Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Dagen innan du ska åka och tävla blir en häst i stallet mycket förkyld, den snorar och hostar.

Vad gör du:

* Åker och tävlar som planerat.

* Ringer till tävlingsarrangören och rådgör om det är lämpligt att du kommer.

* Ringer och rådgör med en veterinär om det är lämpligt att du åker.

* Ställer in den planerade tävlingen på eget bevåg.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Eftersom du skriver ”mycket” förkyld så skulle jag nog stanna hemma. Lite snorig och en host då och då och ingen feber – ja, då skulle jag nog åka. Ffa om det bara är en häst.

    Själv tempar jag ALLTID innan jag åker någonstans. Känns som om det är det minsta kan kan göra för att förebygga. Mest kanske för sin egen hästs skull :).

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Man åker väl aldrig på tävling om man kan misstänka smitta i sitt eget stall?

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Detta dilemma ställdes man ibland inför när jag stod på ridskolan med över 70 hästar.
     
    Vad gör man om EN häst hostar och 69 inte gör det?
     
    I ärlighetens namn åkte både jag och andra och tävlade om det inte var uppenbart att den hostande hästen hade något som smittade- hosta är ju inte alltid det samma som smittsam sjukdom…fråga mig som har en häst med diagnosen lymfoid hyperplasi som hostar dagligen…
     
    Men det är svårt det där…
     
    Jag minns för tusen år sedan då vi trodde att vi hade något smittsamt i stallet. Minns inte alls detaljerna mer än att någon av oss (jag?) ringde till en gammal livmedikus vi hade anlitat i tusen år (veterinär alltså) och frågade om vi fick lov att åka och tävla.
     
    Veterinären (som förresten arbetade efter devisen att ALLT gick att bota med vila och ibland butta) tyckte att det där med tävlingarna öht var lite fjantigt och även om jag inte minns detaljerna kring något annat så minns jag så väl hans svar:
     
    ”Vad ska ni ut och tävla för? Släng ut några bommar i paddocken och hoppa där i stället”. Så där fick vi inget gehör ha ha…och åkte inte heller och tävlade (vi vågade inte).

    Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Mina hästar var förkylda i våras och då fick ingen komma hit och klappa dem ens.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>