Dagens (halt häst) fråga

På tal om ett svar jag gav en läsare nyss undrar jag:

Är det bara jag som knappt känner till någon häst som ALDRIG har varit halt, av vilken anledning det än må vara?

När jag gick igenom ett 20-tal hästar i huvudet (sådana som kompisar äger eller som står på vår anläggning) så kunde jag max komma på typ 2 stycken, alltså kanske 10 %.

Vad säger ni andra?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Håller helt med. Fast man måste kanske definiera halt då detta är ett litet diffust begrepp som många tolkar olika. Att hälta inte alltid betyder en blockhalt kuse som står på tre ben tex.

    En del är ju inte halta på rakt eller nästan rakt spår o bra underlag, men ta in dem på lina på en liten volt på hårt underlag och se skillnaden. Och andra är inte halta initialt men kan ha både en och två grader efter böjprov.

    En del brukar säga – min häst är inte halt, den har bara en rörelsestörning – *haha* – vad ÄR då en hälta om inte en störning i det normala rörelsemönstret? Sedan skiljer man på belastningshälta och rörelsehälta men det är ju en helt annan sak.

    Svara
    • Birgitta

      Jag minns att jag i boken ”Håll hästen frisk” redan för nästan 20 år sedan läste något i stil med ”de som påstår att hästen är tygelhalt söker bara en ursäkt för att rida på en halt häst” och ungefär så känner jag.

      Såvida inte en VETERINÄR ”godkänt” att hästen har en rörelsestörning som man kan ignorera pga hästens ålder tex så skulle jag inte med gott samvete kunna rida på en häst som jag tyckte gick det minsta ojämnt utan att som sagt kolla upp det.

      Jag har varit med om hästar som ridits hur mycket som helst (båda egna och andras) utan att varken tränare eller andra reagerat men när man väl har kollat upp hästen så har det varit ”något”.

      Svara
  2. Eva i Lux

    Prima har aldrig varit halt (TAAAAAAAA I TRÄÄÄÄÄÄ), däremot har jag som alla vet haft ”små miniskula” problem med Calvin genom åren. Fleurs kompis Wonder Why (också född -87) var heller aldrig någonsin halt eller sjuk, helt otroligt. Hon fick många föl som alla såldes och blev fina ridhästar. Jag tyckte att ett av hennes föl skulle heta ”Why not”!

    Svara
    • Birgitta

      Även du är att gratulera till denna (enligt mig) ovanlighet Eva- särskilt med tanke på att din häst tävlat otroligt framgångsrikt i flera säsonger.

      Svara
  3. Rie

    Om det beror på hovslagare som sömstack eller hästspark då?
    Om man bortser från ovanstående så var aldrig gammelpållan halt under de drygt 23 år jag hade henne.

    Svara
  4. Matilda H

    Min häst har heller aldrig varit halt om man inte räknar hovbölder. Tävlat framgångsrikt i många år. Vet checkad 2ggr per år alltid.

    Svara
  5. Titti

    Ni som lyckats med att aldrig haft en hälta, grattis! Min erfarenhet är nog mer lik din Birgitta.

    Brukar förbanna våra förfäder att dom valde hästen och inte kon som riddjur. Titta bara vilka stabbar till ben en ko har och titta sedan på hästens spinkelvink ben!!

    Svara
  6. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    Jag har träffat många hundra hästar eftersom jag jobbat på elitnivå med hästar, men av dessa har bara ett fåtal varit halta i bemärkelsen att de stått på boxvila (och då har jag i princip uteslutande jobbat i stall där man hellre låter hästen stå än att den är oren under ryttare eller i rörelse över huvud taget, för säkerhets skull), visst har en del utöver dessa kanske vrickat till sig i hagen och fått ta det lugnt några dagar, men inte så de varit stående i veckovis eller månader. Det har jag bara träffat på en handfull hästar som gjort faktiskt..

    Svara
  7. Anngelica

    Har nog heller aldrig stött på en häst som ALDRIG varit halt, än mindre haft någon själv som aldrig haft ”något”. Ska vara fölis då, men hon har inte hunnit med det än… 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>