Vintervila- är det så bra…..egentligen?

Efter att ha betraktat anläggningens hästar i hagarna de senaste veckorna ställer jag mig frågan i rubriken.

Vi kan ju inte vara de enda i Sverige med små, tråkiga vinterhagar och handen på hjärtat- hur mycket rör sig hästarna EGENTLIGEN i dessa?

Om ni frågar mig blir svaret utifrån det jag ser: ”i princip INGENTING” och det är därför jag också undrar hur smart det är att låta hästen vila på vintern?

För mig är hästens viloperioder lika mycket en möjlighet att SJÄLV också vila mig lite- inte känna mig tvingad att leda omkring på en häst som stått blickstilla i hagen hela dagen och som jag av rädsla för kolik måste vandra omkring med.

Nej, då motionerar jag hellre hästen på ett ROLIGT sätt (läs: jag rider), med andra ord: ingen vila.

Har man annorlunda hagar (stora, där hästarna faktiskt RÖR sig) är man bara att gratulera, då hade jag också kunnat tänka mig att låta Kreon slippa ridningen någon vecka men så som det ser ut hos oss: nej tack!

För övrigt hade det varit intressant att veta om det finns någon studie på tex ökad kolikfrekvens vintertid?

I min värld BORDE kolikfallen öka; folk låter hästarna vila då de har fullt upp med julbestyr och annat, drar inte ner på kraftfodret, hästen står som en staty i hagen och vips så är koliken ett faktum. Men så är det kanske inte?

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Jag har tydligt för mig att distriktsveterinärerna har skrivit om att det är mycket mer kolik på vintern när hästarna står mer stilla och dricker mindre.
    För min del hade C nog blivit tokig av att vila nu när han knappt rör sig i sin knaggliga och halkiga hage. Det är ju dessutom så härligt att rida nu! Inga mygg, flugor eller annat otyg som stör. Han är pigg och framåt och det sviktar underbart med snön.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också läst om ökad kolikförekomst där man ”skyller på” vattnet (att hästar dricker mindre) men jag tror som sagt att det kan ligga ”motionsbrist vs för mycket foder” bakom en del magont också.

      Svara
  2. Dressyrtant

    Jag har funderat mycket på detta de senaste dagarna. I mitt förra stall vilade hästarna från december till mars eftersom ägarna tyckte det var kallt och bedrövligt. Visserligen gick hästarna i stor hage och det var människor som i stort sett bara red ut iskogen.
    Min häst var unghäst då så han fick vila när han växte i perioder. I det stallet var det uttalat att ägarna inte ville rida under vintern och det var ju deras beslut.
    Nu står jag i ett stall med mesta dels tävlingshästar. De står i hyfsat stora hagar och min går med två kompisar i en stor hage. De har alla vilat sina hästar eller ska vila över jul. De frågar konstant om inte min häst också ska få vila.
    Min häst är åtta år och fyller nio. Han är väldigt stor och bufflig. Skulle jag låta honom vila nu blir han omöjlig att hantera. Han har blivit mycket mer musklad

    Svara
  3. Dressyrtant

    Fortsätter här… Lyckades trycka på fel knapp…
    Jo, i och med hans massa varierar jag hans arbete mycket under veckorna. Jag tycker därför inte att han behöver vila. Jag skulle kunna rida ut honom en hel vecka för huvudet på honom men jag rider ut två till tre dagar i veckan redan nu och han får en vilodag per vecka.
    Det är svårt att stå emot trycket och även veta om jag känner min häst rätt. Han är väldigt nöjd med livet, glad, pigg och väldigt arbetsvillig.
    Ska jag stå på mig?

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag tycker att du ska stå på dig.

      Det här med vintervila tror jag är en ”gammal tradition” som beror på framför allt 3 saker:

      1. Förr fanns inte så många ridhus och när vädret blev överdjävligt med isgator, snö upp till knäna osv så KUNDE folk helt enkelt inte rida sammanhängande.

