Ett gräsligt trist beslut

På tal om några kommentarer kring hagvistelsens välgöranade egenskaper för hästar i allmänhet nyligen tänkte jag berätta att jag för ett tag sedan fattade ett beslut som känns lite trist med också klokt vad gäller just Kreons hagvistelse.

Vi har ju mest små grushagar men även större gräshagar på vår anläggning och fick jag välja fritt skulle jag tveklöst valt det sistnämnda som ett permanent alternativ för min häst.

Nu finns det alltså inte tillräckligt med gräshagar till alla hästarna och stallägarna vill också försöka att spara dessa vid dåligt väder för att de inte ska bli helt söndertrampade och detta innebär att hästarna får turas om att gå på gräs och i perioder ganska sällan.

Jag har tidigare sagt ifrån att först Archie och nu Kreon kan gå i gräshage så mycket som det går men har faktiskt ändrat mig helt sedan Kreon blev halt och vill numera inte att han ska gå där alls.

Förklaringen är att jag ända sedan jag köpte Kreon har noterat att han kan ha väldigt svårt att slappna av när han går i gräshagarna; så fort någon häst tas in för att ridas så tror han att han står på tur och kan börja vanka omkring.

Detta kan han göra även om de andra hästarna står helt stilla och beteendet kan börja redan någon timme innan det egentliga intaget och i värsta fall också utmynna i inte bara vankande utan även spring.

När Kreon går i de små grushagarna håller han inte alls på så här och ytan tillåter inte heller några direkta ruscher.

Nu när det ändå inte finns något gräs kvar i hagarna att tala om utan mest lerig mark om man ska vara ärlig har jag bestämt mig för att inte låta Kreon gå där och bli potentiellt stressad- även om det var långt ifrån varje dag han höll på med sina idéer så vill jag inte riskera att han halkar i slipprig lera och skadar sig och inte heller att han ska må psykiskt dåligt av att fara rundor.

Så; jag som alltid önskat mig större hage och med lite att pilla i har fått inse att just Kreon inte passar för detta just nu- väldigt tråkigt men som jag nämnde också klokt tror jag.

Hade vi kunnat ha våra hästar i gräshagar ALLTID hade han säkert vant sig och blivit lugn men om han ändå bara kan gå där på sin höjd någon enstaka gång i veckan får han vänta tills det blir vår och det finns gräs som kan avleda honom.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Tror jag skulle tänkt precis likadant i ditt läge. Det är inte alls kul att veta att hästen stressar upp sig och frågan är väl om gräshagarna är så mycket att ha så här års. Är Kreon till freds med sin grusruta är det väl bättre att han går där. Tror att det kan vara ett stressmoment i sig att hålla på att byta hage sådär också. Du ser ju till att han får sitt rörelsebehov tillfredställt ändå.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Så här års är det skönt att bli påmind om att det inte bara är fördelar att stå på en större anläggning 😉 Jag är just nu mycket glad åt våra jättestora gräshagar, som är så stora att de bara är lite upptrampade precis vid grindhålen. Särskilt för min unga grabb är det bra att kunna röra sig ordentligt hela dagen – hästarna är ju ute ung 7.00-18.30. Dessutom finns det gott om gräs att pilla med, så jag behöver inte vara orolig om jag kommer hem lite sent någon dag.

    Svara
    • Cristel

      Med tanke på hur våra hagar ser ut med lera till ”knäna” skulle jag mer än gatan haft en grusad rasthage just nu! Även om jag fått skippa sömnen för att röra på hästen varje dag!

      Svara
  3. Titti

    Har turen att ha skrittmaskin där jag står, det i komplement med grushagar (läs, grusade uteboxar) tycker jag räcker för en häst som rids ordentligt! Ska man ha gräshagar ska dom vara på ”riktigt”, med gräs hela året och inte upptrampade och leriga som dom blir när dom inte är tillräckliga. Det är få förunnat med denna typ av ägor, så då får man anpassa sin hästhållning därefter och tillgodose rörelsebehovet på annat sätt!

    Svara
    • Birgitta

      Bra skrivet!

      Skrittmaskin hade jag gärna haft.

      När jag var ung och dum tyckte jag synd om hästar som gick i sådana men då visste jag inte bättre :).

      Svara
  4. Anonym

    Kan bara hålla med Titti! Antingen begränsar man antalet hästar på sin anläggning i förhållande till hagmark så att man kan hålla fina gräshagar året om, eller så gör man små torrlagda hagar istället, det värsta jag vet är dom där ”lagom” gräshagarna som på sommaren bara är en torrstäppa och på vintern en stor gyttjepöl. Då hade jag mycket hellre haft en mindre men BRA grushage, med tanke på mugg etc. Nu har jag lyxen att ha beteshage där jag står, flera hektar uppdelat i hagar till 6 hästar så där kan varvas och alltid är gräs – perfekt! 🙂

    Svara
  5. Lena

    Själv skulle jag ALDRIG ha min häst i en liten grushage utan kompisar eller något att pilla med. För mig är det viktigare att hästen får vara häst, än att jag har en häst som står ”färdig för att ridas” i någon hemsk fålla i 8 timmar per dag och väntar på att jag ska komma och låta den röra sig i ynka timma. Jag tror att tom att om några år kommer vi förfasas över hur vi stallade upp våra hästar . Jag tror att nya melodin är lösdrift. Själv är jag ännu inte riktigt där, men jag hoppas att jag får tillfälla att testa det snart. När jag idag väljer uppstallning så måste det passa mitt sätt att ha häst, mao stora hagar, långa utevistelse. Jag har också haft min häst med hundra skydd och utan kompisar, men som tur är( tycker jag) har jag kommit förbi det. Ridmässigt, ja lite svårare men ack så mkt bättre min häst går.

    Svara
    • Birgitta

      Hade det funnits ett stall i min närhet där jag både hade egen gräshage och ridhus + allt annat som jag har nu hade jag troligen valt det.

      Men jag är inte beredd att ge avkall på just närheten, jag varken vill eller orkar köra flera mil till per dag (förutom till jobbet).

      Jag tycker inte att Kreon har ett optimalt liv men absolut fullgott utifrån mina förutsättningar.

      Just Kreon tror jag dessutom inte att folk skulle vilja ha sin häst tillsammans med- enligt uppfödaren jagade han sin mamma så att hon blev kroniskt halt och därefter jagade han även ut sin yngre bror ur hagen mer än en gång.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>