Dagens (ridtid)fråga

Hade en intressant diskussion med en stallkamrat nyligen och nu är det dags att höra vad ni tycker och tänker:
 
Nu är ju detta en i allra högsta grad hypotetisk fråga men OM ni var ”tvungna” att rida minst 6 timmar i veckan; hade ni kunnat och/ eller velat ha häst då?
 
Ni skulle alltså vara tvungna att i vart fall sitta på hästen 6 timmar/ vecka om ni så skulle skritta, ni fick inte byta ut dessa 6 timmar mot exempelvis longering eller tömkörning och inte heller ta hjälp av någon annan ryttare.
 
Detta skulle ni göra året runt med undantag för 4 veckor på sommaren och 2 veckor på vintern då ni hade fått ”slippa” om ni hade velat.
 
Vad säger ni?
 
Hade ni hunnit?
 
Hade ni tyckt att det var så pass trist att ni hade sålt hästen?
 
Bygger er hästhållning på att ni kan rida mindre än så här på en regelbunden basis pga småbarn, otillräckligt intresse, för hög arbetsbelastning eller dylikt?
 
Rider ni redan minst 6 timmar i veckan?

32 kommentarer Skriv kommentar

  1. AnnH

    Om ma är hästägare med tävlingsabmitioner är det kanske svårt att inte rida ungefär 6h per vecka. Visst kan/bör man byta ut något pass mot annat arbete, men annat arbete kan också vara t ex galopp i skogen.

    Själv älskar jag att sitta på hästryggen och gör det på mina egna två hästar ca 10h/vecka. Jag rider också andras hästar så det blir nog ett par timmar till varje vecka.

    Svara
  2. Helena

    Självklart! Om jag nu har en egen ridhäst (skillnad om man har ett fölsto el. unghäst) så är det ju för att jag vill rida. Hade jag bara velat pyssla eller rida sporadiskt hade jag nog valt en annan typ av häst eller varit medryttare några dagar/vecka.

    Svara
  3. Birgitta

    Kan ju säga att diskussionen uppkom med anledning av att jag i många år varit förundrad över hur vanligt det är att ”folk” rider så lite och verkar ha så dåligt intresse för, om inte sin häst så i alla fall ridningen av den samtidigt som de lägger ganska många tusenlappar på dess månatliga omkostnader. Och här pratar vi ”normalinkomsttagare”.

    Jag har stött på hur många hästägare som helst som på sin höjd rider 5 gånger i veckan (jag talar här om vuxna hästar) och river av pass på 20-40 minuter, om de ens rider de 5 passen i veckan och inte ersätter några med longering eller promenader för hand.

    När då hästen kanske kostar 4.500- 5.000 per månad har jag svårt att förstå att man vill betala ”så mycket pengar för så lite ridning”.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Med två hästar kommer jag ju upp i betydligt mer än så… Så det är ju en icke-fråga här med. Men jag försöker rida strategiskt och effektivt, tidstillgången är ju inte oändlig. Skulle tro att jag lägger 8-9 tim i sadeln, en på kuskbocken och 1-2 vid tömmar/longerlina per vecka.

    Svara
  5. Jenny

    Jag har ingen egen häst av den enkla anledningen att jag inte har tid att rida minst 6 timmar i veckan. Jag är inte intresserad av att lägga så mycket pengar som det kostar att ha häst om jag inte kan ”utnyttja” det till fullo. Min förhoppning är att skaffa häst när familj och jobb tar lite mindre av min tid, men tills dess håller jag mig till att vara medryttare.

    Svara
    • Cristel

      Jag rider 6h per vecka i runda slängar, men inte 6 dagar i veckan. Jag förstår inte varför det är ett problem att folk rider mindre än så? Det är väl upp till var och en?
      I perioder blir det betydligt mindre för mig och jag tycker det är helt ok att ha häst ändå. Bara man är medveten om att hästen kanske inte är i toppform alternativt är galet pigg när man kliver upp igen.

      Svara
      • Birgitta

        Cristel: för min del är det inget ”problem” om folk rider mindre än säg 6 timmar i veckan men som jag skrev ovan så har jag svårt att förstå att man vill lägga så mycket pengar som kanske 5000 kronor per månad på att bara rida ett fåtal timmar i veckan.

        Rider man så lite beror det enligt MIN erfarenhet OFTAST på OINTRESSE för det man verkligen VILL göra hinner man oftast med också. Vi talar som sagt om att rida en timme om dagen, inte att tillbringa hela dagar i stallet.

