Speciella annonser del 476, kontroll, spelar det nå´n roll?

Läste om denna  produkt på www.stalltjej.se.

Vad tycker ni?

Bra, dåligt, ett nödvändigt ont?

Jag som ofta hjälper till att ta in hästarna på vår anläggning samt själv numera för första gången i mitt liv har en häst som kan bli mycket elektrisk vid hagintag får nog säga att jag ser den som ett nödvändigt ont som jag inte skulle dra mig för att använda även om man kan tycka att det är att ta en genväg, ”plåga” hästen eller whatever.

Och i den bästa av världar skulle ALLA ha pli på sina hästar ELLER träna dom tills de FICK pli på hästen men så är det tyvärr inte.

Och i valet mellan att JAG ska riskera att skada mig på någon annans ouppfostrade/ elektriska/ känsliga (kalla det vad ni vill) häst eller att jag ska dra en kedja över nosen på den så är MITT val enkelt- utifrån de förutsättningar som råder där jag har häst.

JAG har inga problem med att hantera min häst ska tilläggas men skulle inte låta någon oerfaren människa leda honom från hagen. Kreon läser folk mycket bra och är dessutom blixtsnabb i sina reaktioner och jag vet ärligt talat inte hur jag skulle träna honom att acceptera just oerfarna människor som sin ledare.

Nu tycker jag inte att jag BEHÖVER träna detta heller eftersom ingen oerfaren någonsin hanterar honom och jag har inte heller för egen del inhandlat en kontroll-grimma men hade jag fått en eller hade någon hästägare haft den på sin häst  hade jag inte dragit mig för att använda den vid behov, nej.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag håller med dig här. Man får ta till det som krävs, och med hästar med mkt energi, unghästar och hingstar kan ett kedjegrimskaft vara till bra hjälp. Dessutom är det ju så att en någorlunda ”uppfostrad” häst kan ta chansen om det kommer en person som verkar ängslig. När min unghäst fortfarande var hingst var det jättetydligt. Han gick prydligt med matte, ännu prydligare med husse men hade vi hjälp i stallet kunde han bli apjobbig.

    Svara
  2. Miranda

    Säkerheten först! Har alltid själv kedja på min häst och det vet hon om. Hon är supersnäll 98% av tiden men när det händer något går det snabbt.
    Dessutom upplever jag det som att många hästar förstår när man har kedja och tar det lugnare.

    Svara
    • Birgitta

      Känner igen det där. Om det sedan beror på att man känner sig säkrare som ledare med kedja och utstrålar detta, om hästen skärper sig bara av att veta att man har en kedja eller en kombination av båda låter jag vara osagt.

      Svara
  3. Eva i Lux

    Min lite speciella be-nice grimma är otroligt profylaktisk! Vad gäller Calvin, behöver jag bara sätta på den, så går han som ett ljus vartän det bär hän. Hjälper regelbundet andra vilkas hästar beter sig lite spattigt, ej vill gå på skrittbandet, in i trailer etc. Man använder det som fungerar och ja, säkerhet är no 1.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>