Djurplågeri på Facebook

Nyligen läste jag något bra på Facebook:
 
”Det har blivit något av en trend i att lägga extremt vidriga bilder av misshandlade människor, främst kvinnor och barn, och olika djur. Jag tror mig inte vara naiv eller omedveten men jag vill inte att de hoppar på mig på min Facebook. Svårt att hantera också eftersom jag kanske måste ta bort dem som flitigast postar dem :(”
 
Och ja, jag kan bara instämma!
 
På gott och ont får ju var en och skriva (nästan) vad man vill och publicera vilka bilder som helst men jag tycker att det är sååå jobbigt med dessa bilder på plågade djur och jag hade absolut verkligen helst inte velat se dom.
 
Jag märker att jag har blivit känsligare och känsligare för denna typ av plågeri sedan vi skaffade Soya och som sagt; jag undviker det absolut om jag kan.

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag håller med, det är verkligen superjobbigt, dessutom får jag ångest när jag tar bort dom, som om jag inte brydde mig. Det är klart att jag gör men klarar helt enkelt inte av dessa blider..

    Svara
  2. Dan Hansson

    Tycker det är ett märkligt sätt att resonera och reagera när man vänder bort blicken från det som är orättvist, grymt och plågsamt. Ett svek mot alla utsatta människor och djur…

    Svara
  3. Dan Hansson

    Reaktionen borde vara att agera snarare än att tycka synd om sig själv. Ofta är de som är angelägna om att hävda hur ”känsliga” de är det absolut okänsligaste. Hur skulle vi ha kunskap om t.ex. grymheterna i koncentrationsläger om inte dessa dokumenterats med fotografier?

    Svara
    • Birgitta

      Ibland kan man agera- ibland inte.

      Jag menar att det är svårt att agera på anonyma bilder, ffa om de tagits utomlands.

      Svara
      • Dan Hansson

        Der finns naturligtvis anledning att kritiskt granska den information man tar in vare sig det handlar om bilder eller aannat. Men därifrån till att systematiskt sortera bort allt man rycker är obehagligt är steget rätt långt..,

        Svara
        • Birgitta

          Det finns säkert bilder som fyller sin funktion och manar till eftertanke men det jag främst vänder mig emot är de ”sensationsbilder” som en del lägger ut.
          Det värsta jag sett var en bild på en hund med skadad käke där det påstods att någon hade lagt en smällare i hundens mun, tänt på och tejpat för munnen.
          FRUKTANSVÄRT om det är sant och jag har ingen ”nytta” av att se sådana bilder- de gör mig bara förtvivlad till faktiskt ingen nytta.

          Svara
  4. Kicki Gustafson

    Jag håller med dej. Jag tror me inte heller vara känslolös utan tvärtom så engagerar jag mej i diverse olika saker. Men just dom där bilderna du nämner fyller ingen funktion som jag ser det, utan snarare blir man avtrubbad och bryr sej mindre. Dessutom har jag fått en del som ag är övertygad om inte stämmer med vad som säjs om dom. De bilder som läggs ut är ändå acceptalbla eftersom man kan ”hoppa över dom”. Värre är det med alla dessa ”causes” (vilka jag tror du menar iofs) som man blir överöst med.
    Jag plockar också bort de allra flesta!

    Svara
    • Dan Hansson

      Tycker att petitioner på nätet, typ causes, kan vara ett bra sätt att göra sin stämma hörd i frågor man engagerar sig i.

      Svara
  5. Helena

    Tycker nog jag kan få välja vad jag vill se på ”min” facebook. Ibland blir det lite för mycket av det onda på ett ställe där jag håller mig uppdaterad om hur mina kompisar har det, jobbkontakters syn på diskussionsämnen inom vårt område, vilka hundar som vunnit vad/var och vilka nya valpar som är på gång. Time and place for everything, liksom.

    Vill jag göra nytta för misshandlade djur eller människor så hoppas jag det är av andra och bättre skäl än att såna bilder figurerar på fb.

    Svara
    • Dan Hansson

      Vilka orsaker som ligger till grund för ett engagemang är väl rätt egalt. Om det är en tidningsartikel, TV inslag eller bild på FB kan kvitta för min del.

      Svara
  6. Dan Hansson

    Nu specifiserades inte vilka plågade djur och människor som avsågs i det ursprungliga meddelandet utan man avslit sig alla bilder där detta förekom under förevändningen att man var så ”känslig”. Jag menar nog att det finns en avsevärd andel bilder i kategorin människo- djurplågeri som är berättigade som katalysator för reaktioner i och agerande på ett positivt sätt.

