Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du har din häst uppstallad i ett litet stall utan större ”omsättning”, dvs de flesta hästarna står kvar i flera år.

Boxen bredvid din häst är outhyrd och stallägaren frågar dig om det är OK att en häst som krubb-biter flyttar in.

Du har precis läst att forskning indikerar att krubb-bitning INTE ”smittar”.

Stallägaren säger att det är upp till dig att avgöra om just denna häst ska få flytta in eller ej.

Hur resonerar du?

* Jag säger att jag absolut inte vill att min häst ska bli boxgranne med en krubb-bitare.

* Jag säger att det är helt ok att krubb-bitaren flyttar in.

* Jag säger att det inte spelar mig någon som helst roll vilket beslut som fattas. 

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Det hade jag låtit stallägaren bestämma, men hade jag sedan sett att min häst blev påverkad hade jag påtalat detta och bett om en förändring. Kan säga att vår lille ”dansk” väver om det blir lite mycket rörelse i stallet och han inte har någon mat. Kan inte säga att de andra verkar speciellt påverkade. Dessutom har han nu både halm i ett hörn och ett hönät upphängt och då fungerar det alldeles utmärkt.

    Svara
  2. Åsa T

    Jag ÄR i den situtationen nu.. I boxen breddvid min har det flyttat in en krubb-bitare. Ägarna sa att det skulle bli bättre när han kände sig mer hemma, men jag ahr inte märkt någon skillnad. Tror han har varit där en månad nu ungefär. Ja, JAG stör mig på honom en del och har ingen aning om det påverkar min häst. Jag har inte pratat med de andra 3 hästägarna som står nära, och ingen av dom har sagt något till mig.. Men jag kanske skulle fråga dom? Hmm, tror någon att det smittar? Eller är det bara en ”skröna”?

    Svara
  3. Madeleine

    Om det nu varit så att krubb-bitning smittat, då hade man ju enkelt kunnat utnyttja det i andra lärolägen. Det hade varit behändigt att bara kunna visa hästen piaff

    Svara
  4. Anna

    Jag tror att en del individer är mer benägna än andra att ta efter, framförallt om det uppstår en för hästen stressig situation.

    Svara
  5. Madeleine

    Jag har varit i exakt det läget du beskrivet Birgitta.
    Jag var inte välkommen tillbaka när jag köpte en häst som krubbbet.
    Jag känner jag blir irriterad bara jag hör om ämnet.
    Det är en betendestörning orsakad av människan.
    För tidig, abrupt avvänjning, för lite mat m. m.
    Finns inga vilda hästar med betendestörningar.

    Svara
  6. Lena

    Mitt förra sto stod i kollektivstall 18 år,krubbet hela tiden. Fanns inte en enda häst till som gjorde detsamma..När jag fick min treåring stod de bredvid varandra,smittade inte då heller.Jag är ganska säker att det inte smittar men hade alla hästarna stått på box hela dygnet,med lite grovfoder och mycket kraftfoder hade det väl blivit olika slags beteendestörningar på allihopa.När jag fick eget stall var boxgallren annorlunda utformade så mitt sto lyckades inte få stöd att krubbita,så hon slutade,konstigt nog tog hon aldrig stöd mot krubban.

    Svara
  7. Birgitta

    Om jag fick välja hade jag INTE velat ha en krubb-bitare i stallet, framför allt eftersom ljudet hade stört MIG som är ganska ljudkänslig vad gäller visa ljud.
    Jag tycker synd om alla hästar som biter och ljudet hade fått mig att må dåligt.

    Svara
  8. Rie

    Det beror lite på vilken häst jag har. Med gammelpållan skulle det nog inte ha spelat så stor roll tror jag. Med hennes dotter och nuvarande pållen skulle det nog inte ha gått så länge innan det hade funnits två krubbitare i det stallet….
    Så generellt så hade jag sagt nej. Krubbitaren hade också irriterat mig – som ändå är lite i stallet om man jämför med den häst som tvingas stå bredvid och lyssna på beteendet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>