Dagens (samvets)fråga (hund)

Scenario:
 
Du är ute och går på stan när du framför dig ser hur en ung kvinna flera gånger rycker hårt i kopplet på sin hund, så hårt att hunden gnäller till vid ett tillfälle.
 
Rycken föregås av att hunden vill stanna och nosa på hundars vis, inget annat.
 
Vad gör du?
 
* Säger till personen att sluta att rycka i sin hund.
* Säger inget men kokar inombords.
* Säger inget då även du tycker att hundar ska kunna gå ”ordentligt”.
 
Följdfråga om du skulle säga till:
 
Skulle det göra någon skillnad för dig om det handlar om en kvinna, ett barn, en pensionär eller en man, dvs skulle du säga till oavsett vem som ”höll i snöret”?
 
Jag kan ju berätta att jag råkade ut för en liknande händelse förra året då jag gick bakom en ung tjej som ständigt drog i kopplet på en valp.
 
Till slut kunde jag inte behärska mig utan sa något i stil med ”Men herregud…sluta att dra i kopplet hela tiden”.
 
Jag fick ett blängande ögonkast- that´s it och kort därefter skildes våra vägar (jag skulle gå in i en trappuppgång).
 
Ska jag vara ärlig så hade jag inte sagt till ”vem som helst”- inte för några ryck i kopplet.
 
Hade det tex varit en kille/ man som ”inte såg så vänligt sinnad ut” hade jag varit tyst så vida det inte handlade om mer än ryck i kopplet.
 
Sorgligt men sant är att jag dömer lite hunden efter håren (om man ska vara ordvitsig) och en del människor vill jag helst inte ta en konfrontation med om det verkligen inte behövs.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Jag hade nog sagt till om det var någon jag vågade säga till. Är lite som du där 😉 förmodligen hade bemötandet blivit argt, men kanske väcker det ändå igång en tanke hos den som gör det, och det är det viktigaste.

    Jag har sagt till folk vad jag tycker om att ha sina hästar obroddade och utan snösulor på vintern. Tyvärr har det inte hjälpt och det gör mig jättearg, men jag känner att jag har i alla fall sagt det och mer kan jag inte göra (och VARFÖR är det så jäkla svårt att se till att ens häst har det säkert när det är isgata ute? Pengar?)

    Svara
    • Birgitta

      När det gäller just broddar tror jag inte att det alls handlar om pengar utan om okunskap och/ eller rädsla (ogrundad eller befogad).

      Broddar KAN orsaka stora skador, framför allt om man har hästar som går tillsammans men där tycker jag ändå att nyttan överväger.

      Och har man sin häst ensam i hagen så tycker jag absolut att man kan ha den broddad- dygnet runt i flera månader om det så behövs.

      Vad gäller ensamma hästar har jag hört om just denna rädsla för att hästen ska skada sig själv vilket jag menar i DE FLESTA fallen är ogrundat. Exempelvis polisrytteriet i Malmö har sina hästar broddade ÅRET RUNT- förvisso med korta broddar men ändå.

      Jag har använt samma sorts broddar till både Archie och Kreon utan minsta problem.

      Svara
  2. Anonym

    Jag hade inte sagt något, kan själv rycka rätt rejält i mina hundar… Inte så de piper av det förstås, men en av mina hundar kan bli rädd och ”pipa till” om man råkar stöta till henne när hon är oförberedd. En valp däremot tycker jag inte man ska rycka i, hade det varit det hade jag kanske sagt till.

    Svara
  3. Lena

    Vad jag förstår (är själv ej hundägare) så kan hunden få stora skador när man rycker i kopplet när halsband används. Själv tycker jag det ser illa ut när man ser folk som rycker i sina hundar så de flyger och far av kraften.

    Svara
  4. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    TYVÄRR har jag temperament och flera gånger har jag också klivit fram och ifrågasatt vett och sans hos den som håller i snöret, förklarat att jag själv haft *besvärliga* hundar i hela mitt liv och bett att få låna hunden ett par minuter och visat att det faktiskt går att kompromissa på ett mjukt sätt, i stället för att bete sig så illa mot hunden. Jag blir VANSINNIG när jag ser folk som inte kan hantera sina djur, och då spelar det ingen roll om det är okunskap eller ignorans, jag lägger mig (tyvärr) i oavsett, för djuret ska inte lida över att jag inte vill vara obekväm. Jag är av åsikten att djuren har ingen egen talan på det sätt som vi har, då får vi människor helt enkelt se till att tillrättavisa de som inte tar sitt ansvar för att göra rätt och behandla djuret väl.
    Men jag förstår att alla inte har samma åsikt eller tycker likadant som jag själv gör, det krävs både mod och dumhet för att våga säga till andra om hur de hanterar sina egna djur 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>