Transporttips i vintertider

Nu när det kom en del snö hos oss i förra veckan samtidigt som jag visste att jag skulle ut och köra med släpet några dagar senare började jag fundera på om/ hur man kan göra så att man inte står med ett fastfruset, översnöat släp samma dag som man ska ge sig av och inte ens lyckas rubba eländet.

Givetvis tycker jag inte att man ska ge sig ut i vilket väder som helst och jag förstår också att man kan ha olika förutsättningar vad gäller parkering av släpet och möjligheten att få hjälp att ”få loss” det om det skulle hamna under ett berg av snö men jag tänkte ändå delge er mina tankar och tips.

Något som jag själv har anammat i vinter är att jag har försökt att skotta runt min transport så fort det har snöat, detta för att det till slut inte ska bli övermäktigt med för mycket snö som har packat sig för hårt kring släpet.

Något annat som jag har tänkt att jag skulle kunna göra är att köpa en säck salt (kostar inte ens en hundring) och salta runt och under transporten även om detta förutsätter att det inte är så kallt att saltet inte ”tar”.

Att ha med sig en säck/ stor spann grus när man är ute och kör är väl inte heller en dum idé- det KAN ju hjälpa en om man skulle köra fast inbillar jag mig eller tänker jag fel?

Egentligen borde man ju även ha en skyffel/ spade i transporten av samma anledning nu när jag tänker efter?

Har ni andra strategier som ni tillämpar vintertid?

Tips mottages tacksamt!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Bra taktik. Betfor funkar nästan lika bra som grus om man kört fast…. 🙂

    Svara
  2. Sofia M

    Något som är bättre än vanlig sand/grus är kattsand. När det blir friktion mellan däck och snö så smälter snön och det blir ännu mer halt. Kattsanden suger ju upp vätska så då får man bättre grepp.
    En säck av den billigaste kattsanden är nog inte helt fel att ha i bagaget 🙂

    Svara
  3. Jenny

    Jag tänker väl mest på att inte dra åt handbromsen när det är kallt ute. Har varit med om att den frusit fast både på mitt släp och på andras.

    Sen tänker jag på att ha dragkula smord på bilen och andra delar på släpet som tex kring stödbenet välsmort för ifall det blir sånt där väder där det fryser och tinar om vart annat så är inte risken lika stor att det fryser eller rostar där man smort 🙂

    Ha det gott!
    Jenny

    Svara
  4. Titti

    Skyffel och grus kommer man långt med!! Jag körde mycket släp dom sista varagvintrarna och slirade fast med släpet både till och från ridhus! Så jag hade alltid en hink singel och en skyffel i släpet! Se även till att aldrig parkera i den minsta uppförsbacke. När det är allt för halt stanna hemma!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>