Om att ”låna ut” sin häst

Satt och läste en drös kommentarer på en annan blogg som handlade om huruvida man låter kompisar rida på ens häst och insåg att jag nog är lite ”ovanlig” i det avseendet; jag har ALDRIG lånat ut mina hästar på detta vis medan de flesta som kommenterade inte alls hade några problem med detta.

Minns att vi diskuterade ”hästutlåning” för några år sedan på ett hästforum och att någon kommenterade något i stil med ”jag vill inte låta någon annan måla på min tavla” och lite så känner jag också.

Om jag tror att någon kan TILLFÖRA min häst något så har jag absolut inga problem med att den personen rider- se på Mini tex eller alla de gånger Ebba red Archie men att bara låna ut hästen för att någon vill rida ”för att det är roligt”….näää….det känner jag mig inte alls bekväm med och har aldrig gjort.

Nu tror jag inte precis att gemenen man skulle bli sugna på att rida på just Kreon men de andra djuren som varit så snälla att man hade kunnat sätta upp spädbarn på dom hade nog folk velat testa lite om de bara hade fått men jag har som sagt alltid varit väldigt tydlig med att ”min häst är ingen leksak” så få har ens vågat fråga och de som har gjort det har inte fått.

Hur resonerar ni? Är ni ogina hästutlånare eller är ni bara glada om någon vill rida?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Alltså om jag har någon kompis på besök som vill rida runt några varv i paddocken så är det ju självklart ok, skadar knappast hästen men roar kompisen. Vill någon rida mer regelbundet ska det såklart vara någon som kan tillföra träningen av Misty något.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Rida ut kravlöst har jag faktiskt tillåtit 🙂 men dressyr eller ännu ”värre” hoppning- never!

    Men även uteridning har jag bara tillåtit i sällsynta fall och då av mina pålitliga hästskötare.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Och jag kan ju säga att jag utifrån vad du skriver mycket hellre hade testat Kreon än Archie, om jag hade fått frågan! Här dräller det inte av folk som vill låna hästar, men visst händer det att jag lånar ut någon av hästarna. Men givetvis inte hur som helst, våra hästar är ju inga ”ponnyridningshästar” som en nybörjare kan sitta upp på hur som helst. Men en ryttare som jag bedömer fixar hästen utan att det blir farligt kan jag absolut låta rida. Sedan är det ju olika på hur olika hästar reagerar på andra ryttare. Min förra häst upptäckte jag att det bästa var att jag satt upp och avslutade passet – då var det ingen skillnad nästa gång jag skulle rida. Med Am märker jag ingen större skillnad alls om någon annan ridit.

    Svara
  4. Ida

    Jag har alltid haft lite knepiga hästar eller unghästar så inte många har velat sitta på dem ens…. Hade dock hjälp med Amber då jag var gravid och det var av min tränare som red henne jättefint.
    Men annars har man väl hästen för att rida själv, så om man har ett syfte med att låta någon anna rida så visst. Annnars är jag nog den som helst rider själv.
    Och vad är det du säjer Birgitta, klart man blir sugen på att rida Kreon, han ser jättefin ut ;o)

    Svara
  5. Anna

    Jag lånar väldigt sällan ut Hedwig. Det är i princip bara jag som rider och eventuellt tränaren nån gång då o då. Förra året lånade jag ut henne till en ryttare i div II laget en omgång men sånt hör helt klart till ovanligheterna.

    När man lägger ner så mycket tid o pengar på att träna och utbilda hästen så har man ingen lust med att någon annan ska sabba ens arbete.

    Svara
  6. Cia

    Nej Tack, jag lånar INTE ut min häst.
    Möjligtvis som någon skrev ovan om en kompis ville sitta upp några varv på ridbanan när jag finns där och kan övervaka och instruera.
    Sonen får i och för sig låna, men han varken tillför eller gör konstiga saker. Rider bara ”rakt fram” och detta sker då noga övervakat av mig.

    Winston är MIN häst och jag vill ha ridningen på mitt sätt, jag vill ha honom lätt i handen och fin och lyhörd på hjälperna. Är det någon som möjligtvis ska rida honom, så får det bli någon som är väldigt duktig och kan tillföra något ur utbildningssynpunkt. Men såna ryttare brukar ju redan ha egna hästar och ta betalt för sina ridtjänster :-).
    Så faktiskt… hellre att han står någon dag extra om jag inte får till ridningen än att någon ska sitta och rida honom på ett sätt som jag inte önskar.
    Altså håller jag med er andra.

    mvh
    Cia

    Svara
  7. Eva i Lux

    Jag ”lånar” med gjädje ut Prima till olika personer (som 5-åring gick hon med i handikappridngarna en gång i veckan!) Helst vill jag att de ska rida i skogen. Men hon ”ödeläggs” sannerligen inte av dressyr med annan i sadeln. Är generös med utlånandet där, men det är bara en person som hoppar henne. Prima är robust och självsäker och verkar tåla allt (menar inte att jag låter folk sitta och tortera henne förstås!).

