Man ska lita på sin magkänsla!

Sedan kanske 2 veckor tillbaka har jag varit lite ”skum” på Kreon- jag har tyckt att han har gått liiiite ”konstigt” emellanåt.

Om jag ska försöka att förklara detta så kan jag väl säga att jag tycker att han har travat verkligen jätte, jättefint så länge han har fått göra detta i en lång och låg form oavsett om jag har ridit lätt eller suttit på honom men om jag har krävt en ska vi säga ”tävlingsform” så har det ibland och bara i höger varv känts som om bakbenen inte driver jämnt.

Jag talar här om mycket små nyanser, inte något ”hoppande på tre ben” och när jag har longerat har jag inte sett NÅGOT i varken höger eller vänster varv.

Igår under träningen visade jag Christina skillnaden mellan låg och tävlingsform och hur jag upplevde denna och Christina tyckte som jag; att det verkade komma bakifrån, Christina tyckte höger bak.

Och eftersom höger bak varit Kreons svaga ben från dag 1 sedan jag köpte honom så förvånade detta mig inte så jättemycket men vad jag funderade över var om det kunde vara något muskulärt eller en ”ren” hälta.

Efter träningen ringde jag till ”min” fysioterapeut och vi enades om att jag skulle ringa och försöka få en kliniktid så fort som möjligt och sedan ”take it from there” (jag hade egentligen en tid hos fysioterapeuten i nästa vecka som var bokad sedan tidigare).

Efter  en sömnlös natt kastade jag mig på telefonen 7.50 (telefontiden börjar 8 men jag tänkte chansa…), fick prata med ”min” veterinär i Bollerup och….halleluja…fick en besökstid samma dag.

För det sistnämnda är jag evinnerligt tacksam och denne veterinär brukar faktiskt alltid kunna ge mig en tid inom några dagar (dock aldrig så här snabbt) för han vet väl hur dåligt jag mår och att jag vill komma NU, NU, NU och helst redan igår.

För att korta ner historien något så kunde veterinären efter longering, diverse böjprov samt röntgen av höger bakben (has och knä) ställa diagnosen knäledsinflammation.

Höger bakben var det enda benet som visade böjprovsreaktion (1-2 grader!!!) och bara då det böjdes högt, röntgen var tack och lov helt ua.

I  sak är  jag som sagt inte förvånad över att det handlar om höger bak även om jag tycker att benet verkar ha blivit starkare under det år jag ägt Kreon och jag tycker inte heller att varken jag eller någon annan pressat Kreon för hårt eller fel.

Men…och nu spekulerar jag bara….vem vet hur länge han egentligen
har känt av sitt ben?

Han ramlade ju rejält på bakknäna då han skadade sig i april (då var båda knäna ytligt uppskrapade) och vem vet vad som hände redan då?

Hur som helst är jag mycket glad att min vad jag själv har tyckt KÄNSLIGA häst har traskat på hur villigt som helst utan att protestera men när jag tittar i backspegeln så ÄR det också så att nästan allt bakutsparkande osv  uteslutande har varit med just höger bak.

Så på det sättet är det skönt att nu behandla benet ”en gång för alla” och hoppas att allt läker ut och INTE KOMMER TILLBAKA.

Kreon är sprutad med cortison, ska vila helt en vecka och skrittas i 2 (får väl se om jag vågar mig på detta eller om jag leder honom för hand) och därefter blir det ett återbesök med TROLIG ombehandling.

Bra att veterinären redan nu aviserade det sistnämnda så att jag vet vad jag ska förvänta mig och jag minns att det var ett likadant scenario när Archies bakknän sprutades när han var 3 år gammal (och han blev aldrig mer behandlad i bakknäna så länge jag ägde honom).

Så klart är detta med hältan jättetrist- NN kommer om några dagar, X skulle tävla till helgen osv men när det nu är som det är så är jag ändå tacksam över att jag litade på min magkänsla och att jag fick veterinärtid så snabbt.

