Delad glädje är dubbel glädje….eller?

Dagens gramandebatt fick mig ÅTER att fundera på en intressant sak som jag har ordat om tidigare och ni får ursäkta om jag tjatar men jag måste bara kommentera detta igen, framför allt efter det brev jag också publicerade från en förvånad bloggläsare.

Jag tycker, liksom läsaren, att det är otroligt fascinerande vad ”folk” (läs: oftast vilt främmande människor) VÄLJER att kommentera.

När jag skriver om att jag tycker att graman KAN vara bra IBLAND och att jag använder den som SÄKERHET ibland får jag flera kommentarer där man ”passar på” att kommentera sådant som enligt mig inte har ETT DUGG med ovanstående att göra utan går ut på att kritisera mig som ryttare i största allmänhet och Kreon som dressyrhäst i synnerhet. Han är ihopdragen, jobbar fel och jag ska inte tro att jag kan rida bara för att jag har tävlat medelsvår dressyr….nu raljerar jag lite men bara lite….

Jag undrar vad detta har att göra med min ursprungskommentar om att känna mig säker (förhindra stegringar)?

Hade jag skrivit ett inlägg om att jag alltid rider på graman för att det får min häst att jobba så korrekt när jag tränar dressyr hade jag förstått kommentarerna men det var som sagt inte alls det jag skrev.

Och vem är dessa personer som aldrig annars kommenterar men som plötsligt är sååå insatta i mitt och Kreons ridliv och både anser sig veta hur jag känner inför Kreon (jag är rädd för honom- basta) och hur han går (baserat på korta videoklipp gjorda när hästen var riden i några månader).

Det jag finner intressant men också lite tråkigt är att lika många kommentarer jag får när jag skriver något ”negativt” (om det går dåligt när jag tränar eller tävlar tex) lika få (läs: oftast NOLL) kommentarer får jag när Kreon har gjort något jättebra- vilket jag, måhända partiskt, tycker han gör OFTA.

Det är såå sällan någon ids kommentera våra ”framgångar” och det arbete jag lägger ner men så fort det går åt pipan så flödar det i kommentarsfältet.

Ja, ja..så klart får ni skriva vad ni vill och låta bli likaså- I´m just saying…det ÄR en intressant reflektion över mänskligheten och den kan, vill jag påstå, överföras till så mycket annat i livet.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Läste ditt inlägg om graman och blev inte förvånad av nätstormen.Kommenterar sällan.Finns alltför många ”småpåvar” som tror sig veta allt.I synnerhet bland hästfolk.Har över 40 år med häst och snor användbar erfarenhet från western och hoppryttare.Du&Kreon har ju precis börjat er resa.Ett tips från en som varit med länge:Använd vad nöden kräver!Låt dig inte nedslås av förståsigpåare,låt det rinna av bara.Förstår om du blev ledsen.Hoppas att du och din mupp tar er hit vid tillfälle så jag kan få se er live!Vi har ju ett nytt enormt skrytbygge för en himla massa pengar”Ronneby ridsportcentrum” som kanske anordnar en dressyrtävling som kan passa dig/er!Fast å andra sidan är det ju inte världen ende från dig.Plats i stallet om du behöver =).
    NätKram Anki

    Svara
  2. Anonymous

    Jo mänskligheten kan man ofta reflektera över.
    Min teori är att ”en bild säger mer än tusen ord”. Så när det finns filmer så tittar man på dem istället för att läsa efterföljande inlägg.
    Det kan ju vara så att en del inte håller med om Kreon är en fin dressyrhäst och att utvecklingen går åt rätt håll.
    Nu vet jag ju inte om du vill det med tanke på alla kommentarer men ett enkelt sätt att visa det är att lägga ut en ny film.
    Trevlig lördag
    Maria_L

    Svara
  3. Minstral

    Det som alltid förvånar mig är elakheten på nätet. Dessa små gemena människor som bakom ett skydd sitter och är tuffa.

    Jag har ALDRIG kommenterat någons ridning negativt efter inlägg på nätet, hur ska man kunna det? Skulle passa mig även för att kommentera negativt efter de små filmsnuttar där du rider, det är ju bara snuttar taget ur ett sammanhang.

