Ja, som rubriken lyder tänkte jag idag inhämta era erfarenheter och åsikter om snösulor och broddar.
Använder ni båda delarna, inget av det eller något? Varför/ varför inte?
Hur otroligt det än låter för tex en norrlänning kanske (?) hade jag de typ 20 första åren som hästägare varken snösulor eller broddar NÅGONSIN och och på ridskolan jag stod var detta inget unikt.
Där hade man liksom ingen ”tradition” av sulor och/ eller broddar- mycket beroende på (gissar jag) vårt stora fina ridhus.
Folk visste helt enkelt att de kunde rida i ridhuset om det knep och vi kunde också rida ut utan att behöva korsa en enda väg tex.
Min egen hovslagare har aldrig varit ett fan av sulor (som han menar bara är bra om det FINNS snö och hur ofta ligger snö i Skåne egentligen…) och det har säkert bidragit till att påverka mig liksom att han däremot har rekommenderat de små broddar man slår i skorna och som därigenom blir permanenta.
Dessa har jag alltså använt de senaste….tja…minst 5 åren/ vintrarna och varit nöjd med- jag har känt att dessa har räckt för mina behov då jag aldrig varit någon uteridningsmänniska av stora mått utan på sin absoluta höjd ridit ut 3 gånger i veckan, om ens det.
Vad gäller broddar har jag också noterat att vissa utan tvekan låter hästen stå med dessa på sig 24/7 i flera månader oavsett om de går att skruva ur eller ej medan andra är nästan hysteriskt rädda för att ens låta hästen stå med dom på sig i någon timme utan skruvar ur dom så fort hästen tas in från hagen/ har ridits.
Hur resonerar ni kring detta?
Jag har tidigare haft snösulor i fram men fick lite problem med min förra häst att den blev mjuk i sulan så då skippade jag det. Köpte istället sådana löstagbara (polarpads) vilket fungerar utmärkt att skruva i om man ska ge sig ut och det riskerar att bli styltor. Tycker det brukar räcka med två brodd men nu har han fyra i fram för att kunna använda polarpadsen. I bak har han två blindbrodd då han går med andra hästar och vi har sån bestämmelse att inga isbrodd i bak ifall de sparkar. Men jag har stått i stall där vi har haft isbrodd även i bak trots att de går tillsammans och det har inte varit några problem heller. Skulle inte vilja ha obroddat i hagen, min erfarenhet är att de lär sig hålla ordning på fötterna och jag har aldrig haft problem med några större trampskador trots att de gått utan boots och skydd.
Kan du inte visa bild på de små broddarna nu nämner? Tror jag har sett såna förut men har aldrig haft en hovslagare som rekommenderat mig sådana.
Titta i inlägg från 13 januari 2008- där finns en liten bild.
Polisrytteriet i Malmö har dessa broddar på sina hästar året runt.
I år provat jag att för första gången låta hästen vara oskodd bak och ha snösulor och två korta brodd i fram som sitter i dygnet runt.
Tidigare år har jag haft henne broddat dygnet runt hela vintern fast med boots som ska av och på, det orkar jag inte längre. Snön låg så fint så vi tänkte prova att ha henne oskodd bak, jag upplever att hon blir mindre tjock i benen inne under natten men vet inte om det ren och skär inbillning.
Gör ett test utan skor, har gått en vecka nu. Annars får hovis komma ut och spika på skor, men tänkte snåla lite den här vintern dels eftersom att jag inte ska åka någonstans med henne och inte heller rida så mycket, orkar inte slå mig fram till ridhuset och ute i djupsnön behöver hon inte skorna. Tycker man får styltor trots snösulor….
Helsulor har jag aldrig gillat.. känns som att hoven blir för instängd..
Ridskolehästarna hemma där jag jobbade i Stockholm (där Archie bor nu) hade inga broddar, många hästar på liten yta och broddar bak är väl ingen optimal kombination även om jag kan tycka att en broddtramp läker snabbare än en kross-skada. Större delen av dygnet stod hästarna i sin spilta eller box, och skulle de gå lektion så gick dom på en sandad slinga 20 meter över stallplan liksom.
Min trampade sig av brodden förra året, blev ett fint hål i kronranden och nu hoven. Var grymt orolig hur det skulle blir med det där, men idag är det fint och nästan bortväxt! Phu!
Nu har ju jag bott där det faktiskt är snö under vinterhalvåret. Men jaaa jag både broddar och sätter på snösulor när det krävs. Broddarna sitter 24/7. Boots fram sitter på 24/7 årets runt för en viss häst är en fena på trampa av framskor oavsett vad. Mitt resonemang är ganska enkelt. Broddtramp brukar gå att fixa till lätt med att använda väteperoxid som faktiskt blir riktigt bra. En fläkningsskada tar en hel evighet att läka och går ofta upp igen.. och i vissa fall blir det aldrig bra. Däremot brukar jag inte sätta 4 brodd nu när jag bor i skåne utan 2 brodd brukar räcka. Skulle det dock bli riktig isgata får hovslagaren snällt infinna sig och byta till skor med 4 broddhål.
Våra hästar får oftast hela sulor runt om och brodd. Tycker att tanterna ska ha det då risken är stor att det druttar omkull i hagen och orsaka skador i onödan. Unghästen har bara skor med brodd i utan sulor då hon tränar på travbanan och där är ju alltid snön avskrapad. Nej vi har alltid kört på brodd & sulor på våra och det har funkat utmärkt!
