Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du är den ende i ditt lilla stall som har en hästtransport och alla vet att man kan hyra denna för 200 kronor per gång vilket också sker med jämna mellanrum.

En dag när du kommer till stallet ser du att transporten är borta och får veta att en hästägare fått åka mycket akut till djursjukhuset med sin häst som fått en stor sårskada och därför lånat din transport utan att förvarna.

Hästägaren återkommer senare samma dag med både häst och transport och förklarar sitt agerande vilket du lugnar ägaren med att du har full förståelse för.

Hästägaren säger dock inget om någon betalning för att denna lånat/ hyrt ditt släp och du säger inget då utan väntar och ser vad som händer.

Flera dagar senare och då ni träffats flera gånger har du fortfarande inte fått några pengar.

Vad gör du?

* Inget- så viktigt är det inte med 200 kronor.

* Säger att du vill ha 200 kronor för släphyran även om släpet lånades akut pga skada.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    skulle ha ett lås på släpet både på ”kulan och möjligen låsa trasporten så inte folk kunde låna utan att fråga.

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Jag vet faktiskt inte om jag hade kunnat med att påpeka att jag vill ha pengar när det var en sån akut situation. Jag är lite mesig jag ibland.

    Svara
  3. Anonymous

    Jag hade absolut tagit betalt. Att det är akut spelar väl ingen roll, har man inget eget släp så kan man inte glida på andra. Jag hade som hästägare gärna betalat och sett det som en förmån att det ens fanns ett släp att tillgå i en trängd situation. Men jag håller med ovan, LÅS på släpen är ju det bästa, då måste den som vill låna iaf fråga först.

    Svara
  4. Christina Baaz

    Jag hade lånat ut gratis :). Det är nämligen ingen rolig situation när man har akut sjuk häst och ska försöka hitta släp och ev. Bil + någon som kan köra. Jag betalade dock transporten när vi åkte upp akut med Searching till Helingborg som hade allvarlig kolik. 🙂

    Svara
  5. Cecilia Lindberg

    Jag skulle inte kunna be om pengar men skulle känna mig sur länge om de inte erbjöd betalning. Skulle känna mig ännu värre om jag haft lås på och hästen ej kunnat tas till klinik, då skulle det känts som mitt fel om den råkade allvarligt illa ut.

    Svara
  6. Maria Henriksson

    Klart låna ut, men pengar för bensin (en djurambulans kostar skjortan)

    Svara
  7. sofia

    Jag lånar enligt princip inte alls ut saker alls. Speciellt inte transporten, det är just detta att folk över lag aldrig vill stå för kostnaden om de har sönder någonting. grrr:(

    Sedan om jag skulle vara där o en hästägare skulle fråga i akutsituation om dom fick låna släpet….NATURLIGTVIS skulla jag låna ut det GRATIS i en sådan situation.

    Men skulle jag inte vara där så skulle jag ha lås på kulan, ur stöldskyddsaspekt allra helst.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Tack för en bra påminnelse!

    Efter att ett släp stals för mig för många år sedan (hittades aldrig, är väl troligen utomlands) blev jag mycket petig med att låsa det släp som köptes därefter.

    Nu har jag slarvat länge men efter tex våra sadelstölder är det lika bra att göra vad man kan.

    På vår anläggning finns alltid uppemot 10 släp så det är ingen risk att någon häst inte skulle komma iväg pga mitt låsta släp.

    Dessutom har stallägarna en hästlastbil och själv kan jag nås dygnet runt på min mobil samt så bor jag 3 minuters körväg från stallet.

    Svara
  9. Minstral

    Men man kan ju inte resonera så att man inte kan ha lås på släpet för att då skulle en häst kunna dö för att ägarna inte skulle få iväg den till djursjukhus. Det är väl ens ansvar som hästägare att se till att man har släp tillgängligt om det skulle hända något.

    Jag hade blivit ganska irriterad om någon lånat mitt släp utan att fråga, akut eller ej. Men eftersom jag har lås på mitt släp lär det aldrig hända. Tror sällan det är så akut så att man inte kan ringa och fråga efter släp eller hyra på en mack eller liknande. Är det så akut så får vetten komma ut för då lär man inte hinna in till djursjukhus i alla fall. Dessutom finns det djurambulanser.

    Så himla dyrt är det inte att köpa ett eget släp, ska man dessutom bara ha det i akuta lägen behöver man inte ett värstingsläp.

    Hade jag varit i situationen där jag lånat ut mitt släp för en viss summa hade jag tagit betalt för vilken situation som helst, varför inte?

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Själv hade jag tyckt att det hade varit pinsamt att ta upp frågan om betalningen men egentligen kan man ju fråga sig VARFÖR?

    Det är ju inte jag som ska känna mig obekväm utan den som inte betalar.

    Så jag tror inte att jag hade sagt något direkt utan kanske skickat ett sms och skrivit något i stil med ”Du kan lägga pengar för släphyran i mitt stallskåp” eller något sådant.

    För självklart tycker jag att man ska betala-oavsett situation.

    Att FÖRUTSÄTTA/ta för givet att andra ska ställa upp gratis tycker jag är oförskämt, framför allt i fallet ovan där släpägaren tar betalt för att låna ut släpet.

    Har sett folk bli mycket utnyttjade pga sin generositet/ rädsla att säga ifrån- själv funkar jag inte så och lånar inte ut exempelvis mitt släp (som köptes nytt) gratis.

    Svara
  11. Eva i Lux

    Nu kan jag i mitt stall inte föreställa mig att någon skulle låna min (icke alltför diskreta) trailer utan att fråga. Men OM det var en krissituation, skulle jag inte bry mig ett DYFT om någon lånade den, så länge den kom tillbaka i exakt samma tillstånd som då de lånade den = mint condition.

    Jag har t.o.m sagt att den får användas i dylika fall, även on det hittills aldrig hänt, då stallägaren har 2 släp och är mycket vänlig med hjälp om det nödgas.

    Skulle faktiskt känna mig lite dum att be någon av mina stallkamrater pengar. En vacker dag behöver JAG hjälp med något.

    En annan sak är om jag själv transporterar en häst med min bil, då har jag en ”tariff” :o)

    Svara
  12. Anonymous

    Håller helt med Minstral. För var ska man annars dra gränsen? Skall man även ställa en extrabil ute vid stallet, för annars kan en häst dö utifall någon inte har dragkrok på sin egen bil? Och jag förstår faktiskt inte varför det skulle vara gratis bara för att det var akut. Att man tog släpet utan att fråga är ju en sak, eftersom det var just en akut situation. Men efteråt när den akuta faran är avvärjd finns det ju faktiskt ingen anledning att inte tacka för lånet och överlämna 200:-! /Charlotte

    Svara
  13. Anonymous

    Håller helt och hållet med Charlotte, det är ens eget ansvar när man skaffar häst att kunna ta den till VET. Även om man inte äger ett släp, jag äger själv häst men är utan släp och skulle tyckla det var YTTERST pinsamt att inte betala för mej när jag lånar andras akut eller inte. Tycker nog att om man lånar något utan att fråga så ringer man brörd person på en gång och talar om det. Möjligtvis på väen till kliniken? Självklart skall personen i fråga betala för sig! Varför skall du(?) stå för hennes kostnader på hennes häst?
    Mvh Emelie S

    Svara
  14. Anonymous

    Eller kanske ett tredje alternativ: Säger inget, men väntar och NÄR/OM just denna ”lånare” vill hyra släpet en annan gång, kanske inte lika akut – så är hyran 400:-….

    /Anonym-M

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>