Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du behöver avlastning med din häst och följande personer har erbjudit sig att hjälpa dig som medryttare:

1. En duktigare ryttare än du som vill hjälpa dig gratis mot att denne får tävla hästen 1 gång i månaden.

2. En ryttare som rider hästen helt ok (men inte lika bra som du) och som vill betala halva stallhyran som medryttare.

3. Din bästa kompis som rider ungefär som du och som vill hjälpa dig utan att betala.

Vem väljer du och varför? Utgå från den häst du äger idag.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Jag skulle valt min bästa kompis. Om det verkligen är min ”bästis” vet jag ju att vi klarar av att jag bestämmer över min häst, men att hon inte måste göra likadant som jag. Jag skulle nog inte vilja att nån annan tävlade min häst, det är MIN häst (säger Cristel 12 år)
    Jag vill absolut inte ha nån som betalar för sig, jag resonerar som att den som betalar bestämmer och då får en vilt främmade människa plötsligt halva bestämmandet!

    Svara
  2. Lina

    Nr 1. Skitbra ju! Och en helg i månaden kan jag avvara. Kan ju passa på att hitta på ngt annat kul då! Min bästis skulle jag inte vilja ha som medryttare. Jag vill kunna fatta beslut om min häst utan att behöva ”bossa” över henne. Annars var alt 2 inte dumt heller.

    Svara
  3. Minstral

    Jag hade tagit nr 1, gratis utbildning av hästen ju. Skulle absolut inte vilja ha min bästis, är rädd att vänskapen kan skadas genom ett sådant arrangemang tyvärr.

    Svara
  4. Titti

    En kompis/bekant som jag har förtroende för när det gäller både ridning och omhändertagande. Jag har haft betalande medryttare och som Cristel här ovan säger så har de en tendens att vilja bestämma lite mer än vad som kan vara önskvärt. Jag står på en ridskola där det finns många duktiga unga tjejer som rider väldigt fint, så jag har inga problem att hitta någon avlastning eftersom man kan rekrytera hjälp därifrån.

    När det gäller tävlande så vill jag göra det själv eftersom det är jag som har gjort det mesta grovgörat med hästen och vill ha ett kvitto på vad jag åstadkommit. Sen har jag en teori om att om man låter någon som är väldigt duktig rida hästen så pillar den och ändrar mer än någon som rider likvärdigt eller sämre än en själv?? Jag vill ha min häst som jag känner mig bekant med. Nu har jag i och för sig aldrig låtit någon superryttare rida mina hästar något längere tag så jag vet ju inte hur dom hade känts efteråt, helt fantastiskt kanske?

    Svara
  5. Charlotte

    Nr 1. Hästen utvecklas och utbildas gratis och en tävling i månaden kan jag avvara. Alternativ 1 gäller dock bara om den duktiga ryttaren delar min syn på ridning och hästhållning. Dvs en ryttare som tex struntar i i framskrittning eller rider aggressivt kommer inte på fråga, hur duktig hon/han än är för övrigt.

    Svara
  6. CeciliaL

    Nr 1, definitivt. Nr 2 går bort då det är viktigare att hästen blir bra riden än att jag får pengar. Och så vill jag bestämma förstås! 🙂

    Svara
  7. Lena

    Väljer en kompis,är främst ute efter sällskap,att någon rider äldre hästen när jag rider unghästen ute.Vill gärna ha lite sällskap och snacka om ditten och datten också,kan vara ensamt i eget stall.Vill bestämma själv över skötsel och träning men hon som kommer hit får gärna träna/tävla hoppning ”som tack”.Jag är hopprädd men äldre hästen gillar det och min kompis är orädd. I våra trakter kan man inte få betalande medryttare,snarare får man nog betala hur dåligt personen än rider…

    Svara
  8. Johanna

    hmmm…jag vill ju mest ha hjälp när jag är ute och reser, inte annars. Så då passar ju vännen bäst, som kan hjälpa till de dagar jag inte kan.

    Ska hjälpen betala blir det ju en medryttare, och med det kommer ju ev krav att den vill rida x dagar per vecka. Det har jag inte behov för.

    Vill jag ha hästen tävlad kan jag tänka mig att betala delar av det och få rätt ryttare på. Är detta samma person som kan tänka sig att hjälpa mig lite då och då vore det ju perfekt. Och så är det lite idag…bara det att jag betalar också henne en mindre summa för att se till min häst lite då och då. Det gör jag gladeligen för jag vet att han är i bästa händer och jag kan lite på henne till 100%.

    Svara
  9. Åsa T

    Jag har det superbra nu, har en medryttare som rider 2 dagar i veckan (dressyr-intresserad) och jag hoppar och rider ut när vädret tillåter, jag tävlar själv i hoppning och min medryttare ska tävla honom lite i dressyr till våren. Nu ska jag resa bort i 3 veckor och då tar hon hand om hästen alla dagar. Hon betalar inget men lägger pengar på träning med honom. Jag hittade henne på blocket. 🙂 bland dina förslag hade jag valt min kompis och vet att det hade fungerat bra. 🙂

    Svara
  10. rackemarie

    Med nuvarande hästen, som är 7 år, gärna en duktig ryttare som kan vidareutbilda och tävla honom. Alternativ 1 alltså. Just nu lånar jag bara ut honom till duktig ryttare som vill ha med honom i skogen. Bra det med eftersom jag inte känner mig mogen för det ännu, sade Feg-Marie.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>