Dagens (hjälm) fråga

Scenario:
 
Du har inget ridhus i anslutning till stallet utan kör till en anläggning dit det tar 15 minuter med släp.
 
En dag när du har kört dit för att rida upptäcker du att du har glömt hjälmen i ditt stall och på anläggningen råder hjälmtvång.
 
Du är vid tidpunkten ensam på anläggningen (det är mitt på dagen) och kommer troligen att vara så de närmaste timmarna.
 
Vad gör du?
 
* Kör tillbaka till stallet för att hämta din hjälm.
* Rider utan hjälm och hoppas att ingen dyker upp och/ eller att du ska ramla av.
* Longerar hästen i stället.

Med mina tidigare hästar hade jag tveklöst ridit…tja troligen med Kreon också nu för tiden.

För ett halvår sedan hade jag nog vackert fått longera i stället.

Men att rida utan hjälm har i sak aldrig stört mig då merparten av mina år på ridskolan tillbringades hjälmlösa i sadeln.

Senare blev det hjälmtvång vilket det även är på nuvarande anläggning.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Jag har ridit utan hjälm i ridhus (aldrig ute) rätt ofta under åren. Aldrig på busiga hästar och aldrig när barn varit med. Men jag tycker egentligen att det är dumt. I det beskrivna fallet hade jag longerat eller kört hem och hämtat hjälmen. Inte för att jag egentligen varit rädd att rida utan hjälm ur säkerhetssynpunkt. Däremot hade jag suttit och spänt mig i avvaktan på eventuell upptäckt, och då hade pålle märkt det och träningspasset blivit påverkat negativt.

    Svara
  2. sofia

    Men vad kan ett huvud vara värt liksom? För egen del skulle jag aldrig rida utan hjälm!!! Hur snälllllll än hästen skulle vara. Finns liksom ine på kartan för mig i alla fall. Så pass mycket är skallen värd för mig att jag inte vill bli en grönsak i säng (det kan hända ändå MED hjälm)

    Svara
  3. Matilda H

    Jag har ridit mkt utan hjälm så för den saken skull skulle jag ridit ändå. Men eftersom det är hjälmtvång på anläggningen i ditt scenario så skulle jag respekterat det och longerat istället.

    Svara
  4. Anonym

    Så hjälm eller inte handlar om hjälmtvång? Har du åkt av så mycket att hjärnan redan är skadad eller? Hur tänkte du nu? Ibland önskar man att folk som resonerar så skulle få betala sina egna sjukhusräkningar som grönsaker i framtiden.

    Svara
    • Birgitta

      Jag anser att det finns många sätt man kan bli en ”grönsak” på- ändå tar man risken.

      När/ om jag rider utan hjälm handlar det om att jag tar en kalkylerad risk som vuxen.

      Nyfiken fråga; anser du även att de som röker ska få betala sin sjukhusvård, feta likaså, de som kör motorcykel, bestiger berg, knarkar, super osv?

      Svara
  5. Matilda H

    Med det resonemanget skulle ALLA få betala sina sjukhusvistelser själva för , man får ju skylla sig själv om man sätter sig i en bil och ger sig ut i trafiken, eller blir överkörda. Alla vet att det är farligt med trafik. Eller om man äter fet mat så man får blodproppar och hjärtinfarkter osv osv. Hela livet är fullt av risker.

    Svara
    • Birgitta

      Exakt Matilda. Sedan vill jag verkligen varken förhärliga eller rekommendera ridning utan hjälm men jag har heller aldrig heller varit en hysterisk hjälmivrare vad gäller vuxna människor.

      Svara
  6. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    Jag hade nog longerat, inte så mycket för att jag är rädd att åka av eller så, men för att jag vet att det är otroligt korkat att bryta mot ett hjälmtvång, man vet aldrig vem som ser en, och det kan sluta med att man inte är välkommen att nyttja ridhuset igen bara för den enda gången man red utan hjälm. Har en bekant som gjorde exakt detta och blev påkommen, och som vackert fick åka sex mil enkel resa för att rida i ridhus efter detta, då h*n inte längre var välkommen dit de hade närmast pga att h*n misskött sig. Så nej, det hade jag nog inte riskerat. Samtidigt känns det lite onödigt att åka hem och hämta hjälmen också, så jag hade longerat som sagt.

    Svara
  7. Erik

    Tycker det är väldigt lustigt detta med hjälmtvång. Super bra att man bär hjälm när man rider men det är väl minst lika viktigt att ha hjälm vid hanteringen av hästen då med. Den kan resa sig och slå en hov i huvudet på dig, den kan knocka dig med huvudet eller sparka bakåt rätt i huvudet Är man under 18 kanske det skulle vara hjälmtvång och över 18 kanske man kan klassas som vuxen nog att ta den risken om man vill rida utan. I högre klasser i Dressyr tex rids det med hatt men det är okej ?
    Inom western får du in ride utan något på huvudet om det är en hatt, keps, hjälp eller mössa spelar ingen roll.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag personligen anser att man som myndig ska få bestämma själv om man vill rida med eller utan hjälm alternativt att den som äger anläggningen man rider på bestämmer vilka regler som gäller även för vuxna.
      När det gäller omyndiga är det ok med lag på hjälmanvändning enligt mig.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>