      2. Folk med hobbyhästar vill gärna vara lediga inför och under julen för att kunna ägna sig åt matlagning, bak, julklappsinköp, städning osv.

      3. ”Proffs” ser en chans att få semester efter en intensiv tävlingssäsong- kanske deras enda ledighet förutom någon vecka under sommaren.

      Allt detta har skapat ILLUSIONEN av att en ”vanlig” häst BEHÖVER/MÅR BRA av vila när det i själva verket, enligt MIG, är en i högsta grad EGOISTISK handling som människorna har hittat på.

      Vanliga hästar rids så pass lite att de inte behöver vila (läs: gå/ stå i en hage i flera veckor)- rider man varierat så är det något fel på hästen om den trots det behöver vila upp sig menar jag.

      När jag pratar om vanliga hästar menar jag för förtydligandets skull VUXNA hästar som rids max 6 dagar i veckan, max 1 timme om dagen och tränar på säg LA-nivå- dvs MAJORITETEN av den svenska häst-stocken.

      ”Folk” behandlar/ fodrar ofta sina hästar som om de vore travhästar som tävlar i elit-serien….DE behöver däremot nog lite vila ibland 🙂 !

      Svara
  4. Lina

    Jag tror som du att bristen på motion ökar kolikfrekvensen. Själv har jag förmånen att ha ca 6 ha beteshagar till mina tre hästar vilket möjliggör att jag kan ha dem ute pulsandes, lekandes och själmotionerande i många timmar om dygnet. Låter dem även ha fri tillgång på hösilage med låga värden. Friskare hästar var länge sedan jag hade, både i mage och övrig kropp.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, den motion som dina hästar kan få i sina hagar går ju inte att jämföra på samma dag med tex våra hästar som står blickstilla, ihopkurade i sina små hagar.

      Svara
  5. cia

    Jag har inte vintervila. Möjligtvis lugnare perioder med skritt här och var beroende på att min egen hälsa. Små viloperioder blir det ju spontant så att säga.
    Så här broddar vi upp skorna och ger oss ut. Idag är det svinhalt, får se om ängen funkar en lite stund i alla fall. För i hagen rör de sig inte speciellt mycket även om vi har STORA hagar och flock.
    Däremot har vi ju lyxat till hagen med höhäckar , slowfeedingnät och termobar. Jösses vad de dricker nu. Vi märker en stor skillnad på vattenåtgången så fort det börjar krypa ner under minus 5 grader.
    http://bjorkhaga.bloggplatsen.se/2012/11/30/9075191-nu-ar-jag-nojd-med-var-utfodring-av-hastarna-i-hagen-pa-vinterhalvaret/

    För vår del blir det inte planerad vintervila. Fast har man unghäst kanske man bör ge de perioder för att växa och mogna. Winston blir ju 10 år och Belinda (barnens ponny)blir 25 år. Jag hobbyrider, altså blir det inte någon elit motionering utan rätt så lungt även om jag gärna tränar och är med och tävlar i dressyr på lätt nivå.
    Belinda har ett aktivt pensionärsliv och rids ca 3 – 5 gånger i veckan beroende på vad Sönerna och jag hiner med. Däremot är Belinda bra på att motionera sig i hagen hon älskar ju att galoppera runt och drar gärna med sig flera av de andra hästara. Dock ej Winston då han är rätt så bekväm.
    Han är som ferdinand under korkeken. Fast vi har en tvåårig quarterkille i hagen och honom kan Winston faktiskt tänka sig att leka lite när andan faller på och lille ”Rocky” tjatar på honom.

