Allt förändras, så även halmen

Så här ser det ut i vårt ridhus, eller om man ska vara exakt så såg det ut så här för några dagar sedan.

Eftersom vi strör med halm tas balar då och så ifrån ridhuset och detta verkar vara en ständig källa till misstänksamhet hos vissa hästar, detta att omgivningen så att säga ändrar utseende i ridhuset.

Varje gång Kreon kommer in där tittar han misstänksamt mot halmbalarna, kanske tänker han också att det gömmer sig något som kan hoppa upp och bita honom i rumpan där?

Jag har sett hästar som trots månaders gående i ridhuset ständigt tvärnitar när de ska gå förbi balarna men så får Kreon givetvis inte hålla på.

Titta till; ja men sedan får det vara bra med den saken även om han tycker annorlunda.

Själv tycker jag att det på sätt och vis är bra med dessa distraherande balar så att hästarna får lära sig att gå oavsett och så mycket plats tar de inte heller.

Fast tänk så olika det kan vara….

Minns en vän som berättade att hennes häst glodde på en i färg avvikande bräda i deras ridhus VARJE gång hon red där och så finns det hästar som inte skulle märka om man så körde in en långtradare i ridhuset.

Archie gick på tal om detta ofta i ridhuset medan traktorn körde och harvade framför eller i baken på honom och brydde sig inte ett spår medan jag inte ens hade provat med en viss Mupp.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    P har skyggat för en bräda i en vägg i ett ridhus alltid. I början kämpade jag emot men sen valde jag att strunta i det och låta honom skygga, det blev inte bättre av att han fick titta på brädan i evigheter eller gå på minivolt hundra varv – nästa gång var den ändå farlig. P är oxå hästen som hoppade över strecken ridinstruktören gjort för att visa ridvägar :-S

    Svara
  2. Minstral

    När Misty jobbar är det absolut förbjudet för henne att skygga eller titta på saker. Min tränare blir galen om man ”låter” hästen bli distraherad. Visst händer det ibland men då påminner jag snabbt om att vi jobbar nu. Misty skulle aldrig gå i en vattenpöl när vi går till hagen, när jag rider kan paddocken vara som en pool, hon får jobba på. Hagel och ösregn stör henne enormt i vanliga fall, under träning har hon inget att säga till om. Jag har verkligen igen det på tävling, hon tittar i stort sett inte på något:)

    Svara
        • Birgitta

          Notera att jag medvetet skrev ”FÖRSÖKER agera därefter”. En del strider kan man inte vinna eller så är det inte värt att försöka då det tex kan bli för farligt.

          Jag har tex insett att jag inte ska försöka rida mellan våra grushagar när det går hästar i dom, med en häst som får sådan panik att han reser sig som ett streck känns det inte som något jag ”måste” lära honom av med. Jag kan lika gärna rida någon annanstans, leda honom förbi eller vänta till alla hästarna är intagna.
          Risken om jag framhärdar är att jag ramlar av och/ eller att hästen slår runt- känns inte som värt fighten.

          Svara
  3. My

    Vill ni ha en extra utmaning får ni gärna lära honom det även i skogen, så kanske jag slipper trilla av fler gånger 🙂

    Svara
  4. Minstral

    My – jag pratar ju om Misty. Det kanske inte alls är lika lätt med min nästa häst. Men jag tycker absolut att man ska försöka jobba så med alla hästar. När man rider ut tror jag det beror på mycket annat iaf i mitt fall, jag är helt enkelt lite rädd. Men på ridbanan tycker jag man ska försöka att få hästen att jobba, går hästen och tittar på annat så jobbar den inte. Därmed inte sagt att det går på P.

    Svara
  5. Titti

    Jag tror att det var du Birgitta som hade en bild på din blogg med budskapet, ”hästar är bara rädda för två saker, saker som är stilla och saker som rör sig”! Sen är det upp till varje häst att tolka detta utifrån sina egna preferenser;)! I min hästs fall är det vattenmattor och traktorer som är livsfarliga!! Alltid! Trots detta hoppar han över vattenmattorna ca 99% av gångerna men agerar som om han aldrig sett en sådan tidigare när vi kommer in på banan! Traktorn kör utanför hans fönster varje dag och den är lika farlig varje gång!! Men är det inte detta som är tjusningen med dessa djur! Så lika men ändå så olika!!

    Svara
  6. Titti

    Ps. Era balar är faktiskt ganska farliga enligt min häst! Vi har tränat en hel del i ert ridhus;)!! Ds

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>