Söndag- ändrade planer och ett provat bloggtips

Ni som känner mig vet att jag är en planeringsmänniska ut i fingerspetsarna som inte gärna ändrar det jag bestämt men idag såg jag mig faktiskt tvungen att göra just detta.

Jag hade bestämt med Anna, som ibland hjälper Maria med Hera att vi skulle skritta ut men eftersom det stormade ungefär 10 gånger så mycket som igår, då jag redan tyckte att det var på gränsen till ”risky” så ställde vi in rid-projektet vilken ingen av oss ångrar.

Nog för att jag gärna passar på att lufta Kreon när lämpligt ridsällskap erbjuds men även om jag ibland gjort dumdristiga saker i mina dagar så kände jag idag att jag inte behöver utmana ödet riktigt såååå mycket.

Muppis har dock inte fått ligga på latsidan bara för att han slapp orkan-vandra; nej i stället provade vi något nytt:

bild(8)

Härom dagen blev jag ju tipsad av en bloggläsare (Anna-Kajsa) om att man kan hoppa studs i lina (se kommentarer från i torsdagens inlägg) och detta har vi ägnat oss åt med gott resultat.

Som jag misstänkte var Kreon inte till 100 % med på noterna från början- han försökte springa vid sidan om hinderna flera gånger i det ena varvet men efter att jag hade skällt lite på honom så studsade han över precis som det är tänkt.

Jag hade idag bara 3 hinder för att mjukstarta och lät Kreon hoppa 5 gånger i ena varvet innan jag bytte varv och gjorde samma sak för att därefter åter byta varv så att han han fick hoppa 2 omgångar i vardera varvet= 5x4x3 = 60 skutt (hängde ni med i den uträkningen?)

Jag ska absolut försöka träna på detta vis regelbundet- det är onekligen lättare att dra fram materialet till denna övning än till en hel löshoppningsbana.

Som synes hade jag infångare precis som bloggläsaren Anna-Kajsa rekommenderade och det tror jag absolut att man ska ha i början.

bild(7)

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Kul att du testat och att det funkade så bra! Om du fortsätter regelbundet kommer du snart märka skillnad på styrkan i bakbenen också. Under förra hösten gjorde jag detta konsekvent en gång i veckan, och det gav verkligen resultat. För oss är det dessutom ett smidigt sätt att jobba hästarna meningsfullt om vi inte har jättemycket tid – vi bygger och sen kör vi alla tre hästarna i ca 25 -30 min var.

    Svara
    • Birgitta

      Det låter lovande och får Kreon bara vara frisk så ska jag absolut träna på regelbundet. Han hoppar ju fint men är väl eldig (sparkar tex bakut om han råkar slå i en bom) så jag vill inte sitta på men ändå ge honom denna variation.

      Fast att hoppa på volt som någon föreslog tror jag blir för svårt till en början- då kommer han säkert att försöka smita förbi.

      En affärsidé förresten: tillverka en enkel anordning med infångar-band runt en liten hoppbana- som ett ”allt-i-ett-paket” :).

      Insåg att vi inte har några sockerbitar alls-synd- det hade varit ännu stabilare.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Birgitta: Jag tror inte du behöver oroa dig för att volten blir för svår, de tar den rätt bra är min erfarenhet. Om ni har gott om såna där cavaletti-kuddar som du har på bilden så kan jag tipsa om att det blir stabilare om du sätter en emellan de båda du använder nu också.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    PS – jag passar på och göra reklam – i min bok ”Hoppövningar för dressyrekipage” finns fler bra övningar!
    Birgitta – du får ta bort detta om du tycker jag är för fräck.

    Svara
    • Birgitta

      Fräck? Näää…tvärtom…det är väl detta vi ska ha bloggen till; att tipsa varandra om olika saker.

      Att du har skrivit en bok är ju bara fantastiskt kul och ett bra tips till hoppintresserade dressyrmänniskor!

      Har förresten lånat boken på biblioteket nu (beställt den)- ska bli spännande!

      Svara
  4. Anonym

    Jag testade latvarianten, bommar med tre meters avstånd på volt. Det gick oxå bra. Ska leta efter boken, bra tips. Tack

    Svara
  5. Stina

    Hoppar ibland på töm, har mestadels provat voltvarianten efter tips från min tränare.

    Boken ni nämner har jag faktiskt i bokhyllan och rekommenderar den absolut =)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>