    God fortsättning!

    u ska jag ut å rida 🙂

    Svara
  6. rackemarie

    Även om vi har stora fina hagar står hästarna och trycker vid grinden en hel del. I och för sig ser vi spår över hela hagen så visst rör de sig en del men framåt eftermiddagen vill de bara in. Vi ger ingen vintervila, men ”spontana” vilodagar blir det pga kyla, vaccinationer, julbestyr mm. men även vilodagarna innefattar rörelse (ledas en sväng, lite longering eller ett skrittpass). Hoppas verkligen på att rörelse motverkar kolik. Vattenbrist under dagen i hagen kan vi inte göra så mycket åt då vi inte har termobars. Vi ger silage och det är ju en del vatten i, måste vara bättre än hö, antar jag. Hellre då ett par veckors sammanhängande vila på sommaren då det finns gräs och möjlighet att var ute länge eller heldygn. Inte så mycket för att våra hästar skulle vara i behov av kroppslig vila, men även en hobbyhäst kan behöva vila skallen lite från för mycket ”människopåhitt” och bara få var häst.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ger betfor med rejält med vatten i alla tre kraftfodermålen just för att Kreon ska få i sig extra vätska. Vi har inte heller termobars.

      Svara
  7. Rie

    Tror att de eluppvärmda vattenbaljorna kommer att göra en del för att minska antalet hästar som får kolik.
    Min pålle drack väldigt lite när han/de fick vatten i hink, som frös efter ett antal timmar.
    Jag skaffade ThermoBar förra vintern och den är värd varenda krona.
    De dricker rejält och jag vet att de alltid har tillgång till vatten.
    Att jag sedan slipper släpa/bära tillbaka stora isklumpar till vattenhinkar varje dag för att tina i vårt pannrum är ju en bonus.
    I vintras hade vi -39 och vattnet var fortfarande ljummet….

    Ju mer snö i hagen desto mindre rör de sig……Min kompis har rejäla hagar men hästarna rör sig ändå inte så långt från stallet under snörikaste delen av året.

    Svara
  8. Linda

    Jag låter min häst vila efter en mycket intesiv höst. Han gick från att ha stått och endast rört sig sporadiskt någon gång var fjärde månad (läs; körts iväg och löshoppats och sedan ställts i hagen igen för att hämtas en onsdag 5 månder senare för samma vända) under ca 3 år till att bli igångsatt och riden 6 dagar i veckan, vissa tillochmed 7. NU har han tappat hullet, satt förbaskat med muskler visserligen men tappat allt fett, därav äter han nu mycket (hösilage/musli/olja) och vilar för att gå upp i vikt samt för att han börjat slå när man rider, inte vill gå fram eller svänga etc. Ser detta som något han faktiskt behöver. Skulle jag rida under denna tiden kommer ha ju antagligen inte gå upp i vikt eller få tillbaka glädjen då han varit obeskrivligt trött och sur, något som bör försvinna utav en vintervila? eller? 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Det låter som att din häst behöver vila ja, kanske både fysiskt och psykiskt.

      Och att ge vila om man ser en kroppslig försämring hos hästen eller ett icke tillfälligt negativt beteende i ridningen ser jag inte som fel- tvärtom men om man bara vilar hästen för att man själv vill ta det lugnt tycker jag att man ska titta noga på under vilka förutsättningar man ger vilan.

      Nyfiken fråga: varför blev det så himla sporadisk träning under så lång tid?

      Svara
      • Linda

        Sv: Det var inte under min tid som ägare (Jag köpte hästen i september, började dock rida honom i slutet av Maj) men förra ägaren skadade sitt knä i en mopedolycka eller liknande och kunde inte rida utan stora smärtor. Hon hade någon som kom och red någon gång då och då, men inte under en längre tid. Sedan så fanns väl inte viljan när hon inte kunde rida (när jag först var ensam utan henne i stallet fick jag höra att de inte varit hos hästen på månader heller utan bara betalt stallhyran och lämnat hästen åt ödet, stallägaren hade tillslut bestämt att han såg till att hästen skoddes och fick täcken på sig från hans eget förråd då de inte hade några saker kvar, hemska människor om du frågar mig!) Därav den sporadiska träningen 🙂

        såhär i efterhand är jag såååå glad att jag började rida på hästen då det är en otroligt arbetsvillig herre, som alltid vill göra en till lags och som alltid är glad och positiv. (Vi brukar bocka oss igenom galoppen på tävlingarna, hihi)

        Svara
        • Birgitta

          Jasså…ännu en herre som inte vill visa fin galopp på tävling :)? Ödets ironi är att min hästs bästa gångart ÄR galoppen….

