Lördag- tävling igen

Precis som förra lördagen var det idag tävling för X och Kreon.

Jag har ett bra tag nu tyckt att jag 9 gånger av 10 kan förutse hur Kreon ska vara att rida redan innan jag sitter upp och idag kändes han väldigt lugn från det att jag körde från stallet tills X skulle hoppa upp i sadeln.

Jag brukar alltid ta ut Kreon 15-20 minuter innan X sitter upp och bara gå med honom och medan han kändes spänd förra lördagen var han idag mycket lugn.

Även hela framridningen var ”by the book”- Kreon gick så bra som han för stunden förmår, var en hel del rakare i galoppen vilket får mig att undra om ”slirandet” med bak-kärran också DELVIS uppträder vid lite spändhet och såg väldigt trevlig ut.

Till skillnad från igår satte X lite press på honom; han vände snett igenom massor av gånger utan att få ett enda omslag, han ökade härligt och gjorde fina halter.

Inne på banan höll det inte hela vägen; det blev åter en del hoppande i galoppen (något byte och några bakutsparkar) MEN X valde medvetet en tuffare strategi; i stället för att mjäka med hästen och rida ”safe” och hålla igen så red han som man bör; framåt med tryck och även om Kreon svarade som han gjorde så GICK han faktiskt.

Visst hoppade han omkring som en kråka som sagt men han bibehöll galoppen, stod inte stilla och sparkade bakut ur detta fastfrusna läge utan han rörde sig framåt.

Jag vet att jag hade valt den försiktigare approachen, jag hade nästan inte ridit mellangalopp på vänd snett igenom utan låtit hästen gå i ultrarapid bara han höll sig på mattan och då hade jag KANSKE sluppit hoppen som X fick men det hade också varit ”ridning på Kreons villkor”.

Och om man bara vågar rida tufft som X fast utan att vara stygg mot hästen så tror jag absolut att detta i slutändan blir bäst; Kreon måste acceptera att det är den på ryggen som sätter reglerna och det tyckte jag som sagt redan att han delvis begrep idag.

För efter skuttandet gick han mycket mindre upprört än förra lördagen och det kändes lite som ”ja, ja ok då…jag SKA gå…sluta tjata” och han avslutade med 3 7:or (6,6,7 förra lördagen av en då mer generös domare). 1 8:a idag- på skritten, så visst kan djuret slappna av också och då ska han ha detta betyg. Totalt blev det 63 %.

Och jag måste säga att jag tycker att Kreon går bättre och bättre på tävling, inte bara rent ”uppförandemässigt” på framridningen där det är en enorm skillnad utan också rörelsemässigt.

Han swingar på bättre och har kommit upp i formen mer och även X ser stora framsteg och är, tack och lov, mycket positiv till fortsatt tävlande.

Nu är tanken att jag ska åka med Kreon till X en gång i veckan för lite mer ”skarpt läge”- vanligtvis brukar X mest mjuka upp Kreon inför tävlingarna hemma hos sig och liksom få Kreon att ”vänja sig vid honom”- annars hade jag kunnat göra samma arbete hemma.

Men nu under tävlingsuppehållet är min tanke alltså att X ska sätta lite mer avancerade rörelser; bytena, början till piruetter, tramp; sådant jag själv lekt med men som det verkligen inte skadar att en skickligare ryttare befäster.

Förhoppningsvis blir det ingen otäck vinter med massor av snö, is och kyla utan att vi kan komma igång med fortsatt tävlande redan i början av februari igen.

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Fanny

    Varför tävlar du inte din häst själv? Jag har undrat det ett tag. Jag förstår ju om någon annan kan göra det bättre, men varför inte själv utvecklas med din häst?

    Svara
  2. Matilda H

    Därför att dom inte utvecklats tillsammans utan bara gått bakåt.. Eller jag kallar inte 46% i LB för utveckling men andra kanske har andra referensramar.

    Svara
    • Birgitta

      Att titta på PROCENT PÅ TÄVLING för att bedöma ”utveckling” skulle jag akta mig noga för rent generellt.

      X har tex haft mycket högre procent på tidigare tävlingar med Kreon än idag men jag vill ändå påstå (och det skulle alla som begriper något och som SETT hästen IRL) att de har just UTVECKLATS.

      Svara
  3. Charlotte

    Men Gud vad bittra och trista ni är! Det är väl extremt moget och prestigelöst att ta hjälp när man har en talangfull men svårriden häst!
    Birgitta: jag är jätteglad för din skull att det gick så mycket bättre denna lördag!

