3 själar- samma tanke

Ha ha ha…igår blev jag tipsad om denna länken av 3  bloggläsare oberoende av varandra…undra sa flundra vad DET kan bero på 🙂 ?

Ja, ja…jag börjar väl bli känd för min aversion mot täckes-narkomani :).

Just denna flicka påstår att de hästar hon sköter har denna mängd täcken på sig eftersom de står i utestall trots att det är minus 15 grader ute och det må så vara men jag undrar hur många som har sina hästar under sådana premisser?

Oavsett vilket kan jag bara hoppas att hästägare inte slutar att använda det sunda förnuftet och gärna läser lite rön också.

Ett annat tips är att köra in handen under hästens täcke och känna efter- den värme som hästar alstrar brukar räcka långt även utan 3 täcken ovanpå varandra.

Förresten måste jag VERKLIGEN hålla med den person som förundrade sig över hur vissa hästägare kan slänga på 2 täcken på hästar som på senhösten/ tidig vinter går ute i 6-8 gradig ”kyla” när det inte alls är ovanligt att det är lika kallt vissa sommarmorgnar då samma hästar utan problem står helt UTAN täcken?!?!?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Såg också den länken. Varför inte tillverka goa , lätta stalltäcken i dun i stället? Ett tyg närmast hästen bara som fästs med kardborre som man kan tvätta när det blir lite äckligt stövigt. kanske man skulle ta patent?

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Men jag förstår inte, har de på all den munderingen inne? Eller missade jag något i bloggen? Jag håller dock med om att duntäcken is da shit. I min säng.

    Svara
  3. CeciliaL

    Duntacke pa hasten? ETT litet hal eller reva, sa har du dun over hela boxen. Na, behaller mitt sjalv. For ovrigt tycker jag vissa har larvigt mycket prylar pa hasten… Laser ibland en blogg av en visserligen ung men anda vuxen flicka, som har hasten i enskild hage (dvs valdigt lag skaderisk) och anda har tacke, (eller tva, ofta med halskrage) boots pa alla fyra benen, lindor, grimma, och svansen flatad anda ner – herregud, att hon ORKAR pynta hasten sa in i baljan, jag skulle bli toookig av alla dessa grejor, forutom all skavrisk pa benen och att jag skulle oroa mig att lindorna gick upp eller att den fastnade med grimman eller nat.
    Puh, forlat, behovde fa det ur mig! 😀

    Svara
    • Birgitta

      Jag har sett samma beteende många gånger och EN förklaring är att man helt enkelt har (för mycket) TID att hålla på med sådant.

      När man skaffar eget boende, kanske man/sambo och rent utav barn, jobbar heltid med allt vad det innebär så tvingas man också prioritera och inser kanske att man tidigare lagt för mycket tid på ”onödiga” saker.

      Jag hade tex en stallkamrat som skalade och skivade hästens morötter- detta var en helt normal häst utan tuggproblem eller dylikt :).

      Tror för övrigt att jag vet vilken bloggare du åsyftar och om det är samma person vi tänker på så har denna varken 8-17 jobb, egen bostad eller någon annan än sig själv att tänka på.

      Bortsett från TIDS-aspekten kan det också handla om (överdriven) RÄDSLA att det ska hända hästen något och/ eller OKUNSKAP om hur en häst fungerar (förmänskligande tex).

      Svara
      • CeciliaL

        Det ar nog samma! Och da verkar hon anda valdigt fornuftig och kunnig i mangt och mycket, men hasten ar helt klart hennes bebis och blir totalt ihjalduttad. Tror i och for sig inte den lider speciellt av det, men det kliar i mig av att se en hast med sa otroligt mycket pryttlar pa i hagen! 😀

        Svara
        • Birgitta

          Det är väl därför jag FÖRSÖKER vara en motvikt: ”kärringen mot täckes-narkomani” även om jag gissar att jag inte har mycket för det.

          Denna tjejs läsare tycker säkert att hon är myyyyycket kunnigare och häftigare än vad jag är och invaggas i tron (inte kunskapen) att hästar behöver dubbel och trippeltäcken osv.

          Svara
          • CeciliaL

            Klart hon ar myyyyycket haftigare an vad du ar, Birgitta, det kan jag tala om nu sa slipper du fundera pa det! hahaha!

            Det ser ju sa proffsigt ut med mycket prylar, och sa ar det ju sa kul att shoppa. Det kan jag ocksa forsta och om jag var ung sa skulle jag nog dutta mer an jag gor.

            Nu ska jag sluta vara taskig, for jag tycker verkligen denna specifika tjej verkar urduktig och sa himla positiv hela tiden, man blir glad av att lasa hur en ung manniska ar sa ’dedicated’ till att bli battre pa sin sport och ar ute och haller pa med hasten mycket osv. Sot tjej! Och for ovrigt ar jag ju avundsjuk, for sa dar fint hade inte jag det nar jag var i den aldern (eller ens nu!). 🙂

  4. Emma

    Duntäcken i sig är ju ingen dum idé. Det är ju ett lätt material som ger värme och ändå andas, som nämnt tidigare vore det ju toppen att tillverka hästtäcken i dun (förutsatt att de inte går sönder då…). Men att som i inlägget ha totalt tre täcken på hästarna känns ju lite over-kill, undrar hur varmt det är där under egentligen? Även om de står i uteboxar så lär de ju stå både vind och regn/snöfritt och enligt undersökningar klarar ju hästar ren kyla mycket bättre än oss människor.

    Själv har jag ett 300g innetäcke nu när det är kallare och ett ofodrat regntäcke över (visserligen med hals men den är också ofodrad och är mest för att skydda mot lera, regn och vind). Han är inte klippt men har inte heller satt mycket päls och verkar rätt nöjd med vad han har på sig. Dock täckte jag honom tidigt i höstas med regntäcke då våra hagar har varit olidligt leriga och jag har helt enkelt varken tid eller ork att borsta häst i flera timmar varje dag. Men då gick han antingen med ofodrat eller 150g under (när det blev nedåt några få plusgrader). På tidigare hästar har jag haft dem utan halstäcke trots att de varit klippta men de har aldrig frusit eller verkat påverkade av det.

    Svara
    • Birgitta

      Jag brukar täcka min häst ungefär som du Emma och resonerar likadan.

      För att jag ska ha 2 vintertäcken ovanpå varandra utomhus får det i alla fall vara – 15 eller kallare. Våra hästar står tyvärr ganska oskyddat och utan mat.

      Fast när är det så kallt i Skåne? Typ 1-2 dagar vartannat år eller nåt….

      Svara
  5. cia

    OJ!
    Det var ju en aspekt att se på det där med täcken.
    Min häst och de hästar jag har haft må vara lite bortdaltade… men de är ändå hästar och får vara det.
    Visst klipper jag och täckar, men pälsen får faktiskt växa i kapp med vädret efter klippning. dessutom tycker jag att regn och rusk är värst för hästarna i hagen. kyla klarar de väldigt bra och våra har fri tillgång på både hö (slowfeedingnät) och vatten i hagen. dessutom så går de i flock i vår hage som är 3-4 hektar.
    Hålla på att joxa med täcken ´kan jag inte prioritera i mitt liv.
    Däremot är jag glad för utvecklingen med utetäcken och tackar min lyckliga stjärna för att tiden med New zeeland täckerna och jutetäckerna är förbi. De täcken vi har idag är jättebra och utvecklingen går framåt, så det kommer bättre och mer praktiska täcken som är lättanvända för varje år som går.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>