Rida med eliten?

Läste för någon månad sedan om en tjej (http://lolloliten.wordpress.com/) som åkte till Adelinde Cornelissen i Holland för att träna under några veckor.

Det lät otroligt roligt och givande och tjejen själv skrev något i stil med att hon lärde sig mer på en dag där än under hela sitt liv….typ…

Nu läser jag att ännu en bloggare (http://matildaholmstrom.se/) ska åka dit i en hel månad och jag blir onekligen nyfiken på upplägget.

Visst är båda tjejerna ovan duktiga men de tillhör ju knappast Sveriges elit vilket får mig att undra vad som krävs för att man ska kunna få ta del av sådana här möjligheter.

Tyvärr brukar ju ”folk” inte vara så pigga på att ”avslöja” några detaljer kring typ vad det kostar, vad som ingår, vem som ens får chansen till sådana här tränings-resor osv- jag gissar ju att det kostar en hel del.

Men annars är det väl en toppenbra win-win-situation om en mycket duktig tävlingsryttare och/ eller tränare ordnar denna form av träningsläger eller vad jag ska kalla det för mindre skickliga men ambitiösa ryttare.

Nu är det ju lite långt att åka till just Holland för min del men annars är jag verkligen inte främmande för att satsa även en större summa pengar för att förhoppningsvis utveckla både mig och hästen.

Vad säger ni läsare?

Är detta något som ni hade kunnat tänka er? Har ni kanske provat något liknande? Bra/ dåligt?

54 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mini

    Hit kommer det personer i olika åldrar och nivå för att träna, vissa stannar i halvår/år, vissa 1 vecka och en del 2-3 dagar. Med lektioner varje dag och även ibland extra lektioner på ”våra” hästar så ger det nog en hel del, men jag kan ju tänka mig att det inte är helt gratis direkt 😉

    Svara
  2. Matilda Holmström

    Fast både Lollo och jag tillhör eliten på den nivån vi tävlar på. Åldersmässigt på ryttare eller häst.

    Svara
    • Birgitta

      Ok, det är en definitionsfråga:). För mig är ”eliten” de som rider svår klass. Men visst kan man enligt din definition tillhöra ”eliten i LC” också :), tex om man är den som vunnit flest LC på en och samma häst. Oavsett är jag ändå nyfiken på om ”vem som helst som kan betala” är välkommen till Adelinde eller om man måste vara på en viss nivå, elit eller ej.

      Svara
      • Matilda Holmström

        Fast riktigt så är det inte heller. Jag vet inga LC på nationell/elit-nivå. Hela inlägget andas avundsjuka och känns på det stora hela ganska nedvärderande.

        Men, som svar på din fråga; kan du betala så får du förmodligen träna. Det ska inte göras någon skillnad på folk o folk..

        Svara
        • Birgitta

          Jag kan för mitt liv inte läsa ut hur mitt inlägg ”känns ganska nedvärderande”- som jag skriver är ju detta en fantastisk chans som jag själv hade kunnat tänka mig att ta. Så ja, om ”jag skulle gärna vilja göra samma sak som du om jag hade möjlighet” är detsamma som avundsjuka så ÄR jag avundsjuk 🙂 men tycker att det är en fantastisk möjlighet för både dig och andra som får chansen.

          Tycker vi lägger ner diskussionen huruvida du tillhör eliten eller ej, det är verkligen inte det inlägget handlar om.

          Jag vidhåller att ”ELITEN” för MIG är de som rider svår dressyr, har man andra definitioner så fine.

          Svara
  3. Anna Karin Eng

    Fast jag tror inte att någon skulle ta emot mig även om jag hade en medföljande stor summa pengar. Jag är helt enkelt för kass för att lägga ner tid på och skulle inte göra någon bra reklam för en sådan ryttare. Så jag tror faktiskt att de som får rida för sådana duktiga ryttare nog är talanger.

    Svara
    • Birgitta

      En SERIÖS extremt skicklig ryttare/ tränare hade nog inte PRIORITERAT dig Anna-Karin då denna högst sannolikt hade haft för mycket engagemang kring de som rider bättre.

