Dagens (katt)fråga

Eftersom jag är både nyfiken och älskar gula katter undrar jag om ni med lite katt och genetik-kunskaper kan svara på hur stor sannolikheten är för att Mimmi får gula kattbarn om Gullis och hon parar sig?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Har bestämt för mig att jag lärt mig att gula katter enbart är hanar och sköldpaddsfärgade enbart är honor. Och nu minns jag tyvärr inte vilken färg Mimmi är, men som jag minns det borde alla hanar i kullen bli gula.

    Svara
  2. Sofia M

    Att det bara är hannar som blir röda (heter det egentligen) är en myt. Samma sak med sköldpaddsfärgade. Däremot är det väldigt ovanligt att honor blir röda och hamnar blir sköldpaddsfärgade.
    Jag hade själv en bondkatt som var röd och trodde först det va en hane. Hade beställt tid för att kastrera ”honom” och då ringde veterinären och sa att det va en hona. 🙂
    Dessutom vet jag flera uppfödare som har röda honor i sin flock med katter.

    Om det skulle bli några röda katter om Gullis och Mimmi parar sig kan jag inte svara på. Det verkar som att Mimmi börjar bli lite till åren eftersom antalet kattungar minskar, och då minskar ju även chansen för fler färger. De kullar jag har sett med gråspräcklig hona och röd hane så har 1 av 5 varit röda. 🙂

    Svara
  3. Bodil Celander

    Läser man länken ovan så kommer det inte att bli röda katter, honorna blir sköldpaddor som i sin tur kan få röda avkommor om man parar med en röd hanne. Hanarna kommer att bli grå.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Med andra ord verkar det nästan omöjligt att få nya GULISAR :)?

    Så synd…älskar de gula katterna medan Gullis sköldpaddsfärgade mamma var den fulaste katten jag någonsin sett (och flera instämde :)).

    Svara
  5. Anonymous

    Du får leta reda på en ny ”Fulkatt” till Gullis, då kan du ju få både röda hanar och honor om du har tur. 😉
    Har fått många rödmaskade hanar när jag födde upp siameser och det helt beroende på att jag hade sköldpaddsmaskade honor.

    Hälsningar
    Görel

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Nädu Görel…här ska inte letas katter; stallägarna är fullt nöjda med det bestånd de har och vill INTE ha fler.

    Vi får vara glada om Gullis inte parar sig med Mimmi men det återstår väl att se.

    Svara
  7. Anna

    Har jag fattat det rätt att Gullis är din katt, fast han bor i stallet?. I sådana fall kan du väl kastrera honom?.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Anna:

    Inoficiellt betraktar jag Gullis som min ja men det är inte så att jag har några papper på honom eller dylikt.

    Jag var den som lyckades tämja honom och då sa jag till stallägarna ”nu är detta min katt” och de låter mig hållas:)))).

    Men Gullis får ju sina huvudmåltider av stallägarna osv och jag skulle i ärlighetens namn aldrig ta en strid för att hävda att han är min om de av någon outgrundlig anledning skulle få för sig att ge bort honom vilket jag inte tror att de skulle göra.

    Oavsett vilket, vem av oss som är den faktiska ägaren, så har vi hittills inte diskuterat kastration.

    Finns en annan vildkatt som alltid stryker omkring hos oss så han är nog skyldig till de kattungar (även Gullis) som vi haft/ har.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>