Dagens (plånboks)fråga

Ända sedan jag började arbeta inom socialtjänsten har jag med relativt återkommande frekvens stött på fenomenet att klienter påstår sig ha blivit bestulna på sina plånböcker eller ha tappat desamma.
 
Detta kan så klart hända vem som helst och var som helst, det begriper jag också men det som fascinerat mig är att man väldigt ofta påstår sig ha gått omkring med TUSENTALS kronor i plånboken.
 
Jag undrar om jag är speciell på något vis då jag i princip aldrig har NÅGRA pengar alls i min plånbok- dessa finns på mina bankkonton och jag betalar nästan uteslutande med kort.
 
Visst kan jag också ha lite sedlar i plånkan men det handlar oftast om max…tja…200 kronor kanske och som sagt…oftast långt mindre.
 
Jag tycker att det känns osäkert att gå omkring med mycket pengar på mig och tycker att det är praktiskt att betala med kort.
 
Jag är för övrigt intresserad av så lite ”jobb” med mina pengar som möjligt och betalar tex också alla räkningar som går via autogiro- just för att det också känns säkrare än att hålla reda på förfallodatum och OCR-nummer.
 
Dagens frågor lyder således: hur mycket pengar brukar NI har i plånboken? Beaktar ni möjligheten att tappa pengarna eller att bli rånad? Varför går ni omkring med så lite/ mycket pengar som ni gör?    

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Kors i taket = jag har kontanter i plånboken :D. Råkar jag dessutom mot förmodan ha mycket pengar på kontot (typ never) så för jag över det mesta till annat konto ifall jag skulle bli av med kortet.

    Svara
  2. Åsa T

    Jag har i princip aldrig kontanter, jag hämtar ut lite till träningen varje onsdag.. 🙂 OM jag av någon anledning någon gång har kontanter känner jag mig alltid lite löjligt rik.. :O)

    Svara
  3. Trasselkvast

    Har aldrig kontanter. Ligger lite i bilen för att ha till träningar osv, men tycker det lilla också är jobbigt, med uttag osv och skulle helst betala allt sånt på nätet också.

    Svara
  4. Sofia M

    Jag har max 100 kr på mig och det är sällan. Jag har aldrig tappat min plånbok och aldrig blivit rånad (ta i trä).

    Svara
  5. Thomas

    Samma som du, max 200-300:- i plånboken men betalar nästan allting med kort. Detta fungerar ju inte för människor som inte kan få kort för t.ex. betalningsanmärkningar, men jag hade varit mycket skeptisk till att folk gått omkring med flera tusen i plånboken och ”råkat” bli rånade. Ingen lätt sits du har, du kan ju inte säga till folk att dom ljuger även om det är vad din magkänsla säger dig.

    Svara
  6. rackemarie

    Det är högst sällan jag går omkring med kontanter i plånboken. Tar ut på väg till stallet till att betala spån, foder, träningar etc en gång i månaden.

    Svara
  7. CeciliaL

    Samma for mig, typ £20-£30, for smautgifter. Betalar allt pa kort eller internet. Fast tycker det ar pinsamt att betala pa kort om det ror sig om mindre an £5! Oroar mig mera att bli av med min fina (Ferragamo) planbok, som ar vard langt mer an kontanterna inuti, plus att det ar sa himla bokigt att bli av med alla sina kort och korkortet. Har for ovrigt bara blivit bestulen pa planboken tva ganger i mitt liv, bada gangerna var det helt mitt eget fel dvs jag ’tappade’ den inte utan jag lamnade vaskan och nagon snodde… En gang pa biblioteket nar jag gick pa universitetet, da lamnade ’alla’ allting pa bordet sa det var ju en enkel match for tjuven att ta for sig. Och en gang fick jag hela vaskan stulen pa ett stort varuhus i London, vilket ocksa var mitt eget fel for jag hade lagt den ovanpa sufletten pa barnvagnen och vant ryggen till… grrr… Aven da var vaskan och planboken etc mer vart an kontanterna dari.
    Men om man ar i den sitsen att man tas om hand av socialen, sa kanske man inte har nagot bankkonto? Eller kort? Eller sa fattar de inte hur ofta du hor just DEN valsen…. 🙁

    Svara
  8. Madeleine

    Jag har sällan kontanter i plånboken. När och om jag har det så tar dom slut snabbt pga en något falsk rikkänsla jag snabbt får.
    En gång har jag blivit bestulen på plånboken, i Köpenhamn när jag lyssnade på gatumusik. Och då är jag ofta en godtrogen och lite slarvig person.

    Svara
    • Birgitta

      Känner absolut igen fenomenet med ”rikkänsla”- eller…jag vet egentligen inte om jag känner mig RIK men nog tusan är det lätt att låta sedlarna flyga om de ligger i plånboken.

      På något märkligt sätt känns de inte lika mycket och vips så är de borta :)!

      Svara
  9. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    Haha jag är nog en mardröm när det gäller säkerhet och pengar, för jag tar oftast ut flera tusen och har i plånboken, åtminstone tills jag kommit hem efter uttaget. Jag gillar inte att ha massor av pengar på kontot, och spar bara det som går åt till räkningar (autogiro) och allt överskjutande tas ut samma dag det kommer in och förvaras i hemmet, helt enkelt.
    Det är föråldrat, jag vet. Men jag vill ha KOLL på hur mycket jag har, och jag har också både själv och många runt mig, råkat ut för att få kortet skimmat, tömda konton osv. Så jag vill helst betala allt i kontanter. Det känns mest konkret för mig, och jag hatar att förlita mig på en liten apparat som kan strejka när jag handlar, eller att något hänt på kontot som gör att jag blir stående i någon kassa och inte kan betala för det fattas en femma eller att kontot är tömt. Med kontanter VET man att man kan betala! And I LOVE it, haha.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>