Tisdag: dagens veterinärbesök

Efter att ha räknat…tja…om inte TIMMARNA så dagarna till dagens veterinärbesök (från det att jag var där senast för 3 veckor sedan) var det äntligen dags för en ny hältkontroll.

Jag måste börja med att ge Kreon högsta betyg; trots att han inte travat en meter på flera veckor gick kan som ett urverk när jag skulle longera honom. Inga hopp och skutt trots att en grävskopa arbetade strax intill- det tyckte jag var bra gjort att honom.

Kan som en parentes nämna att Kreon har lekt ”världens mest uppfostrad häst” under båda besöken så jag kan mycket väl förstå om veterinären (som många andra som bara sett denna sidan av herr Mupp) undrar hur mycket jag egentligen överdriver hans ”humör”.

Efter böjprov sa veterinären att han tyckte att Kreon svarat mycket bra på behandlingen och att det nu endast återstod en svag markering så han ville behandla om knät, inte ge mer Metacam och inte ser honom på ett återbesök.

Förresten så menade veterinären att hans erfarenhet är att 90-95 % av alla knäledsinflammationer behöver behandlas mer än en gång så det var absolut inget konstigt.

Nu ska Kreon bara gå i hagen i en vecka, skrittas en vecka och sedan sättas igång mycket försiktigt.

En influensa och botulism-spruta blev det också;  lika bra att passa på under vilan tyckte jag.

Som vanligt skildes vi åt med de sedvanliga orden att jag helst inte vill ses på lääääänge- förhoppningsvis blir det så.

6 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Tja…även om man aldrig ska säga aldrig så finns det inget som talar för motsatsen. Efter mer än 20 år som ägare till olika tävlingshästar har jag låtit behandla dom x antal gånger och det har faktiskt aldrig ”inte blivit bra”.

      Svara
  1. Ann

    Ja, denna lilla reaktion tror jag INTE det blir mer problem med nu. Jag har behandlat bakknän flera gånger. Dock sällan mer än en gång per behandling/häst, men de har svarat mkt bra. I de fallen har veterinären resonerat tvärt om din; det har kanske funnits liiite reaktion kvar men enligt dem inte »tillräckligt för att behandla« utan jag har fått börja rida försiktigt i stället.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har känslan av att denna veterinär är väldigt försiktig och i just detta fallet känns det ok även om jag egentligen vill rida nu, nu, nu.

      Men om jag lugnar mig denna gången så kommer jag i alla fall veta att jag inte hetsat fram en ny hälta skulle den återkomma.

      Och Kreon är ju svag i benet, man ser tom en liten skillnad i musklingen (mindre muskler) om man tittar noga.

      Svara
      • My

        Tycker det ska bli riktigt intressant när ni kommer igång igen och se vad detta gör för ridningen 😉

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer. Antingen märks ingen skillnad eller liten skillnad eller stor skillnad 🙂 .
          Skämt å sido men jag tycker ju redan att Kreon har dämpat ner sina mupperier ENORMT och med tanke på hur han kan visa humör är jag både glad och lite förvånad att han gått så otroligt bra den sista tiden TROTS 2-gradig böjprovreaktion i knät. Han kunde ju lika gärna ha protesterat hej vilt tänker jag.

          Sedan är min erfarenhet att 9 av 10 hästar känns bättre efter vila. Den tionde har i många fall en skada som inte mått bra av vila (rygghästar kan reagera så tex).

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>