Ja, det var det- tacksamt förutsägbart att kunna ägna morgonen åt exakt det jag ville- ett lite mer tekniskt dressyrpass i ridhuset utan störningar av diverse ”mupperier”.
Jag red skolor i trav och galopp och fick någon högersluta som kändes riktigt, riktigt fin, i vänsterslutorna är det fortfarande svårt att få till både böjning och tvärning samtidigt så mycket som egentligen krävs.
Öppnorna kändes bra liksom mina embryon till piruetter- än så länge går jag bara in på ganska stora volter med tagen bakdel och försöker minska volten lite och här gäller det att känna var gränserna går. Kräver jag för mycket vet jag sedan innan att det kan det bli ett avbrott till trav i bästa fall och hopp åt motsatt håll om det vill sig illa så man får smyga på kraven och vara väldigt lyhörd.
I dagsläget finns det heller ingen anledning att försöka rida ”riktiga” piruetter eller ens något åt det hållet- den svårighetsgraden får komma längre fram då jag ser tävlande på nivån där piruetter ingår väääääldigt långt fram i tiden. Sedan är det visst stärkande och bra om hästen KAN göra piruetter oavsett men som sagt, just nu får fokus ligga på andra saker.
Pass som dagens är otroligt roliga tycker jag och jag hoppas att Kreon känner detsamma.
Jag klappar honom mycket, berömmer även med rösten och han känner rimligtvis av min glädje och att jag är lugn och avslappnad- allt det som jag också önskar åt det lilla djuret ALLTID.
Posted
Jag är lite nyfiken på varför du aldrig skriver om hur du jobbar med t.ex takten, lösgjordheten, kontakten, rakriktningen … variera formen … korta upp bakom sadeln, länga ut halsen , vinkla om i bak, vinkla om bäckenet etc etc. Alltså kommentarer kring själva grunderna eller basjobbet.
I alla dina träningsrapporter verkar det enbart som att du fokuserar på övningarna … du beskriver mest att du gör öppnor, slutor och piruetter, galoppfattningar, tvärningar, böjningar. Alltså själva övningarna ..
Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med ovanstående 😀 … bara en reflektion som jag tänkt på när jag läst dina rapporter. Är det ett medvetet val??? *nyfiken*
Dagge:
Att jag inte skriver mer detaljerat om HUR jag rider beror nu när jag tänker efter främst på 2 saker:
1. Kreon är den mest lättridna häst jag suttit på vad gäller ”grundridning”- jag behöver i princip aldrig medvetet tänka på att ”nu måste jag få honom mer rakrikrad eller lösgjord” tex. Och visst varierar jag tempot och formen men det är inget jag tänkt på att skriva om speciellt.
2. Ju mer detaljerat man beskriver något (min erfarenhet) desto snabbare är vissa på att ”hugga” på det man berättar, ifrågasätta, förlöjliga etc. Jag orkar faktiskt inte bemöta sådant- dels är jag inte alltid så bra på att beskriva hur jag rider och dels kan det kännas tröttsamt att försvara sin ridning för någon som aldrig sett hästen IRL utan bara drar förhastade slutsatser utifrån det skrivna ordet.
Men jag kanske ändå ska skriva lite mer detaljerat…bra att du fick mig att tänka till.
Jag tänker när jag rider ganska lite i termerna rörelser och ganska mkt i termerna »takten, lösgjordheten, kontakten, schwungen, rakriktningen och styrkan«. Kalla det sista samling så är det utbildningsskalan.
MEN däremot så gör man ju alla rörelser Birgitta skriver just för detta syfte. Jag letar faktiskt inte alltid hysteriskt efter perfektionen i rörelserna utan känslan av »att sitta på hästens bakben med frampartiet framför mig«. Just känslan!