      Är man intresserad av att ”pumpa ut pengar från rika dumskallar” (och då är man INTE SERIÖS) hade man kanske tagit emot vem som helst- TROR JAG.

      Svara
  4. Matilda Holmström

    Anna-Karin: jag tror snarare att ryttare på lägre nivå/mindre talang/sämre häst/whatever inte heller lägger ned de pengarna som begärs = Adelinde/topptränarna behöver inte välja 🙂

    Svara
  5. Matilda Holmström

    Men det är så det känns, och då inte på grund av att du vill göra samma sak. Utan på grund av annat du skrev. Men det är lugnt.

    Och FYI, Lollo rider svår dressyr på sin häst.

    Svara
  6. Anna-Karin Eng

    Nä, jag tror inte heller att jag blivit prioriterad direkt. Det finns nog ganska många fler med mer pengar och mer talang än mig. MEN, blir jag rik så ska jag banne mig åka iväg med hästen. NÅGON måste ju ta emot mig.

    Svara
    • Birgitta

      Klart att det finns många duktiga ryttare/ tränare som hade tagit emot dig- man behöver ju inte vara VÄRLDSMÄSTARE för att ha massor att lära ut :)!

      Svara
  7. Johanna

    Jag skulle hemskt gärna vilja men det blir inte ”dyrt” utan SANSLÖST dyrt om man börjar räkna samman! :-O
    ”Bara” 4 veckors tjänstledighet (om man inte lyckas ta det på sins ommarsemester) ger ju ett inkomstbortfall på 15000-20000 kr (beroende på lön) och att till det lägga alla fasta utgifter hemma (som inte uteblir för att man åker iväg) och så resa, boende för sigs jälv, uppstallning och träningskostnader…
    Jag VET inte vad det kostar men bara mellan tumme och pekfinger lär det vara mer än vad jag kan motivera i träningskostnader för mig själv…
    Däremot skulle jag gärna åka på kortare intensivkurser inom Sverige, en veckas inarbetad tid eller semester kan man för det mesta få ut och en veckas uppstallning, boende (då kan mannästan tälta om det gäller en vecka ;-)) och träningskostnader…
    DET känns rimligt och som något jag gärna kostat på mig två gånger per år.
    Men visst låter det roligt med en ”månads” ridläger för en topptränare på en fin anläggning….

    Svara
  8. Eva i Lux

    Lite tvärtom: för några år sen hade jag kontakt med en svensk elit-tränare. Det var tal om att personen skulle komma hit och ge lektioner. Jag minns då att X flygbiljett skulle betalas, plus uppehälle, samt 3,000 kr/dag, oavsett antal ryttare.

    Svara
      • anonym

        Rolf Göran Bengtsson tar över 200.000kr för att komma till Sverige och hålla clinic med undervisning under en kväll… Det ni!

        Svara
  9. Ann

    Flickorna är young-riders och får nog anses som »högt upp« på sin unga-ryttare-nivå. Den VUXNA riktiga eliten är knappast intresserad på samma vis, de har sitt upplägg och jag har väldigt svårt att tro att t ex Tinne; Rosie, Minna etc etc skulle åka ner till Adeline för att träna några månader. Och i det ingen nedvärdering av någon utan bara ett konstaterande att de, och liknande ryttare, har redan sina nätverk kring sin träning. Som vuxen har man ju också ofta en familj, och behov av sin arbetsinkomst. Som ofta är högre än de inkomstbehov yngre ryttare har, som kanske också fortfarande stöttas av sina föräldrar.

    Så frågan är svårt att svara på. Ur ett helt orealistiskt perspektiv: »ja tack«. Men sett ur verklighetens perspektiv: »nej tack«.

    Svara
  10. Lotta

    Har en dotter som anses som väldigt talangfull, tyvärr har vi inga ekonomiska förutsättningar att stötta med pengar, dyra hästar m.m. Hon får istället arbeta för sin utbildning och utveckling. Arbetar som dressyrelev, hårt arbete men också oerhört utvecklande, rider 4-8 hästar per dag och får lektioner flera gånger i veckan. Inte så många som skulle klara det som 17-åringar, men viljan är stark.

