Dagens (bett)fråga

Jag har en teori om bett och deras inverkan på hästen och undrar om ni håller med eller inte (jag gissar på det sistnämnda) 🙂 .

Enligt min, inte så gigantiska erfarenhet så funkar de flesta bett lika bra på en häst med BRA mun och inga bett riktigt bra på en häst med en DÅLIG dito.

Jag tänker som jämförande exempel på Décima med sitt tungfel och Kreon med vad jag skulle vilja beteckna en utmärkt mun.

Kreon har jag bara ridit på tvådelat och tredelat bett samt kandar (där bridongen är tvådelad och stången en ganska tunn sak som går att rotera) och han har fungerat exakt lika bra på dessa betslingar.

Décima däremot höll på att fippla med sin förbannade tunga oavsett vilket bett hon hade i truten; jag skulle fortfarande kunna öppna en ridsportaffär med bett som huvudsortiment efter allt skrot jag köpte för att prova på henne. Provade för övrigt även alla möjliga nosgrimmor med samma nedslående resultat.

Men vad säger ni läsare; har ni provat något bett som revolutionerat er ridning PERMANENT? Vad har detta varit för bett och vad har ert problem bestått i dessförinnan?

27 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Håller med. Hade en ridhäst som aldrig blev riktigt bra i munnen. Provade en uppsjö olika bett samt i princip hela landets erkänt duktiga hästtandläkare, både veterinärer och andra. Bäst fungerade denna på ett kimblewickbett eller om man sänkte ner bettet då det låg långt långt ner. Men kw-bettet var nono

    Svara
  2. Prick

    på dressyrtävlingar och att ha bettet så långt ner irriterade domare och funktionärer…
    Har också möjlighet till att starta en bett-shop 🙂

    Tycker en del även om de är bra i munnen verkar föredra en viss typ av bett exv smala framför tjocka. Borde spela in hur saker får plats därinne.

    Svara
    • Birgitta

      Jag anlitade också massörer, kiropraktorer, 2 olika tandläkare (Torbjörn Lundström bl.a.), hissade betten upp och ner (ner var väl ”bäst”) osv.

      Synd man inte får tävla dressyr på hack- DET fungerade super!

      Svara
      • Prick

        På tal om hack hade jag ett fullblod som fullkomligt älskade det, använde ponnyvarianten m korta skänklar. Hästen blev till och med lite skummig i mungiporna. Vilket stöder min teori att hästen inte ”tuggar” på bettet som avslappnad utan blir avslappnad i käken så det blir lite skummigt av underkäkens egna rörelse.
        Sen finns de ju de som tuggar på riktigt men då blir det en annan sorts skum, mer bubbligt.

        Svara
        • My

          Hmmm, intressant 🙂 Ska nog damma av mitt ponnyhack igen och prova på P, har mest haft det vid uteritt efter tandvård, och i skogen blir han till och från för stark att rida på det, men på banan borde det ju vara perfekt! Jag har slutat experimentera med bett och nosgrimmor nu, har en vanlig nosgrimma och ett tvådelat nu.

          Svara
  3. Anna-Karin Eng

    Jag har inte experimenterat särskilt mycket. Den lilla erfarenheten jag har av de som strulat med munnen är att när de gått i rätt form och bjudit bra har munproblemen försvunnit. Eller om de gick i hagen. Haha, då försvann ju skiten som hängde i tyglarna.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har tack och lov bara haft hästar med bra munnar. På två unghästar har jag däremot upplevt en tydlig förbättring när de fått ett tungt sprengerbett i munnen. Bettet fungerar bra även på min äldre häst, men det är inte alls lika tydlig skillnad. Förresten, min gamla häst blev störig i munnen på ålderns höst, vid 20+. Jag satte mildare och mildare bett på henne, men det hjälpte inte. Blev desperat och red i grimma, men hon var fortfarande ostadig. Då satte jag på hennes gamla tävlingskandar, och vips gick hon som hon skulle.