        Och nu handlade inte inlägget i sig om ”rätt och fel” men om du frågar MIG så anser jag inte att det är OK att rida/ longera 30-40 minuter om dagen, 4-5 dagar i veckan om hästen i övrigt går ensam i en pyttegrushage 2-3 timmar om dagen som enda ”motion”. Det tycker jag är för lite för en vuxen, fullt frisk häst och då anser JAG att man antingen får rida mer/ längre, skaffa hjälp eller flytta hästen till en anläggning där längre hagvistelse erbjuds.

        När jag stod på ridskolan där ovanstående villkor med 2-3 timmars hagvistelse ingick fanns det mer än en hästägare som verkligen inte red några 6 timmar i veckan och som sagt; inte OK för MIG.

        Svara
        • Cristel

          I mitt fall gäller att jag sällan rider turer kortare än 1,5 timme i alla gångarter. Om det funkar (läs inte i höst) är det gärna i skogen i svår terräng med mycket lyfta brn och balansera för hästen. Men jag håller med om att lina hästen i 40 min som enda motion låter lite lite! Om min häst gått i liten rastruta hade jag varit tvungen att ha medryttare för då hade jag inte hunnit med häst, hundar och jobb. Inte utan att låta bli att sova iallafall.

          Svara
  6. Anonym

    Jag rider betydligt mer än så,alltid minst två timmar per häst,var sjunde-tionde dag tre till fyra timmar,då blir det helvila dagen efter.På vilodagarna blir det en timmes promenad för hand.Peppar,peppar sunda hästar med bra kondis och styrka.Tränar för och tävlar dressyr LA och distansritt och klubbtävlingshoppning.De rundor andra ryttare tar när de rider ut betraktar jag mer som vila.

    Svara
  7. Nina

    Jag undrar mest vem som har bestämt att just 1 timme per dag är det mest optimala? Jag rider inte mina hästar 6 timmar i veckan och de tävlar aktivt.
    Jag rider tills jag får fram det jag söker av hästen.

    Svara
    • Birgitta

      Fast ÄR det någon som har bestämt att en timme är det mest optimala?

      För egen del tycker jag att även vältränade hästar börjar kännas trötta om man har ridit dressyr AKTIVT i uppemot en timme men det kan så klart variera, liksom faktiskt även ryttarens ork, kondition och förmågan att fokusera.

      Rider man ut kan man rida i 2 timmar utan att hästen känns det minsta trött.

      Men ÖVER LAG menar jag att hästar orkar mycket mer än vad HOBBYRYTTARE tror.

      Vill man sedan rida mindre än vad hästen orkar och tycker man att det räcker med den mängd ridning man ger sin häst för att uppnå de resultat man önskar så är det fine så länge man beaktar att hästen är ett stäppdjur i grunden och behöver en viss mängd rörelse för att må både fysiskt och psykiskt bra (och hur stor denna mängd är är så klart också individuellt).

      Svara
      • Nina

        Hästar ska absolut röra sig mycket men mina hästar är ute i hagen 12 timmar varje dag så lång hagvistelse betyder nog mer för hästens välmående än vad en timmes ridning gör. Sen beror ju mycket på hur man rider. Jag tar tex inga skrittpass under den tid jag rider. Skrittar fram först, sen är det trav och galopp under ca 30 minuter och sen skrittar jag av. Det finns ju de som sitter och rider i en timme men som kanske skrittar i 30 minuter av den timmen.
        Sen tror inte jag heller att hästen inte orkar 1 timmes ridning. Jag känner dock mig själv och mina hästar. Jag blir trött efter ca 40 minuter och det vill jag inte att hästen jag rider ska kunna utnyttja. 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer i hagvistelsens betydelse och hade gärna haft min häst ute mer om hästarna kunde utfodras där.

          Jag har valt att kompromissa med vad som är optimalt för både mig och hästen och eftersom hagvistelsen inte är så lång som jag egentligen önskar är jag desto noggrannare med ridningen.

          Våra hästar står mest och hänger i sina små hagar och då skulle jag inte varken ha hjärta att låta hästen vila flera dagar i veckan eller VÅGA av rädsla för kolik eller stereotypt beteende.