Snösulor och två brodd i varje sko. Mycket snö här så det behövs.
Snösulor och två brodd i varje sko (tyvärr ”missade” vi att sätta på sulorna vid skoningen i november. Får nu vänta till 9/1). Brodden sitter på från första till sista snön. Mollis har boots på alla fyra för att skorna ska sitta kvar. DN verkar klara sig bra utan. Racke och Gold var oftast oskodda bak.
Har sulor runt om, broddar när jag rider ut. Skulle vilja ha i hagen men dels så vill inte andra hästägare ha sina hästar med min då och jag vill inte vara orsaken till sårskador i onödan
Broddar och sulor 24/7 hela vinter säsongen, brodden åker på i slutet på oktober och sulorna vid nästa skoning, åker av någon gång i mars/april beroende på vädret 🙂 Vi har hur mycket snö som helst och skulle inte ens kunna ta oss den korta vägen till ridhuset (tio min promenad) utan dessa
När jag bodde i Dalarna hade vi 4 isbrodd och snösula på hästarna under vintern. Det var inget snack om att skruva i och ur broddarna. Ifs så var flocken väletablerad och samma hästar gick tillsammans i många år.
I Stockholm (mindre hagar och inackorderinsstall) fick de inte gå med brodd i om det inte var ok med hagkompisarna. Jag var själv heller inte så glad för broddar då det kom nya hästar lite då och då. Dilemma med halka vs brodd sparkar.
I Danmark…tror en del inte att det går att rida ut när det är snö på marken… 🙂 Halkar runt och leder sin häst ner till närmaste ridhus. Nejdå, en del har sulor och skruvar ur och i broddar efter behov. Snö och is kan ligga några veckor, och några månader. Det är inte självklart för en hovslagare att sko med broddhål i vintertid. Det måste man säga till om själv.
Jag stod för valet senast idag och valde broddhål utan snösulor. En anledning är att min häst går med straight bar skor och lätt trampar dem af. Men sulor på inbillar jag mig att det blir värre. Boots kan han inte ha då han tror han är leksaker, och de överlever max 2 dagar i hagen.
Det där med polarpads lät intressant. Kanske något för mig de få dagar jag behöver snösulor.
Så med detta inlägg så tror jag broddanvändadet är ganska geografiskt och beror också på vilket typ av stall man står i och vilken typ av ridning man ägnar sig åt. Men ett extra huvudbry för oss hästägare.
Förresten, har någon testa glasslock eller joursulan? Vore ju perfekt för oss de dagar vi ska rida ut på snö och is.
Här i Dalarna är det nog tradition att använda fyra brodd och snösulor heltid.Behövs även till och från hage men har förstått att man söderut har kortare vinter än vi,även om ni nu verkar ha fått lite mer vinter.
4 broddar i varje sko. Umgås med travare och där är det minst 6 i varje. Red på isarna förr och då hade jag nog inte vågat med mindre än 6 runt om. Sulor där det behövs (runda hovar). Fast jag märker att en del blir ömma i sulan av snösulan….
Har testat glasslock men fick aldrig till passformen riktigt och är ingen storätare av glass så, tja, det blev ingen ny test. Har provat sulorna man skruvar i tåbrodden men de satt fast några km kanske sen var de väck. Kanske red för fort :).
Självklart brodd i där det är halt, dvs även i hagen. Däremot ogillar jag att ändra i flocken på vintern .
Snösulor och fyra brodd i var hov 24/7 under vinterhalvåret. Vi har snö. Och lösdrift. Skulle aldrig vilja ha en skodd häst ute i snön utan det.
Jag började sko med guldskor med 6 låga, fasta brodd i mitten på 90-talet. När jag sedan flyttade till Stockholm hade ingen hört talas om dessa skor, så jag åkte hem till Östergötland och köpte ett lager :-). Jag har haft den varianten (+snösulor) i massor med år, men nuvarande häst (och tyvärr även unghästen…) skrapar med framfötterna i släpet. Därför vill jag inte längre ha tåbrodd när jag kör. Sen vi köpte nytt släp kör vi faktiskt inte broddat alls, utan skruvar ur brodd för transportering. Lite meckigare, men med ett bra spärrskaft är det rätt ok. Förutsättningen är förstås att det inte är halt när man lastar ur.
Så för närvarande är skostatusen hos oss: traktbrodd + snösula på de båda äldre hästarna. Fyraåringen får en viloperiod och går barfota under tiden.
Jag har både snösulor och 2 bråddar i varje sko. Dom sitter i hela tiden även i hagen för här är största risken när dom ska in och ut ur hagen och det är isgata för vi har en backe till hagen. Jag har bara 2 hästar som går ihop och har gjort så länge så det är lugnt i hagen och ingen sparkar.
Jag har mest bara ridit ute och aldrig använt broddar. Jag har haft både skodd och oskodd häst. Har inte behövt broddar. Skulle aldrig våga ha broddar i hagen pga vilken förskräcklig kan det inte bli vid ett liten spark. Den vintern när jag praktiserande (stavas det så?) på Åby hästsjukhus var de flesta patienterna där pga hälta orsakat av brodd användning.
Har man hästen ensam i hagen tycker jag att det känns säkrare med brodd än utan- fläkskador pga halka kan vara nog så allvarliga.
Men har man hästar ihop tål det att tänkas på vilka risker man vågar ta.