    Svara
  5. Ida

    Jag skulle vilja påstå att hur ”bra” eller ”dålig” mun hästen har beror på ryttaren, hur man sitter, ryttarens balans och ffa ryttarens hand. Just tungfel är svårt att korrigera men det mesta annat tror jag ligger i ryttarens ridning.
    Ang huruvida hästen skmmar i munnen vid ridning beror det absolut inte på att de tuggar på bettet. Skummet kommer när bakdelen arbetar rätt, därför kan de skumma i munnen även på hack 😉

    Svara
    • johanna

      fast det skummar ju inte i hästens mun för att bakdelen arbetar, det skummar för att musklerna vid ganaschen är avslappnade och det hänger då ihop med hästens spottkörtlar. dock kommer det ifrån att hästen arbetar korrekt med nacke, vilket kommer genom ryggen. visst skall bakdelen vara med men själva skummandet beror på lösgjordhet bakom ganaschen. vissa hästar skummar dock iaf trots att dom är 2 och en halv meter över tygeln.

      Svara
  6. Ann

    Till viss del beror det så klart på ridningen. Men vi har väl alla sett mkt skickliga ryttare som haft de flesta hästar som är fina i munnen, som ändå plötsligt får en häst med »grisig trut«.

    Nästan alla mina hästar har varit fina i munnen. Min första häst var det INTE och det beror nog dels på att han var just min första häst (enligt Idas rider-sämre-teori ovan) men också att han verkligen inte GILLADE att ha ett bett/något i munnen. Det spelade just ingen roll om jag inverkade eller ej. Han grejjade besvärat med bettet hela tiden även när han bara stod med det i munnen i stallet.

    Vad gäller skummet så kommer det ju trots att från MUNNEN. Hade hästen ingen mun utan bara en korrekt arbetande bakdel hade det inte blivit något skum. 🙂 Men de kan så klart tugga mjukt och förnöjt även utan bett och då kommer skummet även med hack. En skummande mun behöver inte alltid vara av godo. Det kan också bero på ett för aktivt (stressat) tuggande. Lagom är bäst …

    Svara
    • Ida

      Jag kanske borde förtydliga det här med skum från hästens mun vid ridning. Jag har fått det förklarat för mig av en mycket duktig hästtandläkare som besöker Bollerup, åtmindstone gjorde han det förr. Det är nån slags signalsubstans som skickas ill hästens mun när bakdelen arbetar harmoniskt och bra. Men det behöver inte betyda att de som inte har skum i munnen arbetar felaktigt. Hoppas det var bättre förklarat :o)

      Svara
  7. Linda

    Fast visst finns det hästar med bättre och sämre munnar! Tex Beach Boy (e.Zeus) är ju tom känd för att ge avkommor med sämre mun, pga låg gom. Så visst spelar anatomin roll!

    Svara
  8. rackemarie

    Något jag tycker är intressant är tränares och veterinärers/tandläkares olika syn på bett. Har hört att veterinärsidan ofta vill ha mycket kortare och tunnare bett än vad vissa tränare förordar och också att de ska sitta längre ner. har själv delvis gått på vad vår tandveterinär sagt och kortat ner bettet en cm. Däremot vill jag inte ha alltför lågt läge i munnen. Den enda av våra hästar som haft något problem med munnen var Racke arab som hade en något orolig mun och spänningar i ena sidan: Bytte till ett tredelat Sprenger som han sedan funkade fint på. Försöker annars bara

    Svara
  9. Ann

    Det där med korta bett har ju gått till total överdrift. En del häststackare går ju med nästan en del av bettringen inne i truten för att en tandläkare har förordat detta. Därtill är det ju viktigast att inte bettet är för långt vad gällde de tvådelade betten som mer kan vinklas upp i gommen än tredelade och stänger.

    Jag brukar ha en enkel princip: huvudlaget ska dras LÄTT över öronen men ändå inte hänga nere PÅ betarna. Sen får man anpassa efter individen men det är en ganska bra grund.

    Svara
  10. Dressyrtant

    Jag tror absolut att det finns hästar med bra eller dåliga munnar. Den med sämre mun blir ju så klart sämre om man är en sämre ryttare. Jag har en nu som gärna hänger i bettet och klapprar med tänderna men när och jag får igång bakbenen så slutar han klappra. Hänger jag det minsta i tygeln eller är för stum så börjar han igen. Jag tänker positivt eftersom han lär mig bli bättre. Han har en stor mun och det kan tydligen göra att de blir svåra, har jag hört.

