Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du har en häst som är mer eller mindre ”galen” att longera. Den är alltid väldigt vild i lina, sken-galopperar (eller försöker i alla fall), bockar, brallar, har till och med tvärvänt i linan och bytt varv utan att det har varit meningen.

Hur tänker du de gånger du ska longera:

* Jag undviker att longera oavsett då hästens beteende inte gagnar longeringen utan bara gör den farlig och befäster ”dumheter”.

* Jag longerar oavsett vem som befinner sig i ridhuset och tycker att det är bra att hästen får utlopp för sin överskottsenergi utan att jag sitter på ryggen.

* Jag longerar även om andra rider men håller hela tiden koll och avbryter om någon häst verkar orolig på grund av min häst.

* Jag longerar ENDAST om jag är ensam i ridhuset då jag inte vill vara orsak till att någon kanske ramlar av.

Detta är en fråga som har aktualiserats för mig sedan jag köpte mitt känsliga djur.

Om någon skulle longera en häst enligt ovan samtidigt som jag red skulle jag troligen hoppa av alternativt rida extremt på min vakt i andra änden av ridhuset. Men jag skulle INTE vara glad.

Visst kan man tycka att var och en får motionera sin häst som den vill så länge den inte är direkt ”farlig” för omgivningen men var går gränsen egentligen och vem sätter gränsen?

Ska den som longerar behöva ta hänsyn att det finns fegis-ryttare som tycker det är otäckt med en i lina brallande häst?

Jag blev en gång under ridning tillsagd av en kvinna att jag klappade min häst ”för högt” vilket skrämde hennes häst och jag ska erkänna att jag tyckte att det var hur löjligt som helst men var det det egentligen?

Numera vill jag helst inte att folk sitter och smackar konstant eller långt värre; piskar på sina hästar i närheten av min men ska dessa ryttare behöva ta hänsyn till mig?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandas

    Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag skulle ställa mig till den frågan. Min ponny var/ är fortfarande rätt omöjlig att longera och byter varv själv och skulle nästan bli mera tokig av att vara ensam i ett ridhus. Har man respekt och följer reglerna ska alla få rida anser jag!

    Svara
  2. Lina S

    I min klubb är det förbjudet att longera i det stora ridhuset, så av den anledningen hade valet varit enkelt. Men om det hade varit tillåtet hade jag valt att tömköra hästen istället för att åtminstonde ha lite mera kontroll.

    Svara
  3. Julia

    För någon vecka sedan longerade jag min häst i paddocken, hon älskar det! Bockar som en tok, men hon vänder aldrig eller så. Hon har fokus på mig och är väldigt duktig i sin glädje. En granne kom iaf ridandes som lånar paddocken ibland, hon såg att min häst var lite stollig. Hon red in iaf, inga konstigheter alls. Jag fortsatte att longera och plötsligt kommer det en lös häst mot min häst. Då hade hon ramlat av för hennes häst hade gjort ett bocksprång. Jag ledde hästen till henne och kollade så allt var okej. Jag skrittade min häst som otroligt nog skött sig fantastiskt under denna händelse! 😀 Kvinnan sa iaf att hon bara skulle ta en galopp, då väntade jag med att släppa ut min häst tills hon galopperat klart.

    Det var iaf inga konstigheter 🙂 Till min häst kan glädje smitta av sig VÄLDIGT lätt. Jag skulle ändå aldrig anklaga någon annan om deras häst var busig, och bara för det så blir min häst busig. Det är ju bara så. I grund och botten handlar det om hur bra min häst lyssnar på mig. Jag kan kontrollera hennes bus och få fokus.

    Men om någon rider på ridbanan och jag kommer för att longera skulle jag hålla mig i en del av ridbanan. Det är ju oftast någon från stallet och de känner jag väl och hästarna känner varandra väl. Så inga konstigheter där heller. 🙂

    Men som det som hände med kvinnan. Hon bad mig inte rakt ut att ta det lite lugnare med min när hon tog sista galoppen. Utan jag förstod det och vill vara snäll såklart.

    Svara
  4. Julia

    Vill bara påpeka att min häst är inte alltid ”vild i lina”. Glömde skriva det. 🙂 När hon är det så är det av ren glädje!

    Svara
  5. Prick

    Jag hade försökt undvika sällskap till dess att hästen lärt att uppgöra sig. Bock, brall och oönskade varvbyten är lika illa oavsett man rider/kör eller har dem på lina/töm. Hade jag inte kunnat löst olaterna själv efter många månader hade jag tagit hjälp. Varför tillåter du sånt beteende när du inte rider?

    Svara
  6. Louise

    Min häst är galen att longera, dels att få ut på spåret men när man väl lyckas så beter hon sig som en dåre och jag undviker att longera eftersom att det är en säkerhetsrisk för både henne och mig..

    Skulle aldrig komma på tanken att longera henne med andra i ridhuset, jag har levt rövare på den lokala ridskolan när folk tagit för givet att dom får longera/tömköra när jag rider -aldrig i livet! Totalt livsfarligt för alla parter.. Vill inte att en häst i lina springer fram till min häst. Huh!