          Svara
          • Linda

            Haha, jajjamän! 😉
            Dock en liten sån ”husteori” att han var starkare i vänstergaloppen än höger så jag satt och nötte höger mer än vänster, stärkte den, byggde formen i den och nu visar han höger kanon men i vänster så är han svagare. Det dumma med att man inte kan känna alla muskler och hur hästen känner sig när man rider! (Sen så har vi ändå fått ganska bra poäng på galoppen, då han har fantastisk galopp, tacka vetja domare som ser ifrån vissa saker! 😉 )

          • Birgitta

            Jag måste säga att jag är väldigt positiv till ”dagens domarkår” efter att ha granska de protokoll som Kreon fått när X tävlat honom.

            Kreon kan ju på tävling göra vissa saker fantastiskt bra medan annat är lika uruselt och det tycke jag att domarna har bedömt på ett föredömligt sätt.

            De har inte hängt upp sig på ”mupperierna” och låtit det dra ner ”allt” utan det som har varit bra har fått höga betyg, det dåliga har som sig bör fått lika låga betyg.

            Min häst har också en bra galopp och fick faktiskt en 8:a på gångarterna i en klass TROTS att han gjorde en del mupperier i just galoppen.

  9. Anna

    Jag ger inte heller någon vintervila utan vinterperioden använder jag till att vidarutveckla och stärka hästen för nästa tävlingssäsong. Sen blir det ändå några kortvilor som tex i samband med equiterapeutbehandling då hon vilade 3-4 dagar på rekommendation av ETn och nu då hon vaccinerades och jag har varit förkyld. Men helt stillastående blir det aldrig då hon också hör till de lyckligt lottade som går i en väldigt stor hage plus att hon får gå 30-40 minuter i skritten medan jag mockar och fixar matpåsar.

    Tyvärr har inte vi heller någon termobar i hagen och kolik är väl något man alltid oroar sig för, speciellt vintertid. Jag gör dock vad jag kan. Dels har hon förutom vattenkopp i boxen en 45 liters tunna som jag alltid fyller upp och den dricker hon i princip alltid ur helt. På så sätt ser jag iaf ungefär hur mycket hon dricker per dygn och jag tippar att det ligger runt 50 liter. Hon går i hagen ca 8 timmar per dag då hon inte har tillgång till vatten men resten av dygnets 16 timmar har hon plus att hon förutom ovannämnda kortvilor motioneras ordentligt varje dag.

    Hittills har hon aldrig haft någon kolikkänning men jag förstår ju att det kan komma ändå när som. En annan sak som jag gör för att hålla magen i balans är att ge Bio-premium. Hon hade problem med diarré förra hösten och jag var ganska bekymrad ett tag. men efter att hon får ett dagligt tillskott av BP så har hon varit helt bra.

    Svara
  10. JohannaB

    Thermobar är helt fantastiskt och något jag uppmuntrar ALLA att skaffa!
    Det är en enorm skillnad på mängden de dricker med en Thermobar jämfört med en frusen vattenbalja (för att inte tala om snö… Att tro att hästarna kan få i sig 400 liter snö (40 liter vatten) är orimligt…
    Jag har tur med en aktiv häst och stor hage så jag behöver inte aktivera henne mer än vad som krävs i träning för att nå de ridmässiga resultat jag vill! 🙂
    Dock fick hon årets första inplanerade vila förra veckan, fyra dagar med bara hage, och jösses vilken formtopp jag skapade!
    Hon går, ursäkta uttrycket, skitbra just nu!! 😀
    Så jag tror på minivilor för motivation och fysisk återhämtning men kanske tvärtom vad som skrevs ovan, prova lägga en vila när hästen går riktigt bra och se om inte den nedlagda träningen ”landar” och resultatet efter vila är ännu bättre än innan?