    Svara
  11. Trasselkvast

    Japp, långt hack! Bästa hästen visste. Nu har hon ju andra problem, som jag vet orsakar munproblemen, men som hon gick på hack med långa skänklar…

    Svara
  12. Linda

    Min kille ”gillar” inte rena metallbett, vet inte varför. Men han slår och pillar på tredelat vanligt samt på rakt metall. Bytte till ett tvådelat gummi och detta försvann GENAST. Samma när jag då bytte till ett tredelat eggbett klätt i gummi. Fantastiskt!

    Rider nu på nova-bett ”vanliga dagar” då han går fantastiskt på det, får en annan lätthet i handen och tugger mer på bettet än innan (detta i samband med byte utav sadel också dock) samt hackamore för att avlasta munnen.
    Tävling så rider jag på det gummiklädda tredelade.

    Nu till det intressanta; min tränare tycker att det är löjligt med gummibett osv. och tycker jag ska rida på metallbett, men var gång jag byter till detta börjar han med sitt fjanteri. Ska jag bara fortsätta eller ska jag rida på mitt gummibett som han inte krånglar på?!

    Detta jäkla bettproblem…

    Svara
    • Birgitta

      Utifrån det du skriver ser jag ingen som helst anledning till att du INTE ska fortsätta att rida på det bett som hästen trivs bäst med. Varför tycker din tränare att detta är löjligt? Om hon inte kan ge ett mycket gott skäl så tycker jag att det är hon som är löjlig (och trångsynt).

      Ridning är så svårt ändå så man behöver ju inte göra det ÄNNU svårare om det inte behövs.

      Var glad att du har ett bett som fungerar på tävling- det var ju det som var mitt stora bekymmer med Décima- hom gick SUPER på hack som man inte får tävla på och mycket, mycket sämre på ALL annan betsling. Vill man då tävla så ”måste” man ju träna på sådan betsling som är tillåten men eftersom du inte har det problemet så tycker jag att du antingen ska strunta i din tränares åsikter eller verkligen be henne ge en klok och rimlig förklaring som du kan acceptera.

      Svara
      • Linda

        haha, ja men lite trångsynt är hon väl. Eller så! Har faktiskt inte ifrågasatt, men eftersom hon nu inte längre ”käftar emot” så anser väl jag att jag vunnit. Hon kanske förstod att han faktiskt går bättre på sådant?

        Nackdelen med detta är ju att han går som ALLRA ALLRA bäst på novat, som man inte heller får tävla dressyr på. En kass och löjlig regel då det är ett fantastiskt följsamt bett.

        Håller absolut med, varför göra det svårare än det är? Och förstöra harmonin som kommit genom gummibetten?

        Svara
  13. anonym

    +1 på det där med att inte få tävla dressyr med hack, min häst har tandproblem som måste åtgärdas 3 ggr per år (snabbt växande hakar pga fel tandställning) och trivs då såklart bäst utan ett bett i truten, men så måste man ju träna med annat… Fasta ringar och rakt bett funkar(så orörliga bett som möjligt), men inte alls som hacket! När vi tävlade hoppning var det aldrig ngt problem, hoppade sig jättefint runt banan på sitt hack, försökte jag tävla med bett rev han alltid 😉

    Svara
  14. Titti

    Tack och lov så kan vi hoppryttare byta och rida på i princip vad som helst vilket gör att vi kan rida på de bett som hästen trivs bäst med. Jag tror nog att det finns hästar med ”bra” och ”dåliga” munnar. Jag tror inte att det bara handlar om ryttaren och ridningen, utan även om hästens anatomi i övrigt, som någon redan skrivit. Jag har en häst med en bra mun när man rider honom och kan ha vilket bett som helst ur ridsynpunkt. Det som inte funkar är att han får sår på insidan av kinderna vid alla bett som inte är raka och odelade. Tack och lov att jag tävlar hoppning då jag kan betsla fritt! Hade jag tävlat dressyr så hade jag fått rida en häst med sårig mun eller inte tävla alls.