    Har även stått och väntat till elva på natten för att ridhuset ska bli tomt för att kunna longera.

    Så ambitiös är jag inte längre… Det blev för jobbigt! Haha!

    Svara
  7. Titti

    Jag undviker att longera när andra rider eftersom man är i vägen och för säkerhetens skull. Om det är någon jag känner och som jag vet om inte är så känslig så brukar jag fråga om det är ok att longera samtidigt som den personen rider, annars får jag ändra mina planer.

    För min egen del är det fritt fram att longera när jag rider, då jag inte bryr mig så mycket om i fall min skulle reagera på den andra hästens utspel. Jag brukar aldrig undvika obehagliga situationer med mina hästar då jag anser att de bara får gilla läget. Jag brukar vänja dom redan vid inridningen med smällande ridhusdörrar, andra som longerar när jag är i ridhuset, möta andra hästar i i galopp mm. Men om någon som inte resonerar så här rider, så respekterar jag givetvis det och longerar någon annanstans./ Titti

    Svara
  8. Minstral

    När min häst jobbar så jobbar hon. Tränade en gång när en tjej longerade sin bockande vilda häst i andra änden av ridhuset. Jag påpekade för min tränare att jag tyckte det störde. Min tränare menade att jag skulle rida istället för att bry mig om andra. Min häst är vaken och känslig och reagerar gärna för ”allt”. Men sedan jag började rida för min tränare så kan jag rida min häst i en hage där de andra hästarna springer runt (iofs bara shettisar). Min tränare kräver att hästen alltid har fullt fokus på det den ska göra. Bryr den som om annat så jobbar den inte som den ska alt är olydig. I början trodde jag aldrig det skulle gå men nu är det ytterst sällan Misty reagerar när hon jobbar. Önskar att jag kunde överföra detta på våra uteritter men där spelar min rädsla in, men ju bättre jag får henne i jobb på uteritterna desto bättre blir det. Däremot respekterar jag om någon annan inte vill att jag ska longera när de rider, det är ju deras problem om de inte vill att hästen ska fungera i alla situationer.

    Svara
  9. rackemarie

    Ömsesidig respekt är väl ett bra ledord. Själv är jag så glad att våra stallägare inte tömkör unghästen när jag rider 🙂 Däremot har jag inga problem med att de lite mer rutinerade hästarna tömkörs eller longeras ihop med min ridning. Jag undviker helst att longera när andra rider, mest för att jag tycker att jag har så dålig koll själv, inte att hästen busar.

    Svara
  10. Rie

    Vad anser ni om körekipage då?
    Jag for till ridhus en tidig söndagsmorgon när pålle (då 5-6 år ?) hade tappat en sko, hovslagaren kunde inte komma direkt och det var snorhalt ute=ingen ridning. Det verkade säkrast i manege med mjukt underlag om en eventuellt laddad pålle ville lätta på trycket.
    Jag lastade ur hästen och sadlade inne i ridhuset. Lagom när jag var klar så kom två russ in i ridhuset körda med rockarder.
    Då pållens mamma blev galen när ett (fullstort) körekipage kom i en gång i ridhuset när min kompis red henne, kände jag att någon ridning skulle inte jag nog inte göra.
    Slet nästan av sadeln av en storögd pålle, lastade och körde hem igen utan att ha suttit upp.
    Aningen snopet.
    På ett sätt kändes det nästan som om att ”jag var ju först i ridhuset”, men vem kan säga vem som har bäst rätt till manegen?

    Svara
    • Minstral

      Hade inte ridit om det var körekipage i ridhuset. När vi var på inkörningskurs med en av ardennerna för ett antal år sedan kom en ponny lös med rockard och därefter slet sig en häst med släpa efter. Det kan jag säga var en nära döden-upplevelse. Några människor kom till skada lindrigt men det var nära att det gick riktigt, riktigt illa. Vi stod med vårt sto med släpa efter sig i mitten, som tur var höll hon sig lugn. Men det går ju inte riktigt att skydda sig från att hästen som är lös med vagn kommer för nära en. Jag ryser bara jag tänker tillbaka på händelsen, lös häst med vagn är inte kul!

      Svara
      • Rie

        Hu då!
        Men hur många inkörningsekipage var inne i ridhuset samtidigt?
        Inkörda ekipage är väl en sak, men inkörningshästar…….
        Då hade jag nog vela vara ensam med hästen faktiskt.