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror också mer på minivilor än på att låta hästen stå och hänga i en mini-hage i 2-3 veckor om den inte måste (pga skada tex).

      Jag tror att många glömmer vilket rörelsebehov en häst faktiskt HAR, till och med proffsryttare som inte vill/ vågar släppa hästen i hage ser ju till att den kommer ut flera gånger om dagen, genom promenader för hand, skrittmaskin, löpband eller vad det nu må vara. Vi vanliga hobbyryttare har oftast varken tiden att motionera hästen flera gånger om dagen eller tillgång till tex skrittmaskin vilket är synd för våra hästar.

      Svara
  11. Anna-Kajsa

    Jag ger unghästen vintervila. Dels var det dags för en sammanhängande viloperiod för honom, och dels är ridförhållandena för oss sämre på vintern. Fast när snön är bra passar jag på att longera i snön, det vore synd att missa den möjligheten. De andra två ”lågsäsongrids”, dvs träningen anpassas efter väder och vind. Det innebär att det kan vara veckor då de bara går två-tre pass. Andra veckor blir det kanske 5-6 pass. Detta är anpassat efter våra förhållanden och är ett system som fungerar bra för oss. Våra hästar rör sig ju dessutom en del i hagen, även om det inte är något som kan räknas som motion.

    Svara
    • Birgitta

      Ännu en anledning att jag inte vill vila Kreon länge på vintern om det kan undvikas:

      kommer det snö (tja…det KAN hända även i Skåne) är det ju en ypperlig träningsmöjlighet som jag inte vill missa och är det bara isigt och djävligt i hagarna (inte alls osannolikt) så vill jag inte att en överskottsladdad häst ska riskera att fara runt på sådant underlag.

      Just nu är det bara geggig lera men det kan ändras snabbt….

      Svara
  12. Titti

    Jag tror inte att man kan säga att det är rätt eller fel med vintervila. Detta är individuellt för olika hästar vissa mår bra av vintervila andra inte. Min har vilat i 3 veckor, han gick hårt hela hösten, tävling två- tre helger/mån i ca 4 månader och han är 6 år. Jag kände att han var trött i både kropp och knopp. Han behövde paus från all ridning ett tag. Vi har små skithagar där dom inte rör sig så mycket, men vi har skrittmaskin som jag använde flitigt under vilan. Han har alltid fått några veckor på vintern och han har aldrig haft kolik. Jag tar ju bort allt kraftfoder vid vila och ökar på högivan och ser till att han dricker ordentligt, både hink och vattenkopp. Jag har haft häst i över tjugo år och gjort såhär med dom flesta av mina hästar. Ska även tillägga att jag aldrig har drabbats av kolik på någon av mina hästar(peppar, peppar)!

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag håller med dig – i Birgittas beskrivna scenario är det inte vintervilan i sig som är problemet, utan andra omständigheter som fortsatt mkt kraftfoder, dåliga hagar, lite vatten. Att vi har lågsäsong eller vilar under vintern är förstås av bekvämlighet – tidsbrist. Ridbanan funkar inte alltid optimalt och med krävande jobb, pendling och egen gård kombinerat med mil till ridhus är det svårt att hinna åka iväg med tre hästar. Dessutom är det som du säger, de har en tävlingssäsong i ryggen och kan behöva lite paus.

      Svara
      • Birgitta

        Exakt! Du Titti har ju verkligen gjort allt efter dina förutsättningar för att få till en så bra vila som möjligt.

        Och en 6-åring som tävlat så pass mycket som din kan absolut behöva en liten paus.

        Det är de ogenomtänkta vilorna jag ifrågasätter.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>