    Svara
  11. Renee Andersson

    Jag tycker eg att den ryttare som har ambition oavsett nivå, bör få en chans. Det handlar om att vara hungrig, våga ta för sig, ha talang, satsa tid och engagemang. Tyvärr är det ju så att om man rider i eliten eller inte handlar väldigt mkt om pengar redan från första början och då menar jag inte att träningar kostar utan att hästen är det dyra. Det är så underbart att höra om de som kommer ngn vart för att de jobbat sig upp – får förtroende att låna fina hästar och träna och rida på dem. De där som glider in på ett bananskal med en ponny/häst som gått både SM/NM/EM etc och som föräldrarnael de själva köpt bara för de har massor av pengar och som på en säsong går fr ingenstans till SM – dessa kan man ju mer fundera över – hur mycket talang har de egentligen?

    Svara
    • Birgitta

      De kanske inte HAR så mycket talang initialt men tro mig- det FÅR de av att sitta på en bra häst.
      Har man föräldrar som har råd att köpa en fin häst åt en (eller man gör det själv eller på annat vis) så har man till 90 % också råd att lägga pengar på bra träning.
      Och bra HÄST, bra TRÄNING, ambition och regelbunden ridning är i min värld nästan GARANTERAT att man blir en ”bra ryttare”.

      Men visst har PENGAR en stor roll i sammanhanget så vida man inte råkar vara mycket nära släkt med en toppryttare/tränare :).

      Svara
  12. Linda

    Jag tror inte de här ungdomarna förstår vad det egentligen är de får (från sina föräldrar förmodligen). Därför tolkas det som avundsjuka och missunnsamhet av dessa ungdomar när någon vuxen ”ifrågasätter” det här. Det är väl klart att vi ”normala” människor med ”normal” inkomst och ”normalbegåvade” hästar blir avundsjuka. Det är skrämmande att se dessa bortskämda ungdomar och deras föräldrar på tävlingar. Håller med Renee Andersson i allt hon skriver.

    Svara
    • Birgitta

      I många fall och utan att peka ut NÅGON tror jag du har rätt Linda.

      En ”normal-inkomsttagare” har svårligen råd att köpa en häst för säg….200.000 till sitt barn och därtill finansiera uppstallning, transport, träningar mm. Jag har ju sett en del under mitt mer än 25-åriga tävlande runt om i Skåne, jag har tränat för flera mycket namnkunniga tränare och varit på deras anläggningar och pratat med många andra som tränat där och har nog ALDRIG stött på just ”normalinkomsttagare” som har barn som tävlar på en mycket hög nivå på en mycket dyr häst.

      De jag däremot har träffat på är antingen de med egna framgångsrika företag, de som genom släkt och/ eller kontakter fått LÅNA en fin/dyr häst eller de som kanske har egen gård, egna uppfödningar och där båda föräldrarna försakar ALLT för barnet.

      Svara
      • Matilda Holmström

        Då kan ju jag med glädje berätta att jag har köpt min häst själv och att jag även kommer stå för den här träningsmånaden med alla kringkostnader 🙂

        Svara
        • Linda

          Fast en 19-åring som kan köpa en fin och talangfull häst för egna pengar samt bekosta en månads träning, inkl alla kringkostnader, för en av världens bästa dressyrryttare kommer inte från en ”vanlig” familj ;). Som 19-åring har man knappt hunnit komma ut på arbetsmarknaden och än mindre jobbat ihop sådana sparkapital.
          Det är jätteroligt för dig Matilda att du får den här chansen. Men det är få förunnat och jag hoppas du verkligen förstår värdet av det :).

          Svara
          • Birgitta

            Som sagt i ett annat inlägg så kan jag tycka att penga-diskussionen inte riktigt hör hemma i detta inlägg men jag instämmer helt i ditt inlägg Linda och undrar också hur många ungdomar som kan/ har lyckats ATT MED EGET FÖRVÄRVSARBETE SPARA IHOP summor på 100.000 och mer?

            Det GÅR så klart men inga ungdomar (och knappt vuxna heller) jag känner till har gjort det utan det handlar om att man fått pengar genom föräldrars sponsring, arv, att man kunnat jobba heltid men inte behövt betala hem en krona, att föräldrarna betalar mycket/ allt kring hästen, att man köpt en häst billigt som man sedan sålt dyrare osv.