        Svara
    • Maria

      Hade aldrig ridit om någon körde i ridhuset. :/ Det funkar endast om hästen är van vid vagnar, de flesta hästar i dag är livrädda för hästar med vagn och tycker det är jätteläskigt! De ser häst+vagn som ett djur, tar tid innan de förstår att vagnen bara sitter fast på hästen. Numera kör man ju nästan aldrig in ridhästar, så det är inte så konstigt….
      Jag brukade rida ut tillsammans med en grannes kallblodstravare där jag bodde tidigare, och det gick jättebra. Men tror ändå inte att jag skulle gått in i ett ridhus där någon körde, det blir ju så mkt mer nära och ur en hästs synpunkt så är vagn på vägen och vagn i ridhuset två olika saker. Trots att min häst var trygg och van vid körekipage.
      Jag tycker att om man har ett offentligt ridhus (dvs ridskola, inackorderingsstall eller ställen där många olika kan hyra ridhuskort) så skall det finnas särskilda tider för udda aktiviteter som körning, voltige, hoppning osv. Då kan man utgå från det och slipper överraskningar. Tänk om någon redan är inne i ridhuset med en ung eller nervös häst och så kommer två russ med vagnar travande in?? Inte så kul för stackar som sitter på den hästen…

      Svara
  11. Madeleine

    Jag skulle aldrig longera en olydig , vild häst när andra rider.
    Om jag själv skulle ramla av pga av en bockande longerad häst hade jag inte blivit glad. Ännu argare om någon ursäktat sig genom att den bara bockar för den är glad.
    Den hänsyn man ger till andra kanske återgäldas.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer. Jag tycker inte man ska LÅTA en häst bralla/ bocka oavsett anledning, som Prick skrev så gör man ju inte det (väl?) när man sitter på.

      Jag vill varken befästa sådana dumheter eller riskera att hästen skadar sig/trampar av en sko.

      Svara
  12. Birgitta

    Mitt eget svar är att jag longerar väldigt sällan över huvud taget- och gör jag det är jag oftast ensam i ridhuset.
    Jag kan också longera om andra rider, Kreon är oftast lydig men skulle han fara iväg så försöker jag stoppa honom direkt.
    Nu när jag planerar att börja träna ”longering över studs” kommer jag att göra detta när jag är ensam- det skulle jag själv finna störande om någon annan sysslade med när andra rider.

    Svara
  13. Maria

    Alla mina hästar har blivit helt tokiga av att longeras, går bra första 10 min med trav sen smäller det….! Skritt går bra, och lite trav men sen kokar det över för dem. :p Hetsar upp sig mer och mer! Har aldrig förstått mig på folk som ”rastar av” hästarna med longering, här har effekten alltid varit tvärtom haha,
    Jag tycker inte att man longerar en sån häst öht! Longering sliter på hästarna även under kontrollerade former och är enl mig en ganska dålig träningsform (tömkörning är isf bättre). Så att envisas med att longera hästar som springer som galning tycker jag bara är dumt, risken att de går omkull eller skadar sig är alltför stor. Farligt för den som longerar också, får man en hov i ansiktet när hästen sparkar bakut så är det tack och hej….. Om man inte kan/vill tömköra så är det bättre att promenera med hästen tycker jag. 🙂

    Svara
  14. Julia

    Tänkte på det ni skriver, min häst går som en klocka 50 av 100 gånger utan brall, men bralla 50 av 100 gånger. Hon är en unghäst och jag vet att hon brallar av glädje och energi. Varför skulle det vara fel så länge jag har kontrollen? Tycker det är synd att ni bara ser det som att hästen är olydig. Det behöver inte alltid vara så. Men som jag skrev tidigare, min häst stannar ej, vänder eller försöker slita sig. Vi håller oss på vårat ställe.

    Svara
    • Birgitta

      Att en häst brallar av glädje eller energi är inget konstigt i sig, framför allt om den är ung men jag menar att man som ”handhavare” (den som håller i linan) ÄNDÅ ska försöka att stävja/stoppa detta, dvs försöka få hästen att sluta så fort det bara går. Dels för att hästen inte ska LÄRA sig att detta är ok att göra och dels för att den kan skada sig själv och andra, trampa av sig skorna osv. Jag tycker att samma sak ska gälla i lina som när man sitter på och jag skulle INTE acceptera bock och brall under ryttare. Hur ska hästen förstå när det är ok och när det är förbjudet om man inte är eller i varje fall försöker vara konsekvent?

      Svara
      • Julia

        Håller med dig, jag låter inte min häst göra vad hon vill. Tycker bara att man ska tillåta hästen att inte vara allt för seriös alla gånger. Det är vi faktiskt skyldiga dem? På vilket sätt man nu gör det på är ju individuellt 🙂

        Svara
  15. Julia

    Förresten (angående något helt annat) ville bara säga att jag hittade till din blogg igår och gillar den verkligen! Du skriver mycket intressant och kul. Kommer absolut återkomma!

    Svara
    • Birgitta

      Du är mer än välkommen att både återkomma som läsare och med kommentarer.

      Tror att du kommer att upptäcka att man får många olika och oftast väldigt vettiga kommentarer från folk som kan en hel del om hästar och inte bara är ute efter att dissa en eller skriva om sådant som de egentligen inte har en aning om. Jag har i alla fall lärt mig massor genom bloggen.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>