Torsdag- hopp och studs

Idag var det äntligen dags för löshoppning igen- visst hade jag kunnat göra detta oftare på egen hand men det ska inte förnekas att det är skönt att kunna hjälpas åt att dra fram allting när vi är flera vars hästar ska träna.

Alternativet är att jag hoppar själv tidigt på morgonen och då känner jag mig oftast lite för stressad eftersom jag ju ska till jobbet för att vilja ställa mig och börja dra fram en massa hinder.

Idag blev det studs-hoppning; utmärkt för Kreons uppbyggnad tycker jag- han ska ju inte träna för att hoppa per se utan för att aktivera hela kroppen på ett omväxlande sätt.

Och så får han ju chansen att passa på att rusa runt som en dåre i ridhuset utan att jag sitter på- säkert skönt att få avreagera sig på detta vis :).

Hoppningen gick som den brukar; Kreon har lätt för sig och är därför också lite nonchalant, jag tror absolut att en ”riktig” hoppryttare hade haft nöje av att träna honom men jag känner mig inte tillräckligt sadelfast för dessa övningar då han kan fara iväg, sparka bakut osv i upphetsningen.

bild(4)

Ibland passar vi på att träna hästarna på ”titt-hinder”, sist en vattengrav och idag en mur- väldigt bra att vänja hästarna på detta vis och jag skulle absolut rekommendera det till fega ryttare med räddhågsna hästar :).

Landmann var lite tveksam till en början…..

bild(3)

…medan Qvintina visste hur det hela skulle gå till direkt.

bild(2)

Qvintina leker sig över de 4  studshinderna.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Jag tror hästarna gillar omväxlingen som löshoppningen ger. Hos oss försöker vi köra en kväll i veckan under vinterhalvåret, för närvarande torsdagar, alltså har det hoppats idag 🙂

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Ett tips – jag styrketränar mina hästar över studshinder på lina. Det funkar bra om hästen är lydig, men man får vara försiktig så man inte övertränar.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag använder sockerbitar och har ca 3 m mitt på. Börja med kryss för att hjälpa hästen att förstå vad den ska göra. Hindren behöver inte vara höga. Nu kör jag ofta med kryss först och sist och bara en bom rakt över på det mittersta hindret. Det kan vara lagom att börja med 4×5 varv, dvs 5 ggr i vänster varv, skrittvila, 5 ggr i höger varv, skrittvila, 5 ggr i vänster, skrittvila, 5 ggr i höger, skrittvila. Ge gärna ledigt eller ta en skrittdag dagen efter, övningen suger rätt bra i bakkärran på hästarna. Jag har sedan successivt ökat på intensiteten försiktigt. Detta kan man göra på tre sätt: fler varv i varje repetition, fler repetitioner eller fler hinder i serie. Det sistnämnda är jobbigast… Detta har gjort under för min häst som tycker det där med samling är lite väl onödigt emellanåt…

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Tillägg: infångare kan vara bra första gångerna. Det brukar räcka med att ställa en sockerbit på tvären före hindren på insidan. Jag tror dessutom det är viktigt med kontinuitet (2-4 ggr/månad) för att få träningseffekt.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jo, på volt. 3 m är ju ett rätt kort avstånd, men hindren ska vara låga. Det korta avståndet bidrar till styrketräningen och håller nere tempot.

    Svara
  6. Madeleine

    Ok jag ska prova imorg. Men det måste nog bli på en volt. Annars blir det att springa rejält.
    Det påminner mig om när jag skulle longera runt en julgran. Det gick bara fortare och fortare, till sist satt hästen fast ganska ordentligt i granen.

    Svara
  7. AnonyM

    Kanske inte alltid som ”hopp och studs” i bloggrubriken förknippas med något bra 😉 men i detta fallet är det ju kanon. Nyttigt för både ”kropp och själ” som det ju brukar heta.

    Roligt tycker jag det är att även se ”dressyrryttare” låta sina hästar jobba lite på hinder också emellanåt, men såvitt jag vet/förstått har du brukat göra så med alla dina hästar. (?). 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>