Måndag- forsatt fin fåle

Ännu ett trevligt pass på utebanan avverkades i morse och nu har jag börjat skärpa kraven lite grann vad gäller tex skolorna i trav. Krävde lite mer tvärning och ställning, gjorde fler repriser än tidigare och detta flöt på bra.

Gjorde också lite fler galoppfattningar och även dessa gjordes utan drama liksom min begäran om trav och galoppökningar. Jag försöker att tänka på detta mycket nu- att skänklarna ska accepteras och att en reaktion ska komma direkt och på banan fungerar det bra- ute är det ju lite si och så med den saken.

Provade lite galoppslutor utmed långsidorna men ville inte kräva för mycket i dessa då Kreon tidigare protesterat om jag krävt för mycket samling parat med korrekt tvärning och han nu ändå fortfarande är under igångsättning. Tids nog ska jag kräva mer även i dessa men eftersom passen på utebanan hittills flutit på så friktionsfritt vill jag inte provocera fram protester i onödan.

Jag har faktiskt svårt att få passen att räcka i mer än 30 minuter just nu- Kreon gör det han ska och jag vill som sagt inte pressa honom för hårt så att han ledsnar och/ eller blir överansträngd.

När jag ansåg oss klara med dressyrandet skrittade jag ut i 20 minuter och sedan var det dags att titta till såret (fint!!!) och köra till jobbet.

Eftermiddagens stallbesök användes till stor del åt att borsta en häst som såg ut som om han hade gjort många djupdykningar i ett grustag- säkert kul för honom, mindre kul för ägaren :).

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Hur tycker du att hans kondis har påverkats av konvalescenstiden?
    Häls Lina

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag märker faktiskt ingenting men det kan bero på någon eller alla av nedanstående faktorer:

    1. Jag rider ännu inte så ”hårt”.

    2. Kreon är i temperamentet sådan att han inte känner efter om han är trött utan kan gå på adrenalin vilket jag märke när jag försökte rida honom trött på tävling = gick ej.

    3. Jag har alltid fullt medvetet valt att ha mina hästar i mycket god kondition då jag tror att detta bidrar till att de håller sig friska och tillfrisknar fortare OM de skulle bli sjuka. Denna teori tycker jag har besannats så många gånger under mina mer än 20 år som hästägare att jag tror stenhårt på den (liksom på psykiskt välbefinnande som också bidrar till en friskare häst).

    Svara
  3. Trasselkvast

    Men du, visst är det väl ändå skönt med en häst som faktiskt protesterar när något jobbigt händer? Varför skulle det alltid vara en nackdel att ha en häst som inte är totallydig som ett får? Som min visserligen är, men ändå.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Att en häst protesterar när något jobbigt händer kan väl vara ett sundhetstecken, ja (beroende på situation) men Kreon är ibland aldeles för ifrågaättande inför sådant som verkligen inte borde generera protester och det måste bort.

    Men visst finns det för och nackdelar med allt.

    En FÖR ”lobotomerad” häst kan tyckas trist men på många sätt blir hästlivet så mycket lättare med ett sådant djur.

    Fast när jag läser/ hör om mååååånga andras hästar inser jag att Kreon är en mild bris mot många andra även om han är långt ifrån tex underbart snälle MEN seeeege Archie.

    Svara
  5. Anonymous

    Vad skönt med kondisen! Kan du inte berätta hur DU gör konkret för att skapa bra kondis hos dina hästar? Många ryttare och kanske dressyrryttare i synnerhet är väl inte direkt kända för att vara ute och kondisträna sina hästar, eller?
    Häls Lina

    Svara
  6. AnnH

    Traselkvast, VAD är bra med protester? Att hästen inte anstränger ihjäl sig utan säger till innan? Jag anser mig dock kunna avgöra hur mkt mina hästar ska klara att anstränga sig. Är man klok som ryttare så vet man vad hästen är mogen och redo för och då passerar man ju inte den »lämpliga« gränsen.

    Nej, jag tycker verkligen inte att istadiga åsikter är en bra egenskap på något vis och jag skulle aldrig köpa en häst som vid provridningen visade detta, om det tog sig några större uttryck. En häst kan ha vilja och energi utan att ta ut det på fel sätt. Däremot så kan ju en häst man redan har plötsligt BLI uppstudsig, och då får man ju reda ut det så gott man kan (ridmässigt och kanske veterinärt), och ta med sig lärdomen framåt i utbildningen för att inte hamna där igen. Been there, done that…

    Svara
  7. Trasselkvast

    AnnH: Jo du kan det säkert, och jag med, men vi vet ju alla att okunnighet finns det gott om. Jag menar inte att istadighet skulle vara något positivt, men egen vilja och sunt förnuft hos hästen är väl definitivt önskvärt och en bra egenskap.

    Svara
  8. AnnH

    Jo, fast jag tycker faktiskt att få ryttare kräver mer än de bör av sina hästar. Speciellt inte de mer okunniga ryttarna – de brukar vara så försiktiga. Svårast är väl för hyfsat tekniskt duktiga ryttare som ändå inte rider »med hästen« utan »mot den« (alltså dålig sits och inverkan) och därför får protester. Där kan ju protesten vara en bra sak som får ryttaren att i alla fall FÖRSÖKA bättra sig. 🙂

    I dag sa jag till en veterinär; »jag är intresserad av att efter tävlingssäsongen utreda denna häst lite mer för jag har i 4 års tid försökt rida så bra jag NÅGONSIN kan, nu kan jag inte bättre, utan nu får vi se vad han kan mer vilja göra för mig«.

    Detta gäller en häst som är lydig och ganska fin och som ska debutera Int.1 nu, men som liksom aldrig riktigt gått med den där allra sista viljan (också en form av mild protest). Finns det ngt i hans kropp, skoning, utrustning etc, jag kan hjälpa honom med för att få fram det sista tänker jag? Rida så bra jag förmår, med ypperlig mark-hjälp gör jag redan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>