordes det i skogen med en klok äldre häst som sällskap.Det gjorde att mina hästar ofta gick bättre i skogen än på banan.
  Har aldrig haft tillgång till ridhus eller andra faciliteter.Har alltid använt naturen som mitt ridhus =).Dagens inridningar består ofta i att man lämnar iväg sin springare för inridning i 3-4 veckor till en expert.
  Min tanke är att inridning tar c:a 1 år ,någonstans mellan 3-3.5/-4-4,5 åldern beroende på individen.
  Att man bör provrida på bana och kanske rida iväg från stallet i hästens hemvana miljö innan den hamnar i ovan miljö är självklart för mig.Men alla är vi olika.
  Hästar är nästan precis som barn,de testar för att se var gränserna går.Det viktigaste anser jag är att man är en bra och lugn”ledare”.Då blir det nästan aldrig några ovälkomna incidenter.Det är mina åsikter.

  Svara
 5. AnnH

  Eftersom uteritter inte är det som intresserar mig mest skulle det aldrig (numera) falla mig in att testa hästen så. Båda mina sista hästar var enligt tidigare ägare ALDRIG rida i skogen när jag köpte dem som snart-6-åringar.

  Detta bekom mig mindre än om de sagt »de är aldrig ridna i ridhus«. De hade under ca 2 års tid gjort det de skulle fortsätta med – dvs arbeta dressyr. De var komfortabla med detta. Däremot hade det givetvis inte varit DÅLIGT om de varit uteridna.

  Båda har dock visat sig mkt snälle även på stora Gärdet :-).

  När jag köpte min första »fina riktiga häst« så var det av allas vår kändaste hästsäljare J.I. i Skåne. Detta var innan han blev en het hästförsäljare som samarbetade med Kyra. DÅ bad jag minsann att få rida ut den aldrig uteridna (knappt inridna) 4-åringen en sväng. Ni kan ju gissa J:s min när jag sa detta. Under denna lilla tur visade hästen i alla fall att han skulle kunna gå passage i framtiden. Hade det varit i dag hade jag blivit livrädd, men detta var snart 20 år sedan och jag köpte hästen (som sen mycket riktigt gick passage på tävlingsbanan. 🙂

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Ann:

  Jag GISSAR att ”gemene ryttare” gärna vill kunna rida ut, helst på en snäll häst- därav mitt råd.

  Jag red varken ut Heron, Archie eller Kreon men så räknar jag mig lika lite som jag räknar dig till ”gemene ryttare” (läs: hobbyryttare som rider ”allround”).

  Du har ju också alltid haft tillgång till duktiga medryttare som kunnat och velat rida ut dina hästar BRA så du har aldrig varit ”tvingad” att själv rida ut om du inte vill men har ändå varit noga med att dina hästar fått komma ut.

  Svara
 7. rackemarie

  Jag kan också tänka så att det är en RISK för både spekulanten och hästen att ge sig iväg ut när de inte känner varandra. I så fall skulle jag vilja se ryttaren rida i ridhuset först och sedan kanske ta en liten runda ute (med sällskap!)Säljer man dessutom en lite dyrare häst så kanske man blir lite extra försiktig.

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Marie:

  Nu kanske jag generaliserar grovt men jag tror att ju dyrare häst desto mer ointresserad är man av att rida ut :).

  Köper man en häst för 200.000 pix planerar man nog inte att ha den till uteridning :).

  Skämt å sido; så klart får man tänka sig för innan man släpper ut en vilt främmande människa till skogs.

  Att som säljare själv följa med på en annan häst är ett alternativ.

  När jag provred Decima, 3 år, ute följde en anställd på försäljningsstallet med på en annan häst- annars hade det varit snudd på ansvarslöst då hon var mycket lite riden.

  Men jag vet från egen erfarenhet (även om inte jag drabbats) att en del säljare ljuger och påstår att hästen är ”snäll i all hantering” trots att de inte vågar rida ut och hästen dängt av dom så jag personligen tror inte på ”något” numera utan att ha kollat själv- ffa om det gäller något så kostsamt som ett hästköp. Sååå lätt är det inte att lämna tillbaka ett felköp och påstå att man blivit förd bakom ljuset.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>