Ska du sälja häst- sänk priset!

Pratade med två hästägare nyligen som båda har sina hästar till salu och det är intressant hur olika man resonerar i dessa sammanhang.
 
Den ena personen har haft sin häst till salu i över 1 år och på min fråga om det inte är dags att sänka priset för att få hästen såld (denna häst kostar gissningsvis ca 5.000/ månad att hålla och då är inga träningar/ tävlingar medräknade) blev svaret att ”nej- man kan inte sälja en häst hur billigt som helst”.
 
Den andra personen har ”bara” försökt att sälja sin häst i några månader och menar att ”jag MÅSTE sälja för xx kronor så att jag har råd att köpa en ny häst”.
 
Jag berättade om hur det hade gått till när jag sålde Archie, dvs för väldigt mycket mindre pengar än vad jag ursprungligen tänkt mig och vad jag själv betalat en gång i tiden men förklarade också att som JAG ser det så var inte ”pengar allt” i denna affär då jag dels redan hade hittat Kreon och dels inte ville riskera att stå med en osåld häst i kanske ytterligare många månader till.
 
Varje månad innebär ju nya utgifter och en potentiell risk att hästen skadar sig/ blir sjuk och dessutom brukar man (väl?) inte vara så där jättemotiverad att rida på en häst som man inte vill behålla (det är väl oftast därför man VILL sälja- för att man tröttnat på att rida just denna specifika häst?).
 
Visst kan jag förstå om det känns ”surt” att sälja en häst för mycket mindre pengar än den köpts för- man har kanske tränat hästen i flera år och vill ha lite valuta för sitt jobb men man får nog inse att ett levande väsen är föränderligt- och det behöver inte betyda att utvecklingen alltid går framåt utan den kan också gå bakåt.
 
Hopphästen som en gång flög över höga hinder på tävling kanske har blivit osäker och inte vill hoppa dessa höjder mer.
 
Den välutbildade dressyrhästen har fått några år på nacken och är inte längre lika smidig och alert som den en gång var.
 
Eller så har hästen fått någon olat, kronisk skada eller whatever på vägen som också påverkar priset en del (att Archie haft fång påverkade ju tex hans försäljning OERHÖRT, en del backade så fort jag bara sa ordet).
 
Så min erfarenhet är att man bör tänka några varv till om man inte får sin häst såld- försäljningspriset är inte allt, det finns så mycket som kostar om man behåller hästen och om man i stället hade sparat dom pengarna och sålt hästen billigare så kanske inte skillnaden hade blivit så stor i slutändan.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Erica

    Ursäkta mig, men 70% utav alla din inlägg handlar om Folk i ditt stall och hur de nu går sååå fel. Varför skulle det vara rätt att släppa iväg sin häst billigt bara för att få iväg den. Skillnaden mellan artchie och dom Andra hästarna du nämner i inlägget är väl antagligen att dom är värda sitt pris och att ägarna inte (som du) ser sin häst som någon handelsvara som man bara kan rea ut till 50% när den inte blir såld. Min personliga åsikt är att du borde sluta lägga så mycket energi på att skriva om alla andra i ditt stall och vad dom gör fel. För jag kan lova dig att väldigt många tar illa vid sig.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Trots att jag inte sålt så många hästar i mitt liv håller jag med dig – i stort. Det kostar att hålla häst, och hittar man rätt köpare kan det absolut vara klokt att sänka priset för att underlätta köpet. Min Ax var en sådan häst förresten – hon var prissatt rätt högt över vad jag hade råd med, så jag skulle eg inte provrida henne alls. Hon ansågs dessutom vara ”svår” och det var inte vad jag var ute efter. Men av en händelse råkade jag hamna på ryggen på henne, och det klickade. Säljaren såg det och sänkte priset avsevärt – ner till nästan halva…
    Men jag har varit med om det motsatta också – hade ett föl ute på annons för ca åtta år sedan. Jag ville gärna få henne såld som föl, och begärde 25 tkr har jag för mig. Jag fick massor med svar i stil med: Kan jag få henne för 7000, hon kommer få det jättebra hos mig! Då annonserade jag ut henne igen, för 40. Då fick jag två seriösa svar, varav den ena ville ha henne.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Erika:
     
    Jag är ledsen om jag måste krossa dina illusioner men du har faktiskt HELT FEL för dig, oavsett vad du TROR.
     
    70 % av mina inlägg handlar inte om folk i mitt stall (då skulle det inte bli mycket skrivet….så mycket utspelar sig inte där…) och inlägget du refererar till gör det definitiv inte.
     
    Jag är snart 46 år gammal och har sysslat med hästar i över 30 års tid. På 30 år hinner man lära känna otroligt mycket hästmänniskor, i alla fall om man bor i Skåne, är social, tränar och tävlar mycket, har stått på en av Sveriges största ridskolor i över 20 år osv.
     
    Jag vet inte varifrån du fått dina (felaktiga) SPEKULATIONER i att många av mina inlägg handlar om folk i mitt stall- jag brukar skriva ”stallkamrat”, ”en häst på anläggningen” om det handlar om detta men hur du får ”pratade med två hästägare” till att det handlar om folk i mitt stall…nej…det får stå för dig.  
     
    Jag känner för närvarande PERSONLIGEN till massor av hästar som är till salu (fler än som ens står i mitt stall) just nu och tycker att det är ett intressant ämne att diskutera då jag även får en del frågor kring detta, både IRL och via nätet. Att läsa min blogg är frivilligt så det finns ingen anledning att ”ta illa vid sig” om man INBILLAR sig att man omnämns.   
     
    Vad gäller din kommentar i övrigt kan jag bara som en parentes nämna att i varje fall JAG inte anser att en häst OBJEKTIVT är ”värd sitt pris” om den varit till salu i över 1 år (då hade ju någon köpt den). I min värld är en VARA, så även en häst, aldrig värd mer än vad någon vill betala för den och om ingen vill köpa under så lång tid så borde man rimligtvis ifrågasätta prissättningen.

    Svara
  4. Anonymous

    Håller med dig Birgitta! Folk måste sluta försöka sälja sina högst medelmåttiga hästar till överpris. Det finns massssor med hästar till salu. Själv har jag köpt en unghäst med prestationsblod långt bak i leden och detta för 60 000kr. Varför skulle jag betala mer även om blodet är super? en unghäst är alltid en chansning.
    Detta gäller ju inte äldre hästar men man måste nog inse att en häst är lite som en bil, man får aldrig tillbaka pengarna(generalisering).
    Jobbet man lägger ner betalar sig sällan om man inte lyckas ta upp hästen i svår klass. Riktigt fina hästar säljs alltid, men ”medelhästen” är betydligt mera svårsåld.
    Trevlig Påsk
    Maria

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>