Tisdag- ett kärt återseende

Ni som följt bloggen länge är bekanta med hästskötar-Lina, den numera 21-åriga kvinna som jag varit med och fostrat i hästsammanhang sedan hon var 13 år och red ut på ponnyhack och galoppsadel på min Décima 🙂 !

Nu var det flera år sedan Lina hjälpte mig med just daglig hästskötsel men vi har hållit kontakten och hon har tex följt med mig på tävlingar med både Archie och Mupps.

Många foton på främst Archie har det blivit genom åren och en hel del filmande också och idag kom hon för att titta på en träning med det kära vildddjuret Muppe.

Kanske blir det en film som kan visas på bloggen vad det lider- vi får väl se….jag lovar inget.

Till dagens träning kom i alla fall en peppad Christina som själv precis hade avslutat en 2-dagars kurs för självaste Kyra.

Idag fick Kreon och jag prova på en övning därifrån- jag fick rida i skritt, trav och galopp  på en stor volt  och som i förvänd sluta.  Hålla hästen utåtställd, flytta bakdelen för inner skänkel så att denna gick på en större yta medan framdelen skulle fortsätta på samma voltspår.

Ett mycket bra sätt att få koll på fram och bakdel :), framför allt inner bak vilket ju Kreon verkligen behöver träna på.

Övningen hjälpte honom bra med rakriktningen kan jag säga och jag kommer att träna på detta vis även när jag rider själv.

När vi hade gjort detta i båda varven fick jag i stället rida förvänd sluta utmed långsidorna och efter kanske halva långsidan ställa om och rida öppna i stället.

Vi avslutade med att försöka samla galoppen på en stor volt fortfarande tänkandes förvänd sluta för rakriktningens skull och då VAR hästen verkligen rak.

Christina var nöjd med hur Kreon ”tog” dessa övningar- det blev inte inte så mycket mupperier även om det lilla djuret kan stanna till eller bryta av till trav när det blir för jobbigt men det blir mindre och mindre drama över det hela.

Vi gjorde också några halter som såg riktigt ok  ut för att vara ”oss”, när X gör dom är de alltid minst 8-mässiga men så har det ju inte varit när jag har suttit på. Men att gå från betyg…tja…typ 3 till kanske 7 är verkligen helt OK 🙂 !

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Förvänd sluta på volt (eller rakt spår) är en utmärkt övning som jag »använt mig av« i många år. Fördelen i att kontrollera hästen utskjutande delar med hjälp av denna jämfört med öppnan är att man SAMTIDIGT som man puttar in inre bak får tag i ytter bog. Annars är det så lätt att ryttaren tappar den yttre bogen och då kommer man ÄNDÅ inte åt rakheten. Sen kan man låta böjningen utåt stanna vid ställning i nacken eller bara lite mer. Man behöver alltså inte böja utåt som en galning, det kan blir FÖR svårt för hästen.
    På långsidor kan man göra exakt detsamma. För en del elever som bara krånglar till det brukar jag kalla det motställd öppna; led in framdelen, engagera och flytta in inre bak under kroppen, men släpp ej iväg/ut yttre bog.

    Detta är utmärkt i både trav och galopp, både på volt och fyrkant. Förvända sluta på volt i galopp kräver också bra inverkan och balans av ryttaren, annars tror hästen lätt att den ska byta.

    Svara
    • Birgitta

      Helt rätt angående bog-kontroll :), glömde nog att nämna det i inlägget men den är minst lika viktig som att kunna styra inner bak.

      Svara
      • Ann

        Grejen är ju att du behöver knappt ens tänka på det; övningen i sig GÖR ju att du får tag i yttre bogen. Det är hela grejen. Annars kunde du lika gärna kunna rida öppna. (för inre bak).

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>