    Men jag tror att det är så att ju elakare kommentarer om din (och min) ridning, ju sämre är man själv. Egentligen är de bara avundsjuka:)

    Bättre att folk pratar skit om dig än att de inte pratar om dig alls. Både du och jag är tydligen ”snackisar” på nätet, medan de som skriver är vanliga grå människor som ingen bryr sig om:)

    Keep up the good work Birgitta, jag gillar din blogg:)

    Svara
  4. Dressyrtant

    Jag valde att inte kommentera i gramandebatten då det blev lite ”Buke” över det hela. Herregud, säger jag bara…
    Jag och några stallkamrater pratade just om denna oförmåga att kommentera saker som är bra eller går framåt. Vi har som policy att vi bara säger bra saker till varandra, ofta. Det blir tydigt hur stämningen förändras och vad roligt det blir i stallet. Vi är ju amatörer allihop och första prioritet borde vara att ha kul.
    Jag blir också inspirerad av din blogg, Birgitta. Vi har hästar i samma ålder och vi har liknande problem.
    Jag har inte tagit hjälp av ngn NH-tränare men däremot är jag en flitig följare av ”Ponnyakuten” :). Har löst lastproblemen jag hade på det sättet t.ex.
    Det är riktigt otäckt när de reser sig, så fortsätt kämpa på med alla medel du kan hitta på! ( för det var ju det som debatten egentligen började med…)

    Svara
  5. dagge

    Det är ett lustigt fenomen som någon säkert kommer att skriva en avhandling om en vacker dag :).

    Svara
  6. Madelene

    Du är värd en eloge för att du så prestigelöst delar med dig av glädje och elände i hästvärlden.
    Vi får alla vår del av ovannämda delar. Även dom som gärna klappar sig på bröstet på andras bekostnad.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Madelene:

    Tack!

    Och så ÄR det ju med hästar; jag vet banne mig INGEN som alltid har ett problemfritt hästliv!

    Har precis pratat med en tjej som fick ta bort sin häst nyligen efter MASSOR av bekymmer under lång tid.

    Jag skulle kunna skriva böcker om andra som till synes oförskyllt råkat ut för mängder med tråkigheter.

    Hästar blir halta, skadade, underprestetar…ja listan är oändlig så nog tusan får vi alla vår släng av sleven.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Maria L:

    Vi får väl se om det kommer några filmer framöver men i så fall blir det inte för att ”överbevisa” vilt främmande mäniskor på nätet.

    Ska jag vara ärlig bryr jag mig egentligen bara om vad DRESSYRDOMARE tycker om Kreon :), inte folk jag inte ens känner.

    Men vill man se Kreon IRL säger jag som Minstral- det är ingen hemlighet var eller när jag rider :).

    Svara
  9. Anonymous

    Det är så lätt att vara tvärsäker bakom en skärm och tro att saker och ting är på ett vis.
    Det är också lätt att saker bli missförstådda när man skriver, man får till något ord på fel ställe och det kan tolkas på fel sätt. Nu var det väl kanske inte så i garmandebatten som gled ut i andra spår. (Vad är ett garman? Undrar en som inte hör hästvärlden till.)

    Jag är så imponerad av hur man kan styra hästarna och få dem att göra som man vill. Kämpar frenetiskt med mina hundar. 😉

    Om du åker till Blekinge hoppas jag du även tar med deig Soya och tar dig över till Småland och mig och Zahra. Har man kommit så långt som till Ronneby är det inte långt kvar hem till mig. ;-D Passa då på när vi har whippetrace träning så att Zahra och Soya kan springa ihop.

    Fortsätt med din intressanta blogg, jag lär mig mycket om hästar fasten det inte är mitt område, men jag älskar att lära mig nytt. Fast jag är nog för feg för att börja rida nu. En ”tant” bland alla småflickor på ridskolan det skulle va nått det. 😉 Tiden medger inga sådana aktiviteter, just nu i alla fall.

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Hej Görel!

    En GRAMAN är en form av extra-tygel med vilken man, om man drar i den lättare kan tvinga ner hästens huvud/ hals än med en vanlig tygel- enkelt förklarat :).

    Jag tycker att det är så roligt att du följt bloggen så länge även om det delvis ”beror” på Kines-soya :).

    Får nog skriva lite om henne imorgon :).

    Vad gäller missförstånd på nätet har du helt rätt. Ibland tror jag att vi är många som egentligen är mer överens än vad vi tror men beroende på ordval osv så blir det feltolkningar och onödigt ifrågasättande.

    Svara
  11. Anonymous

    Tack för svaret. Då har jag lärt mig ytterligare något nytt idag. Så dagens ”lära-nytt-kvot” är uppfyld.

    Visst följer jag din blogg först och främst för Soyas skull, men jag läser gärna om Kreon och dina framsteg med honom. Precis som jag tyckte det var roligt att läsa om Archie. Sedan gillar jag de roliga bilderna som du lägger ut ibland, och där spelar det ingen roll om det är hund, katt, häst eller vad det nu är på bilderna. 😉

    Hälsningar
    Görel

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>