    Calvin är jag inte pigg på att låna ut. Honom är det bara jag som rider i skogen t.ex. för jag inbillar mig att han skulle bli svår för andra, trots att jag själv anser honom drömmen, men så känner vi varandra rätt bra och vet vem som är chef. Men det finns 2 personer som jag litar på och som får ynnesten att dressyr rida, det TILLFÖR honom något.

    Svara
  8. AnnH

    Skulle någon fråga »kan vi få låna din häst till xxx-laget« så skulle det vara helt okey för mig. Några pass ödelägger (Evas bra uttryck) inte mina hästar.

    Att låna ut dem på regelbunden basis GÖR jag ju också. Till mina två medryttare. Där eden ena bara rider ut men den andra också tränar ett dressyrpass för min tränare.

    Inte heller detta ödelägger dem utan ger mig den avlastning och back-up jag behöver.

    Svara
  9. Anonymous

    Jag lånar inte gärna ut min häst, dels för att jag kämpar med ridningen där önskan är att få honom i rätt form (!) (det är väl allas önskan..) han ramlar in bakom lod och går gärna där om ingen påminner honom, folk som är mindre ”bra” på att rida tenderar att sitta där i godan ro och tro han går finfint….Dottern får dock rida, men under mitt vakande öga! Dock får tränaren mer än gärna sitta upp, men ”låna ut till kreti och pleti, går bort”
    M

    Svara
  10. Anonymous

    Är inte heller så sugen på att låna ut, men är gravid i v.30 och ska låna ut honom i tre månader till en kompis som rider väldigt försiktigt men också mesigt. När hon ridit behöver jag påminna honom att han ska fram för skänkeln vid första hjälpen, inte efter två eller tre. Hon sitter och smackar i tid och evighet och jag har påpekat allt detta för henne, men hennes ridstil verkar orubblig. Jag har tyvärr inte råd att anlita någon professionell i tre månader för att hålla igång min valack, så detta är ett stort dielamma. Få hästen motionerad, men inte utvecklad, kanske tvärtom eller låta den vila helt?!
    Häls Lina

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa och Ida:
     
    För att bli sugen på att rida Kreon gissar jag att man antingen rider hyfsat och/ eller får lust att sitta upp och läxa upp honom om man ser honom stå och muppa sig vid uteridning.
    Just därför är han väl också den av mina hästar som hade varit mest idiotiskt att låna ut- dels finns ju risken att han hade slängt av någon som ville ”uppfostra honom” och dels vill jag inte att andra ska prova SINA strategier på honom- sådant som sedan kan straffa sig när jag rider.
    Visst får jag också lust att ta något hårt och slå honom med när han tvärstannar och inte vill gå ute och måste snurras men JAG tror inte på den lösningen och vill inte att andra ska prova och ge varken mig eller sig själva problem.
    Men visst; kan man rida och ser honom i ridhuset (som du har gjort Ida) så förstår jag absolut att man vill prova mormors-hästen, där är han ju otroligt lättriden när han lyder och där tror jag också att just mormor hade kunnat rida utan att ”förstöra” något för mig sedan.

    Svara
  12. Anna-Kajsa

    Fast för min del är det inte alls så jag menar. Jag har själv haft min beskärda del av uteridningsmupperier och vill inte alls ta del av andras – varken för att ”uppfostra” eller för att jag inbillar mig att jag skulle kunna lösa något. Det är inte heller särskilt kul ridning. Däremot gillar jag att rida känsliga hästar, och jag har fått bilden av att Kreon är en sådan ”rolig” häst. Archie däremot tyckte jag verkade rätt tråkig 😉 om än lydig. Om du hade ställt båda framför mig och sagt att jag måste rida den ena vet jag vilken jag hade valt – det var så jag menade.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa:

    Jag förstod absolut hur du menade :).

    Men du KAN ju rida och förstår säkert varför jag älskar Kreon TROTS hans mupperier; det är ju just för hans övriga ridbarhet när han INTE muppar sig.

    Men för en lektionsryttare tror jag absolut inte att han hade varit något speciellt eller så hade de tyckt att han var läskig.

    Svara
  14. rackemarie

    Jag lånar ut min dam för skogsturer, men övrigt sköter jag helst själv. Ibland sitter min tränare upp, men det är en helt annan sak. Sen tycker jag att ”hästlånare” gott kan mocka och inte bara glida in för en ridtur:)

    Svara
  15. Å

    Jag hittade hit av en slump. Men oj vad jag känner igen mig i ditt inlägg Birgitta 🙂

    Alltför ofta blir jag erbjuden ”hjälp” i form av hästlånare, som tycker att min häst ser så härlig ut att rida. Standardsvaret är nej 🙂

    De som får äran att sitta upp är tränare och i min bedömning skickliga ryttare, som faktiskt kan tillföra något utbildningsmässigt. Nu är det ju i princip aldrig de sistnämnda, som vill låna häst och jag ser nog dessa ivriga hjälpare mer som stjälpare. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>