    Svara
  7. Matilda H

    Fast dom bilderna handlar lite om plågade djur och misshandlade kvinnor. och handikappade och vanställda och allt vad det är. Mest handlar det om att få likes på bilderna och vänförfrågningar om man läser kommentarerna?? Tycker det är oerhört smaklöst sätt dessa bilder sprids på. Jag delar aldrig eller gillar en sådan bild.

    Svara
    • Dan Hansson

      Känner inte igen det du beskriver och ser aldrig något sådant i mitt flöde. Verkar oseriöst och osmakligt som du skriver..,

      Svara
      • Moa

        Ja, det är både osmakligt, obehagligt, gör i alla fall mig förtvivlad och illamående, och jag har ingen som helst chans att göra någonting åt det. Som Birgitta skrev ovan, bilderna är antagligen tagna utomlands, och att jag som privatperson ska sätta mig på ett plan till något land – vilket som helst, jag tar ett på måfå bara – och börja en brottsutredning känns lite lönlöst.

        Man kan göra en himla massa för att både sprida kunskap och för att stödja organisationer för misshandlade kvinnor och/eller djur, utan att posta bilder på en hundvalp med en krok genom nackskinnet som håller på att flås levande.

        Och att ”tvinga” folk att se sådana bilder till morgonkaffet… det enda som åstadkoms är att jag mår skitdåligt i en vecka. Tack för den.

        Svara
        • Dan Hansson

          Man kan ta konsekvenserna av sitt tyckande på många sätt utan att behöva befinna sig på plats. T.ex att upplysa andra om vad som försigår inom pälsdursindustrini Kina och andra platser så att dessa också får en chans att agera.

          Svara
      • My

        Dan: Sådana får jag många, det verkar som att det i den generationen som är yngre än mig finns någon status att lägga ut saker och få så många gillningar som möjligt.

        Jag har personligen väldigt svårt för alla dessa olika gillningsbilder man ska ”gilla” – inte botar det cancer att jag gillar en bild på en cancersjuk person. Inte visar det att jag älskar min familj för att jag gillar en bild som säger ”Jag älskar min familj” – det är mycket mer värt att jag går till min familj och säger det till dem i stället. Och inte kan jag göra något åt bilden på hunden med ett halsband som skurit in i halsen på den – jag äger ingen hund och jag känner ingen som gör så med sin hund. Om jag gillar bilden kommer det inte att göra någon skillnad i världen…

        Jag tycker det är BRA att folk blir upplysta om orättvisor som pågår och hemskheter som händer i det tysta, men det finns gränser och just nu är 95 % av alla hemska djurplågeribilder som jag sett i mitt facebookflöde faktiskt inte några som gör något annat än att få mig att må illa, jag kan inte påverka världen på något vis för att jag har sett de bilderna…

        Svara
        • Birgitta

          Håller helt med dig My! Det kryper i kroppen på mig med alla dessa ”gilla-bilder”- därtill är jag nog för gammal/ cynisk/ inte fasen vet jag men det är verkligen inte min grej.

          Svara
        • Dan Hansson

          Det finns otroligt mycket meningslös information vi matas med som både är stötande och osmaklig men jag tycker iaf inte att censur är svaret på det. Man kan ju faktiskt också anmäla de bilder och den information man upprörs över och tycker är oseriös.

          Svara
          • My

            Det har jag också gjort 🙂 Anmält alltså 🙂

            Att dölja informationsflödet är visst ett sätt att slippa se sånt, men då missar man även annan information från den personen, så det är på gott och ont 🙂

  8. Minstral

    Fast om vi nu tar hunden som någon satte en smällare i munnen på som exempel. Jag och många andra vet att smällare missbrukas och att det finns folk som gör grymheter mot djur. Jag kan inte för mitt liv förstå varför något skulle bli bättre av att det läggs ut bilder på den stackars sargade hunden innan den avlivas. Att det rapporteras om det är helt ok men att lägga ut bild på eländet är bara ett osmakligt frosseri för vissa sjuka människor.

    Svara
    • Dan Hansson

      Vet inte syftet med att bilden lades in. Möjligen att man vill åstadkomma strängare straff för djurplågare? Vet att det fanns en petition kopplad till just den bilden men minns inte vad den giock ut på…

      Svara
  9. Dan Hansson

    För övrigt kan man reglera vad som kommer i flödet från de vars uppdateringar man inte är intresserad av (man behöver alltså inte ta bort dem som vänner) genom att klicka på ”Vänner”>inställningar…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>