Hejdå Jodopax!

Hittade nedanstående intressanta artikel om sårvård som nog slår hål på mer än MINA tankar om hur man bäst sköter ett sår eller vad säger ni?
När Kreon fick sin sårskada blev jag ju verkligen varse att mina idéer vs hur det BÖR göras inte harmonierade så det var nog tur att jag inte blev lämnad ensam med vården initialt.
 
Jodopaxen kan vi alltså slänga (eller använda till annat) och man ska INTE lufta sår i tid och otid- det var minst 2 saker jag fick revidera för egen del.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Fast jag använder fortfarande jodopaxen till en första rengöring, där tycker jag den gör sitt jobb. Sen det där med att täcka över sår, det beror ju på var de sitter. Misty fick för några år sedan ett ca 1 dm brett och ca 5 cm djupt sår på undersidan av huvudet, mellan mun och ganasch. Det var ju svårt att täcka, jag spolade det med vatten, tvättade med lactacyd. Väteperoxid och penicillinsalva varje dag. Petade också upp det varje dag så att det läkte inifrån. Det blev jättebra. Jag bedömer olika utifrån olika sår, hur de ser ut och var de sitter. Och som jag nämnde först så åker joden ofta fram för en första desinficering.

  Svara
 2. Annelie Magnuson

  Intressant läsning! Det där med ”luftning av sår” har man ju förstått sen man provat Compeed skavsårsplåster på sig själv om inte annat…

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  I och med Kreons skada har jag också ”upptäckt” hur utveckligen har gått framåt med en mängd nya produkter som påskyndar läkning, förhindrar infektioner, svallkött mm.
  Med andra ord är jodopax och nelex tex ganska ”ute” och det finns långt bättre saker att tillgå.
  Visst läker väl det mesta även utan dessa nya och bättre kompresser, salvor, lindor mm men jag som tex vill komma till ridning så snabbt som möjligt och inte ha en häst stående ”i onödan” och med kanske jätteful läkning som slutresultat är verkligen glad att detta finns.

  Svara
 4. Prick

  Klart intressant. Bra läsning! Nu är det dessutom billigare att hålla sjuklådan fylld. En flaska koksaltlösning och lite bandage/kompresser =).

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Prick:

  Är man riktigt snål/ ekonomisk (välj själv) kan man tillverka eget koksalt genom att koka upp 9 gram salt i 1 liter vatten.

  Själv är jag numera vetrap-frälst!

  Svara
 6. Cristel

  Härligt! Så gör man ju på människor och jag har envisats med detta på mina djur också. Till andras stora förtret, nu kanske jag inte blir retad längre?

  Svara
 7. Moa N

  Min gamla dressyrtränare var allergisk mot alla typer av konstigheter i sår. Vatten och möjligtvis lactacyd om det var riktigt skitigt, annars bara spola, mycket och länge. Jodopax fanns visserligen i stallapoteket, men det var för hovbölder.

  Använder man ens jodopax till hovbölder idag? Det kanske också är förlegat? Någon som vet?

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>