Och min fina häst skötte sig exemplariskt hos veterinären- verkligen!

Även tänderna sågs över och raspades lite men annars såg munnen och slemhinnorna fina ut.

Vågen visade på 560 kilo- också det precis som det ska var tyckte både veterinären och jag.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Så då var det inte hovböld trots allt… Trist. Men bra att du upptäckte det så tidigt och var så snabb in med behandling. Min häst hade också gonit och jag fick då höra att det ofta berodde på just fallskador eller saker de hittat på själva. Dvs inte lika ofta orsakat av överbelastning i ridningen/ underlaget etc som vid tex kotledsinflammation. Jag vill egentligen inte vara pessimistisk… Men min häst var också helt ua vid röntgen. Då behandlingarna inte hjälpte gick man senare in med kamera och gjorde en diagnostisk artroskopi. Då hittades en del skador som inte hade synts på röntgen. Fick förklaringen att knäleden är en stor och rätt komplicerad led med flera ”avdelningar” och att allt därför inte syns på rtg. Min häst blev även ryggöm, tydligen inte helt ovanligt eftersom de kompenserar, massage uppskattades därför mycket! Håller tummarna att detta blir kortvarigt!

    Svara
  2. Hanna

    Usch vad trist, men verkligen skönt att du upptäckte det. Min största skräck är att jag inte skulle märka en sån sak – vilken mardröm! Håller tummarna för att ni snart är på banan igen utan ytterligare komplikationer!

    Svara
  3. Cia Andersson

    Skönt att du är så lyhörd, det är ju bra att man kan ge rätt behandling så tidigt som möjligt. Lycka till med tillfrisknandet.

    Svara
  4. Ida Girhagen

    Bra att du litar på dig själv, du känner din häst bäst! Att ha en känslig häst är på gott och ont, men jag uppskattar det då jag haft superkänsliga, rödhåriga ston 🙂 och det är värt att vänta på beh så ni kam köra fullt ut sen, kram!!!

    Svara
  5. Titti

    Hej har följt din blogg ett litet tag och uppskattar den verkligen, du skriver roligt och tänkvärt!
    Vilken otur med Kreon, men samtidigt var det bra att du märkte av det så snabbt och att du kunde få ett svar och nu vet. Jag vet hur det känns att gå och ha den här känslan att veta att något inte stämmer, i mitt fall är jag fortfarande osäker eftersom jag trots upprepade veterinärbesök inte fått något slutgiltigt svar på mina funderingar. Även i mitt fall handlar det om ett ”svårt” högerbakben!!
    Lycka till och hoppas han blir bra fort igen!!

    Svara
  6. Anna

    Vad bra att du kollade upp honom. Det är väl inte helt ovanligt med lite överansträngda leder under tiden man utbildar unghästen
    Själv böjer jag min häst som du vet en till två gånger om året även om hon känns fräsch i ridningen. Oftast är det ingenting men någon gång har hon visat sig vara lite trött i lederna och fått tuppkam i blodet och skritt i skogen i två veckor. Känns skönt attt veta att man inte sitter o tränar på en eventuell skada för länge. Men det är bara mitt sätt att se på det hela. Hoppas iaf att han piggar på sig snabbt.

    Svara
    • Birgitta

      Att kolla upp hästen i förebyggande syfte är klokt- det VAR min plan i december i samband med en tänkt vila men nu blev det ju som det blev.
       
      Numera, efter mer än 25 år som hästägare tycker jag varken att det konstigt eller förkastligt om en häst behöver en ledbehandling då och då, i alla fall inte om man tränar på en lite högre nivå och/ eller utbildar en yngre häst.
       
      De som påstår att deras häst aldrig har varit halt har OFTAST antingen inte begripit ATT hästen varit knackig (men kanske självläkt under tex bete) eller inte ansträngt den särskilt mycket- det är min erfarenhet i alla fall.     

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>