Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du och en vuxen stallkamrat börjar verbalt att bråka i stallet.

Efter en häftig ordväxling knuffar stallkamraten till dig, inte speciellt hårt men absolut medvetet och du tappar balansen och ramlar bakåt mot en vass krok som sedermera gör ett blåmärke i ryggen på dig. Du skriker till av smärta.

Stallkamraten ser vad som händer men gör eller säger ingenting utan vänder på klacken och går och kommenterar därefter inte händelsen vidare.

Det finns inga vittnen till det som hänt.

Vad gör du?

* Ingenting

* Försöker prata med stallkamraten och avkräva en ursäkt

* Pratar med stallägaren

* Gör en polisanmälan  

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Eeh den där stallkamraten visar klart psykopatiska drag, skulle prata med stallägaren och andra i stallet och fråga om de upplevt nåt liknande.

    Svara
  2. Madeleine

    Jag hade nog gjort en polisanmälan. Och pratat med stallägaren om vem som ska flytta från stallet.

    Svara
  3. Cristel

    Allt utom det första, fast antagligen hade jag förlorat förståndet och startat ett slagsmål *skäms*
    Och skämt ut mig efter noter! Om inte annat hade jag regraderat till ”djävla idiot” och sånt.

    Svara
  4. Monica Pålsson

    Alternativ 1 går fetbort i alla fall! Är det i ditt stall som alla dessa underliga saker händer? Läste något för ett tag sedan om ovänskap och fallfrukt.

    Svara
  5. Eva i Lux

    Jag pratar med stallkamraten. Vet inte om jag direkt skulle ”kräva” en ursäkt. Det skulle bero på resultatet av vår diskussion.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Men herregud, sånt tror man ju inte händer… men jo, jag håller nog med Eva i Lux, prata och agera utifrån hur diskussionen går. Jag har förresten ett förslag på samvetsfråga, på tal om detta:
    Vi var ute och körde vår 4-åring. Han har gått i vagn sammanlagt ca 10 ggr hemma hos oss, och är ”på gränsen till inkörd”. Bakom oss kommer en traktor med sån där potatisupptagningsvagn (de med stort presenningstält på) i full fart. Vi närmar oss en gård och jag funderar på om jag kan köra av och släppa förbi. Samtidigt vill jag inte att han far förbi i så hög fart utan jag vill få en lugn situation. Han kommer snabbt närmre, och visar inga tendenser till att sakta ner. Jag stannar och viftar med armarna som tecken till att han ska sakta ner och helst stanna. Han saktar ner så sent att han inte hinner bromsa i tid utan traktorn rullar/kasar (sakta ) in i vagnen bakifrån. Hästen är imponerande lugn. Det finns inga vittnen förutom trakorföraren, ett barn han har med sig, jag och maken. Vad skulle ni gjort i det läget?

    Svara
    • Birgitta

      I det läget hade jag nog tappat behärskningen och skällt ut människan efter noter, både av rädsla och ilska.
      Det kunde ju ha gått hur illa som helst och vad skulle idioten ha försvarat sig med om din häst skenat med vagnen, kastat dig ur densamma så att du blev svårt skadad och kanske skadat sig själv också så att den fick avlivas. Inte ett helt otänkbart scenario om du frågar mig.

      Svara
  7. Madeleine

    Vilken galning.
    Men det finns nog inga ryttare som inte har blivit jagade av tokiga bönder på traktorer.
    Jag tror visserligen att en hel del ryttare kan uppträda nonchalant. Ingen ursäkt men en förklaring på galna bönder.

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    I det här fallet hoppade maken av och ryckte upp traktordörren och skällde, jag hoppade av och sprang fram till hästen och höll honom. Traktorföraren var arg på oss för att vi var i vägen och ”inte samarbetade”. Jag var bara rädd. Sedan ledde jag hästen åt sidan så traktorn kunde komma förbi, och vädjade till honom att passera långsamt, vilket han gjorde – och svarade ”se så bra det går när man samarbetar”. Skälet till att jag tog upp frågan här, bland alla samvetsfrågor, är att många tyckt att vi skulle anmäla bonden. Vi tänkte aldrig ens tanken att göra det. Jag har förresten aldrig blivit jagad av någon bonde på traktor tidigare – jag har bott på många ställen och har alltid haft en god relation med bönderna.

    Svara
    • Birgitta

      Min egna usla erfarenhet av rättsväsendet är tyvärr att det inte lönar sig att anmäla. Blev vid ett tillfälle jagad av en klient som skrek hotelser, en annan gång drämde samma klient locket till en bärbar dator över min hand så jag fick ett sår samtidigt som hotelser utdelades. I båda fallen fanns 2 vittnen; ändå lades åtalen ner- ”brott kan ej styrkas”. Så detta (att det inte är lönt) skulle vara en anledning till om jag inte anmälde traktorföraren i ditt exempel. Att du inte samarbetade?!?! Skulle detta trösta honom om du och/eller hästen OMKOM pga hans vårdslöshet?!?!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>