  13. Ann

    Nåja, vad är normalinkomsttagare?

    Jag är NOG detta. och jag kunde ju köpa en häst för 200.000 till mig själv, så jag hade nog kunnat göra det till ett barn i stället. För oss som tjänar hyfsat »normalt« handlar det kanske mer om prioriteringar. Jag har också sålt hästar som gått »Lilla Rundan« till unga ryttare. Deras föräldrar var inte heller annat än normalinkomsttagare. Sen finns de ju de ungar som rider på hästar för en miljon eller mycket mer. Och där måste jag säga; jag är AVIS! 🙂

    Åh, Matilda, jag är NYFIKEN på vad denna månad kostar! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Utan att gå djupare in på detta ämne just här i alla fall så nej Ann, jag skulle definitivt inte räkna dig som normalinkomsttagare, varken som egenföretagare eller med de möjligheter DU har att jobba extra/ tjäna mer som inte är alla som önskar detta förunnat.

      I MIN VÄRLD tjänar en normalinkomsttagare under eller omkring 25.000:– brutto/ månad. Det är vad många av mina arbetskamrater har i lön efter 3½ år på högskola.

      Svara
  14. Eva i Lux

    Tycker den här diskussionen helt har spårat ut. Nu skrivs det om hur mycket en medelinkomsttagare kan tjäna och vem som är rik eller mindre förmögen.

    Om man är nyfiken på vad det kostar, så ring då till denna Adeline och fråga! Sen får man väl själv avgöra om man tycker det är värt det eller inte. Man ska inte behöva skämmas om man har råd. Förmodligen gör man avkall på mycket annat, sparar och drar in var man kan, för att få pengarna till detta.

    Jag har googlat på hennes samt t.ex. Anki V G’s hemsida, men inga priser står angivna. Jag hoppas och tror det är för att träningarna anpassas efter individen och vad denna önskar.

    Jättepositivt att det finns ”elit-ryttare” som tar emot kunder som inte tävlar typ Grand-Prix. Vet också att det inte bara är att boka in sig närhelst man har lust så länge man slänger ut mega-belopp, då dessa ryttare/tränare givetvis har egna tränings- tävlingskalendrar. Förmodligen lägger de in x antal veckor för utbildning av utomstående varje år, under lågsäsong.

    Dessutom tror jag å det bestämdaste att de själva efter samtal med den som är intresserad, kan avgöra huruvida individen är ”lämplig”. Jag kan ju bara föreställa mig hur många som bara INOM Holland, vilken är en stor hästnation, gärna ville få en plats för dylik träning.

    Rent logistiskt skulle det inte funka om varenda människa kunde deltaga härs och tvärs.
    Inte att förringa är heller hur snabbt ett rykte kan dras ner. Stjärna eller ej, inte vill Adeline, eller andra i hennes situation, gagnas av negativ kritik eller skriverier om utsugning av fattiga nybörjare etc. If you get my point?

    Jag skulle helt klart om jag var fysiskt kapabel, ta en 2-3 veckors intensiv ridkurs, istället för att som jag gör idag, spara till en längre resa 2013.

    Svara
  15. Ann

    Spelar det någon roll vart diskussionen tog väg? Och nyfiken kan man väl få vara, utan att var SÅ nyfiken att jag skulle idas ringa Adeline. Men som du skriver Eva, jag tycker VERKLIGEN inte man ska skämmas bara för att man har råd. Troligen har man gjort NÅGOT för att förtjäna denna ekonomi. 🙂

    Enligt SCB var svenska snittlönen, oavsett kön och bransch 2011: 27.800 kr.
    Personlig slutsats: jag kan nog TYVÄRR inte kalla mig höginkomsttagare. Att man är egenföretagare, och har möjlighet att »jobba ihjäl sig« innebär inte att man blir höginkomsttagare. Speciellt inte när extrajobbet är dressyrträning, och man inte är Adeline…

    Svara
    • Birgitta

      Det är det som gör det hela så roligt och givande tycker jag :).

      Man får tänka till, ibland omvärdera, få input!