          Svara
  8. Serafim

    Jag sätter ingen klocka på hur mycket jag rider. Ibland blir det långa pass ibland korta. Jag brukar ha en vilodag per vecka och jobba på lina/töm om jag har ont om tid. Uteritter brukar var 1-1,5 timme ungefär. Trimmar jag dressyr är ett pass någonstans runt 45-min till en timme är standard. Normalt rider jag fram totalt i 15-30 minuter och sedan intensivt arbete i cirka 20 minuter. Jag brukar utgå ifrån hur hästen känns och hur den orkar. Är det hoppträning brukar träningarna vara en timme och sedan lägger man på framridning och avskrittning. Sedan erkänner jag att jag anpassar efter väder och vind. Är det skånskt väder som idag och ridhuset är upptaget så blir det vila eller longering på utebanan. Sitta i regn och blåst och inbilla mig att jag får något vettigt arbete gjort är bara att glömma. Vill jag flänga runt på tokspänd häst som letar monster och vänder rumpan mot vinden? Knappast. När hästen är igång brukar hon gå ungefär 6 dagar i veckan. Visst sedan händer det att det kommer perioder när jag har för mycket på jobbet eller är sjuk. Då får hon vila.

    Svara
  9. Anna

    Ha, ha – jag läste ”6 timmar om dagen” och tänkte ”det var ju ganska mycket” men så var ju inte frågan utan i VECKAN. Rider 3 hästar om dagen á ca 45-60 min och tycker det är helt ok men också helt lagom.

    Svara
  10. Eva i Lux

    Håller med Cristel, upp till var och en! Jag kan inte rida båda mina hästar varje dag, främst pga mitt fysiska tillstånd, men också för att jag inte har tiden.
    Vore jag ”tvungen” att rida båda 6 timmar i veckan (=12h) hade jag sålt för deras eget bästa (om just ridningen är det viktigaste för hästens välbefinnande). Nu mår båda mina förträffligt med det omväxlande schema jag genom tiden byggt upp. Har t.o.m. en häst som har mycket fina resultat på hopptävlingar, TROTS att hon ”bara” rids 5 dar i veckan. Hopp-passen 1gg/veckan är maximalt 40 minuter.
    Jag rider ”minst 6 timmar i veckan”, men då uppdelat på två hästar :o)
    Har löst problemet med hjälp av ridvänner ett par dar i veckan och mitt eget arbete från marken. Gissar på en höft att var och en av mina hästar i snitt rids 45 min/gång vad gäller dressyren. Addera därtill skogsritterna under helgerna som kan bli lång, men jag gissar att det inte är min ”mulle-kondis-ridning” du frågar efter?
    Har inga problem med att tillbringa ett par, tre timmar varje dag med mina hästar och deras arbete, men just ”måste” rida för att jag var tvungen, nej, det kan jag inte. Och det har varken med ointresse eller lathet att göra, det är min och mina hästars vardag!

    Svara
  11. Anonym

    Skulle garna rida min unghast (den gamla ar hagpensionar) varje dag, men just nu har jag inte tid, och tycker nog inte en 4 aring behover ga 6-7 dagar i veckan. Sa svaret ar nej, jag rider inte 6h i veckan f.n. utan jag rider 2 ganger i veckan i ca 1h i taget, och betalar en tranare att komma 2ggr i veckan for att rida och trana olika saker (som vi bestammer tillsammans) i 1h eller 1h 15 min per gang, och det kanns lagom for gossen just nu. Han gar ute 24/7 i hyfsat stor grashage med sallskap. Nar jag har tranat 160km-distanshastar sa har jag ridit dels langre tid och stracka, dels mycket mer intensivt (backar, langa galopper osv), men dock inte suttit och harvat i timtal varje dag utan anvant tavlingar som en del av uppbyggnaden. Som de sager, alla hastar har ett visst antal mil i benen och man kan slita ut dem hemma eller pa (distans)tavling. Skulle mer an GARNA skola min gosse i 45 min 2 ggr i veckan, men just nu nar dagarna ar korta hinner jag inte till ridbana for att gora det, utan det far bli ut i skogen och ova pa vad man kan dar, gar ju att skola en del aven nar man rider rakt fram, aven om det vore roligare att rida krumelurer ocksa!
    Daremot haller jag inte alls med att det ar konstigt att folk vill ha hastar som de sallan rider eller inte rider sa mycket som ar optimalt – de flesta verkar ju aaaaalska sina hastar som familjemedlemmar och verkligen njuter av att ’dutta’ med dem, utan att ha nagra speciella ambitioner (eller ens talanger). Jag ar inte den typen som haller pa och pratar om hasten som om den vore min bebis (minns en agare pa ett stall jag stod pa som kallade alla de andra agarna for ’auntie’ och lamnade meddelanden pa whiteboarden typ ’Please could Auntie Jill put my nightie on and give me my tea’ och andra formanskliganden), men har inte speciellt svart att forsta det for folk i allmanhet alskar ju att dutta med sina katter/hundar osv… En hast ar val bara mer av samma vara?! Har man rad med ett dyrt husdjur att dutta med, sa varfor inte….?

