Onsdag- jadå!

Det börjar bli en behaglig vana- den att köra till min gamla ridskola och träna med Mupps.

Det tar ju bara 15 minuter att köra dit och vad gäller lastningen går Kreon nu EXAKT i mina tidigare hästars spår: går in själv, står lös och som ett ljus, backar ut själv steg för steg- som tagen ur en instruktionsfilm :).

Själva ridningen går också riktigt bra tycker jag.

Idag lade jag fokus på LYDNAD, dvs att Kreon skulle reagera och svara på mina hjälper trots att han inte befinner sig i någon komfortzon med 10 lektionshästar cirklandes runt sig.

Jag gjorde många galoppfattningar, galopperade i både rättvänd och förvänd galopp kors och tvärs, gjorde lite sidvärtsrörelser och vågade mig till och med på några galoppökningar utmed långsidorna.

Till 95% lydde Kreon perfekt även om jag på bortaplan inte riktigt rider ihop honom lika mycket som hemma utan tillåter en tidvis liiite lägre form och och att han får vara lite mer ”osamlad” dock fortfarande med en lätthet i handen.

Övriga 5% bestod i att Kreon vid 4-5 tillfällen inte ville trava på olika platser i ridhuset, till synes helt omotiverat- lite som en tjurig ponny.

Det går dock väldigt snabbt att bryta detta, man får bara vara lugn och göra en avledande sväng tex så är man direkt på banan igen så att säga.

För mig är dessa stopp tecken på att Kreon inte är helt tillfreds även om han verkligen är en mild bris mot hur han kan vara när han verkligen bryter ihop- dessa nitar gör han aldrig någonsin när jag rider ensam annat än om jag försöker samla honom för mycket eller han själv översamlar sig i tex bakdelsvändningarna.

Men sammantaget är jag nöjd med att jag ändå kan rida så pass avslappnat som jag kan göra nu- håller det sig bara på denna nivån är det absolut hanterbart.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Roligt att det verkar fungera bättre nu med andra hästar.

    Måste bara fråga, rider du TILLSAMMANS med ridskolehästarna på lektionstid? Blir inte dom störda av det? Som ridlärare hade jag nog inte uppskattat att privathästar red runt ”mitt i” lektionen.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Har funderat på varför man eg binder upp hästen i transporten? Jag gör ju det med Tilly, men min transport har hög vägg, och dessutom hingstgaller, varför jag ser det som högst otroligt att hon skulle KUNNA vända sig. Och vill hon hoppa över så gör hon ju det med eller utan snöre, den enda skillnaden är väl att hon fastnar lättare?

    Min förra häst vände sig en gång när han stod lös, men då stod han med breddad mellanvägg och hade gott om plats.

    Ser alltså varken poäng eller inte poäng med uppbindning?

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Prick:
     
    Jag rider på tider då halva ridhuset är reserverat för ridskolan och halva för ”privat-ridning”.
     
    Hittills har jag varit ensam privatryttare vid dessa tillfällen.
     
    Jag har då erbjudit ridskolan att rida i hela ridhuset mot att jag också får göra detsamma vilket har accepterats.
     
    Är man flera privatryttare kan man inte göra på detta vis- det blir för rörigt.
     
    Nu är ju jag en van ryttare med en trots allt tämligen foglig häst och de lektioner jag ”stör” är av enklare art där man mest rider ”runt- runt” så en häst mer eller mindre och som håller sig ur vägen är inga som helst problem.
     
    Men jag förstår din fråga Prick för det kräver som sagt en vaken ryttare med en häst som inte sparkar mot främmande hästar, börjar tok-skena eller hittar på annat störande. Kreons små stopp på några sekunder är knappt märkbara. 

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Trasselkvast:
     
    Jag binder aldrig mina egna hästar i transporten när de är vana att åka- just av de skäl du anger.
     
    Skulle en olycka inträffa vill jag inte att hästen sitter fast- den håller nog lättare balansen och kan komma loss lättare om den inte är fastbunden.
     
    Att hästen skulle vända sig om i transporten och hoppa ut bedömer jag som extremt osannolikt, detta trots att jag alltid kör med mellanväggen åt sidan.
     
    Mina hästar står alltid tysta som möss så hade de försökt att vända sig runt, alla runt 170 cm, hade jag nog MÄRKT det innan de lyckades. 
     
    För mig är det alltså enklast att inte klydda med grimskaft men vid ett tillfälle på en tävling var det någon ”vän av ordning” som mig ovetande hade bundit fast Heron i transporten.
     
    När jag kom hem och öppnade bakluckan ville Heron (av förklarliga skäl- han KUNDE inte) backa ut. Jag fattade ingenting och till slut slet han upp huvudet, drog itu grimskaftet och backade ur. 

    Svara
  5. AnnH

    Flera av mina hästar har vänt i transporten. Fast alla varit runt 170 cm. Snabbt och smidigt. Dock har jag ingen melanvägg ALLS när jag kör en häst så det är ganska brett att vända på.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Om flera av dina väluppfostrade hästar har vänt i transporten Ann är det nog just för att du inte har någon mellanvägg- skulle gissa att detta ”triggar” lite att vända sig.
     
    Även fast min mellanvägg är skjuten åt sidan så ”ramar” den ändå in hästen rätt mycket framtill och utan den skulle jag aldrig våga köra hästarna lösa.  

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>