      Svara
  16. Dressyrtant

    I min ungdom åkte jag till en duktig dressyrtränare här i Sverige. Jag jobbade där i två månader och tog tjänstledigt från jobbet. Jag fick ihop det ekonomiskt eftersom jag hade sparat länge för uppehållet. Hästen var gratis att ha med. Jag red på morgnarna ihop med den tränaren och när jag kom hem hade jag lärt mig jätte mycket och hästen gick verkligen bra.
    I dag skulle jag inte göra om det med de arbetsdagarna, men visst var det en upplevelse. Hade jag haft möjlighet hade jag nog betalat och bara ridit men nu fanns inte den möjligheten.
    Jag skulle inte åka idag som 42 åring även om jag kanske skulle ha pengarna. Idag vet jag att det är pedagogen och pedagogiken som gör om jag lär mig rida. Om jag inte känner mig lugn lär jag mig inte. Jag skulle definitivt inte vara lugn om jag skulle vara en vecka hos Edvard Gal…

    Svara
  17. Minstral

    Jag tycker absolut inte man ska skämmas för att man har råd men man kan vara lite ödmjuk för att man har råd. Långt ifrån alla medelinkomsttagare har råd med ett sånt här kalas. Dessutom blev jag förvånad över vändningen tråden tog, Birgitta la inga värderingar alls i sitt första inlägg utan tyckte mer det var en häftig chans att få. Sen att det stack i ögonen på vissa att inte bli kallad ”elit” är ju bara så löjligt. Det är jätteroligt att unga ryttare kan göra såna här resor men försök inte få det till att vem som helst kan göra det bara man anstränger sig lite och prioriterar.

    Svara
  18. Caroline Lundqvist - unghäst

    Att åka dit (en månad) kostar 30.000 – 40.000 kr. Något jag inte tycker är konstigt för matilda om hon nu sparat pengarna hon tjänat på bloggen samt så antar jag att hon som andra ”tonåringar” ”små vuxna” sommar jobbar, extra knäcker etc. Som hon är som person så är jag inte alls förvånad om hon lyckats skrapa ihop varenda litet korvöre till resan på egenhand. Sen att ha föräldrar som stöttar är det inte alla som har. Tex jag. Jag rider in hästar gratis och tar emot problem hästar gratis samt utbildar unghästar vidare. Gratis. Har ett heltidsjobb från 7 – 17 som hårt slitande yrkes chaufför och jag är 19 år, har varit arbetande sedan 2 år tillbaka och jag går inte runt varje månad, jag har inga föräldrar som stöttar mig eller skjutsar runt mig hur jag vill. Jag red med eliten på ponny 2008 – 2009 (då 7 år) med en billig ponny Jag Köpt när jag var 12 år som 4.a åring och utbilade, då med pengar från Mitt sparkonto och jag tror matilda även hon har sparkonton. Hon tillhör eliten i sin åldersgrupp och kommer komma upp till svår dressyr tillslut, hon debuterade ju MSV A i år. Jag är en elit ryttare, hon är en elit ryttare, vi har ridit/rider båda i elit lag, är vi då inte elit ryttare? Inlägget känns nervärderande. ”eller vad jag ska kalla det för mindre skickliga men ambitiösa ryttare.” Lägg upp när Du rider ett MSV A program felfritt – och visa en skicklig OCH ambitiös ryttare eftersom Du kallar både Lollo och Matilda för mindre skickliga Men abitiösa ryttare.

    Svara
    • Birgitta

      Caroline: du har missförstått mig!

      Med ”mindre skickliga” menar jag att tjejerna är ”mindre skickliga än den de åker för att lära sig av”- i detta fallet Adelinde!

      Svara
        • Birgitta

          Då ber jag om ursäkt om det varit lätt att missförstå min text fast måste också som ”tant” småle åt hur ni ungdomar lägger fokus på heeelt fel grej i inlägget.

          Huruvida någon tillhör ”eliten” eller ej tycks tydligen vara väldigt viktigt eftersom så mycket text lagts på detta medan JAG ville förmedla det härliga i att få en sådan här chans även om man inte tillhör Sveriges bästa ryttare alla kategorier.