    Svara
    • Birgitta

      Fast majoriteten av de som jag känt som ridit väldigt lite har inte verkat ha sina hästar som familjemedlemmar på det sätt som du beskriver utan det har snarare varit så att de rusat in i stallet, gjort det allra nödvändigaste (eller bett någon annan att göra det) och sedan skyndat hem för allt vad tygen håller.

      Det är DET jag inte förstår- då verkar ju hästen mer ”ett besvär”, något man måste ta hand om men helst vill slippa.

      Men visst har jag sett motsatsen också; ”pysslare” som kunnat tillbringa TIMMAR i stallet med att minutiöst skura en vattenspann, putsa ett träns ner till minsta beståndsdel osv men som inte velat rida.

      Svara
      • CeciliaL

        Jaha, nä, såna känner jag inte till, tänkte mest på de som mockat minutiöst, ryktar o duttat i timtal varje dag men sällan rider speciellt mycket eller hårt. (ovanstående inlägg var mitt förresten, vet inte varför det står anonym!)

        Svara
        • Birgitta

          Som sagt; den kategorin känner jag också igen. Kände en person som till och med skalade och skivade sin hästs morötter- då har man mer fritid än man behöver om du frågar mig :)!

          Svara
  12. Anna-Kajsa

    Jag har haft en hyresvärd som hade hästar ”för att det var snyggt att titta på när man tog en grogg på verandan”. Så det finns många varianter på drivkraft till att ha häst 😉

    Svara
  13. rackemarie

    För hästens skull är det trots allt viktigast med stora, fina hagar med lång utevistelse och bra flockkamrater. Foder av god kvalitet som kan intas under större delen av dygnet. Ett bra vindskydd eller en stor välbäddad box att sova i. Grundläggande hästbehov alltså. Samtidigt förstår jag hur du menar, Birgitta. Varför betala flera tusen i månaden för en stor ridhäst? Kanske vore en liten minihäst ett alternativ då?
    Själv vill jag inte rida precis varje dag, men eftersom vi har fina hagar och utevistelse ca 10 timmar/dag ser jag inte det som ett problem. Jag har heller inga tävlingsambitioner och behöver inte ha en häst i topptrim. Däremot vill jag tillbringa tid med min häst varje dag, gärna flera timmar. Njuter verkligen av att ha tid att rykta och pyssla och bygga upp kontakten med min häst. Därför ser jag till att inte ha en häst som blir ”knäpp” om den står några dagar. Lite lugna, flegmatiska typer brukar trivas ihop med mig;) Tror att jag skulle kommit bra överens med din Archie;)

    Svara
    • Birgitta

      Jodå, Archie kunde stå i veckor, sedan bara hoppade man upp och red som om ingenting hänt.

      Kreon å sin sida har svårt att slappna av i stor hage och ställer sig gärna lite oroligt vid grinden efter några timmar. I liten hage står han å andra sidan bara och hänger fast det gör alla andra också faktiskt.

      Svara
  14. Dressyrtant

    Jag rider sex dagar i veckan, ibland sju. Av de dagarna tränar jag två dagar och en till två ggr till på banan. Resten rider jag ut. Vissa dagar går han även i skrittmaskinen på morgonen eftersom han behöver röra på sig mer än de 7 timmarna han är i hagen.
    Jag flyttade till ett stall där folk tränade ofta, mycket för att få energi och kraft sådana här dagar när det är kolsvart och regnar på tvären. I det förra stallet tog man varje regndroppe eller vindpust som skäl för att inte rida…

    Svara
  15. Hille

    Nej jag hade inte haft kvar hästen om jag var tvungen att rida 6h/ v. Har inte ridhus eller ridbana och två småbarn och begränsat med barnvakter. Har hästarna som familjemedlemmar hemma precis utanför köksfönstret och de ger mig mkt ändå. Har inga tävlingshästar, de är lika snälla om de stått en vecka, anpassar kraven efter dagsform