    Svara
    • CeciliaL

      Säger som Charlotte, det är väl bara bra att lära sig av X än att traggla vidare själv när hästen är klurig.

      Svara
  4. Sofia M

    Vad kul att höra att Kreon utvecklas med Mr X 🙂
    Tycker du gör helt rätt i att ta hjälp från X så att du och Kreon kan njuta av varann i framtiden utan några tävlingsmupperier 😉

    Svara
  5. Matilda H

    Vaddå bittra? Du menar att dom har utvecklats på tävling, eller vad menar du?

    Svara
    • Moa

      Det beror ju på hur man mäter. De har definitivt utvecklats så till vida att hästen mestadels håller sig på mattan, vilket väl var hela poängen med att X tävlar.

      Svara
  6. Lina

    Pay n ride brukar ju finnas mer under vintern. Passa på.
    Tycker f.ö också att det är klokt av B att ta hjälp av tränare med det tävlingsorienterade problemet.

    Svara
  7. Minstral

    Här är det någon som blivit bitter och verkligen tagit åt sig, lite roande faktiskt. Jättekul att det går framåt Birgitta, det kommer att lösa sig ska du se och då har du en toppenhäst:)

    Svara
  8. Dagge

    ”Men nu under tävlingsuppehållet är min tanke alltså att X ska sätta lite mer avancerade rörelser; bytena, början till piruetter, tramp; sådant jag själv lekt med men som det verkligen inte skadar att en skickligare ryttare befäster.”

    Jag funderar lite här … här har vi en häst som bevisligen inte är lösgjord psykiskt och/eller fysiskt utifrån de resultat den tex har på tävlingar. Varför går man vidare med piruettjobb och tramp innan man ens har rett ut problemen som uppkommer i en så låg klass som LB? Varför inte ägna vintern åt grundjobb och att verkligen se till att hästen är i balans/lösgjord/rakriktad? Om jag inte minns fel så var han som en fyraåring ”både kroppsligt och utbildningsmässigt” när du köpte honom för drygt ett år sedan … och nu typ 14 månader senare så talar du om piruettjobb och tramp?? Han funkar inte ens i ett LB-program och du skall börja piruettjobb ?Jag blir bara konfunderad hur du tänker? Kan det vara så att du har för bråttom med saker??? Kan det vara det som gör att det inte funkar? En häst som inte har utvecklats i rätt takt i förhållande till sin ålder kanske till och med behöver mer tid än en som utvecklats i takt??

    Svara
    • Birgitta

      Att Kreon ”bär sig åt” på tävling tror jag mindre har att göra med hans kunskapsnivå än hans ”inre spänningar” som ”bara” behöver TRÄNAS BORT genom regelbundna träningar av just detta (läs: han behöver vänja sig vid tävlingsmiljön för att spänna av).
      Han har ju startat LA på 68 % (och LB på 69 %) när han höll sig på mattan (i somras) så det är som sagt inte NIVÅN på tävlingen som är bekymret.

      Och hemma är hästen inte alls som på tävling- visst kan han spänna sig (vilken häst kan inte det) men oftast har jag så underbara pass som känns enkla att jag nästan blir….ja, jag kan knappt beskriva glädjen jag känner.

      Både byten, piruett-förberedelser och tramp är sådant Kreon har visat att han har lätt för (tja…relativt sett) och då ser jag inga fel att arbeta VIDARE med detta en gång i veckan SAMTIDIGT som jag givetvis FORTSÄTTER med det grundläggande arbetet (som enligt mig pågår hela hästens liv).

      Jag är övertygad om att både X och jag känner var gränserna går och inte utmanar Kreon för mycket.

      Svara
      • Dagge

        Jag tycker bara det låter lite väl ambitiöst för hästen att ta den från en fyraårings nivå, både kroppsligt och utbildningsmässigt , till tramp och piruettjobb – på 14 månader. Men jag önskar er naturligtvis lycka till!! 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Förstår att det kan låta så om man inte sett hästen IRL eller rent av ridit den.

          Kreon ÄR begåvad- sina ”mupperier” till trots. X sa att han redan första gången han satte sig på honom vid inridning kände hur lätt han har för sig (dock ej med sin skalle där han kanske har ärvt väl mycket från sin morfar?).

          Men både tramp och piruettjobb kan ju göras på olika (ansträngande) sätt om man inte har som mål att göra detta ”tävlingsmässigt” och det lär ju oavsett vilket dröja lääänge innan vi är där.

          Svara
  9. Helena

    Tycker också det är bättre att skynda långsamt, och eloge till Birgitta för vettigheten att göra detta. Tror det kommer att löna sig i längden.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>