Ska du sälja häst- besiktiga den!

Fick en fråga från en läsare angående hästköp (det inlägget publiceras om några dagar) och den påminde mig om att jag borde skriva om ett, som jag själv tycker, bra råd till de som ska SÄLJA hästar.
 
För er som inte orkar läsa hela inlägget är tipset kort och gott: besiktiga din häst redan innan du annonserar ut den!
 
Jag vet inte hur ni andra som har sålt/ köpt hästar har känt men både då jag varit säljare och köpare har jag vid en försäljning faktiskt mest varit nervös för besiktningen i allmänhet och böjproven i synnerhet.
 
Jag skulle kunna skriva en bok om alla hästar som folk velat köpa men som inte gått igenom en besiktning och det är ju så klart otroligt frustrerande för både köpare och säljare fast kanske av vitt skilda anledningar.    
 
Jag har själv råkat ut för ovanstående när Décima skulle säljas; hästen reds och tävlades ”för fullt” och jag hade så klart inte en tanke på att det skulle vara något ”fel” på henne men vid besiktningen hade hon dock ½ grads böjprovsreaktion på ett bakben vilket för min del renderade en prisreducering men lika gärna kunde slutat med att de tilltänka köparna inte ville ha henne.
 
När Archie skulle säljas valde jag, delvis på grund av ovanstående och också efter ett klokt råd att besiktiga honom redan i samband med annonseringen och innan jag hade en köpare.
 
Beroende på hur mycket man vill kosta på hästen kan man ju välja om man bara vill göra en enklare besiktning med böjprov eller om man vill göra mer omfattande undersökningar med kanske endoskopi, röntgen eller vad man nu kan tänka sig men jag tror absolut att det är ett bra försäljningsargument om man i annonsen kan skriva att hästen nyligen är besiktigad ua och dessutom slipper man förhoppningsvis obehagliga överraskningar när man väl HAR hittat en köpare.

En kommentar

 1. Anonymous

  En kompis fick en obehaglig överraskning vid besiktningen av henne urväxta ponny. Den skulle säljas som välutbildad läromästare till en ridskola, som ju backade ur.
  Tur med facit i hand ,för det stoet såldes till en familj och fick ett föl som under lång tid tävlat framgångsrikt, bla i Globen.

  Men min kompis hade inte märkt någonting på ponnyn så det besiktningen blev en kalldusch.

  Rie

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>