    Svara
  16. Hille

    Oj, råkade skicka iväg tidigt.
    Tycker det är superkul med en tur på stranden eller i skogen vid trevligt väder men pissar regnet ned eller jag inte har lust så rider jag inte. Hästarna går på lösdrift. Vår 17- åring är bra igång ( har medryttare där och min fru rider mer ihärdigt än jag) , vår tvååring kan det jag tycker hon ska kunna, där följer jag min egen unghästplan med korta träningspass/ lydnadspass när det finns tillfälle, hon ska bli familjehäst hos oss och tränas för att passa till det, inte tester eller tävling som det ser ut nu pga ointresse och tidsbrist hos oss. Min 23 åring rida sporadiskt vilket är en liten källa till dåligt samvete då jag tror hon lått ännu bättre med mer mjukgörande arbete och jag hade velat orka/ hinna rida lite oftare, men hon har redan överlevt sig själv flera ggr och har ett bra liv så det funkar för oss båda. Ingen av våra hästar kostar 5000/ mån att ha men ekonomin har hitills inte styrt hästeriet utan snarare tid och intresse. Det är svårt att få med allt i livet på ett bra sätt, men även om jag var barnlös, hundlös

    Svara
  17. Hille

    Äsch igen, dumma telefon! …så hade jag inte ridit 6 dgr/ vecka tror jag, så kul tycker jag inte det är helt enkelt. Tycker dessutom arbetet från marken är mkt intressant. Hade på ett sätt varit en dröm för mig att testa ha en aktiv travhäst igen någon gång men jag tror aldrig det blir så, då måste man verkligen ge allt jämt på alla plan och jag tycker det är skönt att kunna prioritera bort hästen för familjen, vänner, eller om jag är sjuk kunna strunta i att rida/ köra utan dåligt samvete. Pysslar inte ihjäl mig heller utan mina hästar får väl det de behöver och inte så mycket mer 🙂

    Svara
  18. Titti

    Jag hade mer en gärna ridit 6 timmar i veckan! Men med heltidsjobb, en dotter och en sambo som reser mycket så går det tyvärr inte för tillfället. Sedan min dotter föddes har jag löst detta genom att ha unghästar som inte skall ridas mer än 3-4 timmar vecka och dessutom behöver mycket arbete från marken samt längre viloperioder.

    Nu är den senaste unghästen sex och går mer som en vuxen häst så då har jag löst det med medryttare två gånger i veckan (fler dagar vid behov). En dag/vecka vill jag longera/tömköra (så att han blir riktigt genomarbetad från marken), en dag vila och resten av dagarna rider jag själv. Vid perioder då jag har mer tid ”tar” jag av medryttarens dagar och rider själv. Så hästen går ca 6 tim/vecka. Jag löser det hellre på det här sättet än säljer för jag har ett brinnande intresse men inte tiden.

    Svara
  19. Johanna

    Jag hade absolut kunnat rida 6 timmar per vecka, och gör det kanske ibland också.
    Jag lägger betydligt mycket mer tid på mina hästar än så totalt också.

    Egentligen tycker jag frågan är lite dumt formulerad, den innehåller liksom flera delar… 🙂

    Dels, är idealet att rida 6 timmar eller mer per vecka?
    Är avsutten aktivitet sämre än uppsutten?
    Om inte 6 timmar i veckan, beror det på tidsbrist eller motivatinsbrist?

    Jag har ju ändå en tävlingshäst men rider just nu sex pass i veckan på 45-60 min, dvs mindre än 6 timmar per vecka (rättare sagt ungefär 5 timmar per vecka).
    Normalt byter jag dessutom ett pass per vecka till tömkörning eftersom det ger fin effekt på min häst = jag rider fem pass på 45-60 min per vecka = ridtid 4 timmar och 15 min per vecka = betydligt mindre än 6 timmar 😉

    Jag upplever inte att min häst rids för lite.
    Mycket möjligt att hon skulle klara av att ridas mycket mer men nog räcker mina 5 timmar i veckan rätt bra på vår LA-msvC nivå! 🙂

    Svara
  20. Stina

    Jag rider mer än 6 timmar i veckan + ett antal timmar markarbete, men så har jag ju mer än 1 häst.
    6 timmar/vecka känns lite – mina ridpass ligger oftast på över 1 timme/gång med fram/avskrittning etc inkluderat.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>