          Jag vidhåller att jag tror att det är få förunnat att kunna göra en sådan resa men den som KAN är i alla fall jag ”avundsjuk” på, läs: skulle vilja vara i dennes skor.

          Jag gissar att Matilda har en underbar tid framför sig som hon kommer att uppskatta resten av sitt liv.

          Svara
  19. Matilda H

    Det är ju löjligt att hävda att flickorna inte är elit? Det är dom ju i sin åldersgrupp? Fast är man vuxen och inte kommit särskilt långt i sitt tävlande så uppfattas man lätt som avundsjuk. Tycker nog också hela ditt inlägg andades missunnsamhet även om du kanske inte menade det så.

    / En annan Matilda

    Svara
    • Birgitta

      Matilda:

      Jag har själv tävlat MSV A flera gånger (även om det är länge sedan) så jag VET hur svårt det är. Och jag är ledsen om någon kände sig trampad på tårna av att inte bli kallad ELIT men åter igen; för mig är ”eliten” i Sverige de som rider svår klass (och har gjort det med flera hästar och en längre tid).

      Svara
  20. Matilda H

    Ja men när Du tävlade MsvA eller när Jag tävlar MsvA så räknas det naturligtvis inte som elit eftersom vi är seniorer, det trodde jag var självklart att man fattade.. ?? Eller alla som rider tex YR- SM är inte eliten för dom tävlar inte svår klass?

    Svara
    • Birgitta

      För sista gången: jag förklarade bara vad JAG PERSONLIGEN räknar som elit. Om det finns någon OBJEKTIV definition som jag har missat så ber jag om ursäkt för att ha feltolkat i min okunskap. Men åter igen; det var verkligen inte DET inlägget handlade om.

      Svara
  21. Matilda H

    Såhär skriver du

    ”Visst är båda tjejerna ovan duktiga men de tillhör ju knappast Sveriges elit vilket får mig att undra vad som krävs för att man ska kunna få ta del av sådana här möjligheter”

    ”Men annars är det väl en toppenbra win-win-situation om en mycket duktig tävlingsryttare och/ eller tränare ordnar denna form av träningsläger eller vad jag ska kalla det för mindre skickliga men ambitiösa ryttare”

    Samtidigt som du själv inte skulle vara främmande för att åka på träning med samma upplägg, det är ju skrattretande rent utav sagt.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår inte: VAD är skrattretande? Att jag skulle vilja åka om jag visste att ryttare på min nivå togs emot (och jag ansåg mig att ha råd att prioritera detta)?

      Svara
  22. Matilda H

    Mmm men du fattar väl att det inte räknas vad DU personligen kallar elit? Därför är det ju oerhört korkat rent utav sagt att komma dragandes med det?

    Svara
    • Birgitta

      Tja, i MINA INLÄGG, PÅ MIN BLOGG räknar jag det jag vill- i detta fallet vad jag vill räkna till ELITEN.

      Elit KAN vara en subjektiv bedömning liksom VACKER, FUL, IDIOTISK mm.

      Jag använde ”elit” SUBJEKTIVT i mitt inlägg och om man stör sig på det säger det nog mer om läsaren än om mig som skrev det :).

      Svara
  23. Anna

    Verkar ha blivit en märklig diskussion som jag inte riktigt fattade..men som svar på frågan i inlägget så skulle jag älska att åka iväg en månad till något proffs. Allra helst Carl Hester tror jag! Det skulle verkligen vara en otrolig upplevelse..helst skulle han även rida min häst några gånger i veckan också under den här vistelsen! 😀 Jag skulle nog kunna tänka mig att spara ihop pengar och åka på sommarlovet..(fördel med att vara lärare) om jag visste att han tog emot sånnan som jag såklart. 🙂

    Svara
  24. Johanna

    Jag förstår hur du menar, Sveriges elit för mig är typ Minna, Tinne, RGB, Jens osv… Matilda tex är junior/YR elit, man kan rida ponnyelit, men tänker jag som du skrev Sveriges elit tänke jag landslagsryttare. Man är inte sämre för man är junior eller ponnyelit-ryttare, bara yngre och mindre erfaren. Därför är det bra att träna som dom här personerna gör, så kanske dom kan bli elit inom ännu större sammanhang.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>