    Brukar ni kolla insidan av kinderna på era hästar? Om inte gör det för dom såren syns inte och dom kan gå med dom utan att vara märkbart irriterade. Det gjorde min och det var av en ren händelse jag upptäckte att han hade dom här såren. Jag har sett dom hos många andra hästar där ägarna inte varit medvetna om att dom fanns.

    För att återkomma om det ultimata bettet så måste jag säga pelham, Jag vet att det är sådant bett som ni dressyrryttare inte ens kan tänka er, men dom hästar jag ridit har alla trivts väldigt bra på detta bett.

    Svara
    • Birgitta

      Har läst någon undersökning enligt vilken det tydligen var otroligt vanligt med någon typ av ”skada”/ sår i hästars munnar- snarare regel än undantag.

      Hästtandläkare Torbjörn Lundström rekommenderar att man byter bett och nosgrimma ofta för att förhindra ”statiskt tryck” men hur många gör egentligen detta?

      Jag gjorde det med Archie och red på hack ibland men vågar tyvärr inte göra det med Kreon. Han får bara växla mellan kandaret och tränset men verkar inte ha några bekymmer i alla fall- hans tänder och munhåla var fullständigt ua för bara några månader sedan.

      Svara
      • Titti

        Jag tror också på det med att byta, jag rider med olika bett och nosgrimmor för att variera trycket. Kan den här den här typen av skador bero på att vi i dag har så mycket känsligare hästar än för kanske 15- 20 år sedan? Är dom känsligare för både sadlar och bett? Ridbarhetens baksida månne? Eller är det vår kunskap och medvetenhet om svårigheterna som ökat? Något att klura på? Vem katten hade hört talas om en sadelutprovare för 25 år sedan än mindre euquipment coach?/ Titti

        Svara
        • Birgitta

          Jag tror att det kan vara en kombination av flera faktorer:

          Dels kanske aveln har fått fram mer känsliga hästar, känsliga både fysiskt och psykiskt? Detta parat med att ryttarna kanske inte är lika skickliga att hantera denna typ av hästar som forna tiders mer tåliga diton kanske gör att skadorna ökat?

          Eller så har inte skadorna ökat EGENTLIGEN men vår MEDVETENHET har kanske gjort det?

          Kanske gick det omkring massor av hästar med felanpassade sadlar förr utan att man begrep det?

          Jag kan bara som en parentes nämna att säkert 75 % av lektionshästarna på min ridskola hade vita ”öar” i sadelstaden = utläkta sadeltryck för 30 år sedan. Jag kan inte MINNAS när jag sett ett sådant de sista säg….10 åren.

          Minns också när jag köpte mina första sadlar: jag provsatt i en sadel i affären-den kändes skön- jag köpte den. Ungefär så gick det till och så gjorde ”alla” :)!

          Svara
  15. Fanny

    Har en kille där hemma som är reagerar MYCKET starkt när jag byter bett, han rids i vanliga fall på 3-delat gummibett och går helt ok på det…
    Har dock nyss plockat vargtanden på honom men det SKA inte vara några problem.
    Han tuggar mkt på bettet så det är inte det att han inte trivs med det..
    Han behöver något som rör sig fast ändå något som ligger still…
    Men så fort han får något han är helt nöjd med (rakt matallbett ex) i munnen blir han ”käftig” och riktigt kaxig! Går verken att styra, svänga elr bromsa.
    Han går som en klocka på sig hackamoore men vill inte att han bara går på det..
    Någon som har något tips!?

    Svara
  16. Lisa

    Jag tycker att kombination bett är det bästa med jätte mjukt bett. Min häst har jag testat allt på men de enda han någonsin gillat är poponici (eller hur de stavas) som är så väldigt mjukt. Det jag märkt med mina hästar är att jag behöver byta hela tiden. Ska jag jobba ordentligt så byter jag till något skarpare men när jag behöver ha hästarna helt avslappnade går jag tillbaka till pop bett. Så desto mjukare desto bättre! Nova betten funkar inte alls lika bra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>