Det jag gör när JAG rider är att jag blandar och ger lite. Jag har två hästar med naturlig lösgjordhet, bra lätthet i framdelen och god trav, men den kan ändå bli bättre och ffa ska de bli så mkt starkare och även fullständigt mentalt lösgjorda. Jag rider många skolor runt fyrkanten (eller andra linjer) med variationen att jag går in på stora volten och bara »rider traven och formen och den mentala lösgjordheten«. Sen skolorna igen. Sen bara traven och formen. På sikt ska allt hänga ihop; lika bra trav i skolorna som när jag bara rider detta.
Jag har ganska givna mönster i min ridning och varierar mig inte så mycket. Hur jag galopperar hästarna är olika MELLAN hästarna men det stärkande och lösgörande arbetet ser för den enskilda individen nästan exakt ut alla dagar. Även här ingår alla rörelser; skolorna stärker, förvänd galoppen och bytena ger lydnad, styrka och lösgjordhet, piruettarbete på olika nivå för styrkan, variera formen för ryggverksamheten och lösgjordheten. Och så vidare.
Omställningar i nacken, känna att hästen ligger lika mkt mellan båda skänklarna och in i båda händerna. Minsta antyda till att detta ej känns bra använder jag mkt mkt av förvänd sluta som jag tycker är en superb rörelse.
Jag tror alla ryttare över en viss nivå har ett tänk som innebär ett SYSTEM i sin ridning, frågan är bara hur man väljer att formulera det.
Jag har ganska mkt elever och jag försöker lära ut ett system. EXAKT hur man väljer sitt egna system är baserat på ryttare och häst, även om grunden skall vara någonstans ungefär efter utbildningsskalan. Men de ryttare som inte TÄNKER när de rider, de som saknar system och inte kan ta till sig detta, de stannar på en LA-nivå i sin ridning. Och det är ju där större delen av Sveriges ryttare just stannar.
Tycker du beskriver ditt ”upplägg” bra Ann- jag känner igen mycket.
Tänket att rörelserna utförs för att stärka rent fysiskt och träna lydnaden tex.
Jag har också ett ganska likartat upplägg när jag rider ”rena dressyrpass”; börjar med att skritta så klart, sedan trav under lättridning och ”lång och låg”, sedan lite galopp på samma sätt. Skrittpaus och sedan börjar det egentliga arbetet- trav under nedsittning, skolor mm. Mer galopp och som avslutning åter trav under lättridning i lång och låg form. På ett ungefär.
Sedan avgör dagsformen på vad jag lägger fokus och ibland låter jag det som inte utförs så bra vara medan jag andra gånger tränar ganska mycket på detta, ibland med ett break då jag gör något annat.
Idag red jag tex travslutor, tog sedan galopp och gick därefter tillbaka till travslutorna som kändes mycket bättre då.
Jomen jag förstår ju att du gör övningarna för att jobba med elementen i utbildningsskalan även om du inte skriver det.
Jag reflekterade mest över sättet att beskriva. ”Idag red jag slutor och piruetter” istället för att välja ”idag jobbade jag med att muppe skulle bli lite snabbare i bak, ta lite jämnare stöd, vinkla om lite bättre … eller vad det nu är ” :-).
Eller som du just skrev ”..travslutor … galopp … och därefter kändes travslutorna bättre”. Då blir man (jag :-D) ju lite nyfiken på VAD det var som fixades till. Var det han han blev taktmässigare? bättre böjning? jämnare stöd? bättre bjudning?
Men som sagt … det var bara en reflektion (och absolut ingen kritik) jag gjort ett antal gånger när jag läst dina träningsrapporter :). Att du ofta talar i termer av (tävlings)rörelser istället för effekten av dem.
Point taken Dagge:).
Jag ska försöka att vara lite mer förklarande framöver :).
Angående slutorna blev framför allt den för vänster skänkel ”allmänt bättre”- jag hade bra tempo hela vägen (det tappar jag ibland) och det gick superlätt att få både rätt böjning och tvärning.
Jag gör också som Ann beskrev; skolor, sedan kanske trav på volten för att checka tempo och att detta går att ändra, form osv och om det känns bra fortsätter jag med skolorna.