Torsdag- djuuup suck av lättnad


Muppe-puppe väntar på veterinärens dom

 

En mycket intensiv dag….pust….

Morgonen inleddes som många föregående, uppstigning 04.30 och ridning av en stycken Mupp.

Nu får jag förresten snart (gud give….) byta namn på Muppe till….kanske Puppe (hade en chef för länge sedan som kallade hästar för PUPPAR, don´t ask me why…) för nu kan man inte med bästa vilja anklaga djuret för att muppa sig, i alla fall inte när jag rider solo.

Nej, dagens pass var lika lugnt som de föregående och vi skrittade och travade som vanligt samt tog även någon kortare galopp.

Jag känner mig lite ringrostig efter att inte ha ridit mer seriöst på så många veckor men tycker att tex Kreons form har förbättrats: läs han har kommit upp bättre i formen, en av våra akilleshälar ju.

Efter några timmar på jobbet var det dags för ett nytt stallbesök; denna gången för att köra till vår veterinär.

Eftersom Kreon nu ska börja ridas mer ordentligt om några dagar ville jag försäkra mig om att knäledsinflammationen läkt till 100 % så att jag inte riskerar att inom kort åter rida på en halt som biter ihop och traskar på.

Och veterinären gav mig verkligen det bästa beskedet jag kunde få; han tyckte att Kreon rörde sig fullständigt ua, spänstigt och bra vid longering och böjprov runt om visade inga som helst reaktioner.

Det som återstår är en något sämre muskling av höger korshalva vilket jag varit medveten om länge och som det gäller att försöka arbeta upp utan att knät överbelastas och skadas igen. En balansgång absolut.

Hur som helst känns det oerhört skönt att veta att Kreon är helt återställd för stunden, sedan kanske detta knä kommer att besvära honom fler gånger tills han är till fullo uppbyggd och stark men just nu är det bara att ”köra på”- klokt och avvägt, precis som jag tycker att jag gjort hela tiden.

5 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Veterinären rekommenderade långa skritt-turer, ridning i vatten, klättring- för att träna musklerna men inte slita för mycket på benen. Tyvärr har vi ingenstans att varken klättra eller rida i vatten i krokarna och dessutom är det inte riktigt årstid för ridning i vatten.

      Min egen idé är att rida över bommar och cavalettin vilket jag ju redan tillämpar samt om det blir snö (vilket jag egentligen inte önskar mig, förra året hade vi inte en flinga) att tömköra och longera i djupsnö.

      Sedan finns det ju mycket man kan göra i den dagliga ridningen; rida mycket övergångar, samla hästen så mycket den klarar, trampa den lite, tja allt som innebär ”bära mer vikt på bakbenen”.

      Vad gäller foder se till att hästen får tillräckligt med proteiner (bra stråfoder, soja, lucern) för att bygga muskler och e-vitamin.

      Beträffande liniment (jag frågade) sa veterinären att detta inte tränger tillräckligt djupt in för att ge effekt.

      Svara
  1. My

    Härligt 🙂 kan det vara så att herrns mupperier hängt ihop med knäet tidigare?

    Svara
    • Birgitta

      Jag vet inte vad jag ska tro.

      Å ena sidan har mycket av sparkandet skett med just höger bak, å andra sidan har han varit så otroligt snäll och fin att rida tiden innan jag upptäckte hältan.

      Så jag gissar nog ändå på att mupperierna berott på att det är en osäker häst som visat sin nervositet på detta vis.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>