Dags att avliva ryktmyten?

När jag började rida fick man lära sig att det var RYKT, RYKT och åter RYKT som fick hästens päls att glänsa och man skulle helst göra en massa stövavtryck i stallgången för att visa hur flitig man varit med borsten. Minns ni (numera ser jag ALDRIG detta)?

Och nog ryktade jag mycket på mina sköthästar och ända tills jag köpte egen häst :))).

Sedan dess har det i ärlighetens namn inte blivit mycket ryktat av olika anledningar; någon häst tyckte inte precis om det, ibland har det handlat om tidsbrist men faktiskt också ointresse.

Idag lägger jag min stalltid på annat och ja, jag vet att rykten har en välgörande funktion men jag brukar ersätta den med att gnugga igenom hästen rejält med en gummiskrapa eller Magic Brush- det tror jag är lika effektivt.

Nåja, vara hur det vill med själva rykten som rykt men jag vill i alla fall avliva myten om att det är specifikt rykten som påverkar hur hästen ser ut i pälsen och det har alla mina hästar varit levande bevis på.

Samtliga har faktiskt haft en otroligt glänsande och mjuk hårrem trots avsaknad av rykt och jag tror att det är så mycket annat som påverkar pälsen än att just rykta.

Foder, hälsotillstånd, motion och allmänt mående är enligt mig viktigare faktorer och som sagt- det är bara att titta på den aldrig ryktade Kreon!

Fast ska ni titta så titta inte NU; sedan han skadade sig märker jag att pälsen blivit tristare och ser liksom mer dammig ut trots att han inte rullat sig på veckor och detta är något jag också noterat med mina tidigare hästar när de inte ridits och framför allt svettats lite.

Då kan de bli sådär ”mjöliga” i pälsen så att tyglarna är helt vita på insidan efter ridning vilket brukar gå över så fort man kunnat rida som vanligt igen.

Så jag säger inte att ni inte ska rykta- gör för all del det om ni har tid och lust, det är hur bra som helst men vill ni har en häst med blank päls så ska ni inte BARA förlita er på borsten:)))!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Håller helt med dig. Tror också att det beror på foder och allmäntillstånd. Dessutom är det du säger om svett intressant, läste en artikel i Ridsport för länge sedan om att hästens svett inte alls innehåller så mycket salt som man tror utan ist något schampooliknande ämne.

    Misty gillar inte precis att bli ryktad. De enda gånger jag har varit flitig med rykt på henne är när hon haft boxvila, dels för att stimulera henne och dels för att, precis som du säger, pälsen blivit tråkigare.

    Jag har dessutom värk i mina händer som gör rykten till en pina för mig plus att jag sällan har tid att rykta. Är hon smutsig inför träning eller blir svettig efter ett pass så åker hon in i spolspiltan:)

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Jag är ingen inbiten ryktare jag heller. Med en häst som har knottallergi så är hygien viktig= badande med specialschampo= ren och glänsande häst. ;D Dessutom verkar linfrökaka vara välgörande för pälsen. Alltså, man matar hästen med det, inte gnor in i pälsen. Men det fattar du väl. 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>