Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du har din häst uppstallad i ett inackorderingsstall där det ingår 10 kilo ensilage i stallhyran och mer kan köpas till.

När en ny häst flyttar in i stallet noterar du att det på hästens fodertavla står att den ska äta 5 kilo ensilage per dag.

Hästen är ett halvblod på runt 165 cm och i normalt hull.

Hur resonerar du:

* Jag tycker att 5 kilo ensilage är på tok för lite oavsett hästens hull och försöker prata med hästägaren.

* Jag sköter mig själv och skiter i andra, säger inget trots att jag tycker att hästen får för lite ensilage.

* Jag försöker sticka åt hästen extra ensilage så fort jag kommer åt.

* Jag tycker att 5 kilo ensilage är en helt ok ranson.

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag hade nog kollat vad den fick mer att äta. Kanske det står flera kg lucern eller halm på menyn? Nånting mer borde den ju få om den ser ok ut.

  Hade hästen inte uppvisat tecken på att må dåligt hade jag kanske inte gjort något.

  Fast 5 kg känns lite i dagens hästsverige . Är detta verkligen en sann iakttagelse?

  Svara
  • Birgitta

   När jag köpte min första häst och i många år framöver var maxgivan hö på ridskolan 5 kilo. Betänk att jag en period hade en 4-åring som växte (och blev 173 cm)- jag vågar inte tänka på hur det hade slutat om jag inte hade haft begrepp nog att köpa till mer hö vilket INGEN annan gjorde.

   Många år senare började man fodra även med (nästan alltid ganska torrt) ensilage. Då ändrades maxgivorna till max 6 kilo hö eller 7 kilo ensilage- oavsett ts-halt på det sistnämnda och IBLAND var det inte så himla torrt…

   När jag flyttade ifrån ridskolan för 3 år sedan var det fortfarande på detta vis och jag var genom åren i princip ENSAM om att köpa till stråfoder till hästen.

   5 kilos-ranson har jag sett förekomma ja, även om det tack och lov hör till ovanligheten.

   Svara
  • Birgitta

   För övrigt är det enligt mig fortfarande EXTREMT vanligt att man ”bantar” hästar genom att dra ner på stråfodret men bibehålla en förhållandevis hög kraftfodergiva- något som många gånger gör mig förtvivlad, både när jag hör resonemanget och de gånger jag sett en vrålhungrig häst kasta sig över till och med andras nerbajsade halm för att äta.

   Svara
   • Sandra

    Vi fodrar våra hästar nästan enbart med hösilage som är väldigt torrt, Mina små får 5-6 kg de stora ligger på 10-12 kg. Vi har tom startat travhäst på bara hösilage och det blev ingen vinst men en peng 🙂

    Svara
 2. Linda

  Jag hade i det tysta undrat över personens lämplighet att ha häst, forskat lite i om det finns någon anledning till att kusen får så lite mat och om tillfälle ges hade jag dragit upp diskusen med hästägaren på ett konstruktivt och vänligt sätt.

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade troligen gjort som du Linda. Håller helt med i Madeleines kommentar att ett tredje världskrig kan utbryta om man kritiserar någons hästhållning och det är därför jag numera tex försöker bita ihop när jag ser folk rida med dubbla täcken i vårt ridhus. Låt häststackaren kämpa sig trött i värmen tänker jag för det finns trots allt värre saker en häst kan utsättas för och vad gäller för lite/ för mycket mat så har jag i alla fall aldrig råkat ut för en häst som har sett ut som en skelett- då hade jag ingripit på ett annat sätt om det behövdes.
   Visst har jag sett en del överfeta hästar i mina dagar och visst är det OCSKÅ skadligt men där går min gräns för hur mycket ovän jag har velat bli med folk. Hjälper det inte med konstruktivt och vänligt prat så ger jag upp.

   Svara
 3. Lina

  Håller med Linda. 5 kg låter ju ohälsosamt lite. Hade kanske visat några forskningsrapporter kring utfodring för ägaren, men som sagt på ett vänligt och konstruktivt sätt.
  10 kg ensilage kan ju vara lite det också. Hellre fritt på hö/hösilage/ensilage än att något kraftfoder ingår.

  Svara
 4. Sofia

  Jag hade pratat med hästägaren. Hästen har ett stort behov av att tugga och deras mage har behov av mycket stråfoder. Jag slår vad om att hästen skulle bli mkt lugnare, snällare och mer harminiska i alla lägen om den fick minst 10 kg vilket jag tycker är ett minimum för en stor häst som rids regelbundet. Jag har svårt att inte säga till då jag ser sånt där då jag vet hur viktigt det är för hästar med stråfoder. De flesta hästar även på tävlingsnivå har inget större behov av kraftfoder och speciellt inte kilovis.
  Jag skulle som någon annan skrev i en kommetar, försöka prata med ägaren och fråga hur tankarna har gått när hon gjort hästensfoderstat, på ett vänligt sätt. Jag skulle nog även skriva ut information om hästens foderstat och sätta upp i stallet 🙂

  Svara
 5. Renee

  Vi har en D-ponny som får 5 kg ensilage/dag, väger ca 410 kg och får inte väga mer.. Han får 3/4 mått kraft o lite betfor – står på spån men får lite halm då o då för att pilla med!! Vet inte om det är för lite? Vår vet tycker inte det??? Rids varje dag – dock skrittpromenad varannan o dressyrpass varannan dag! Får nog gå en kurs!! ;)) haft ponniesar i 8 år men alltid fått hjälp av andra när det gäller foderstat! Dock är det väl eg också viktigt att diskutera om man på anläggningarna analyserarar ensilaget som ges o då inte bara hur hög proteinhalt som finns o torr/resp våt utan även för ex mögelsporer.. etc, etc. De allra flesta är ju eg helt i händerna på stallägarna. Erbjuds dåligt foder m mycket mögelsporer då är det det ju heller ingen höjdare oavsett hur mkt foder man än ger?!

  Svara
  • Birgitta

   Analys hade absolut varit önskvärt. Vet att många inte tar någon då deras hö/ ensilage skördas från många olika fält (dyrt att ta många analyser) eller köps in från olika håll men då blir det mycket svårare att fodra och man får gissa.

   Det finns ju ensilage/ hö med sådana värden att man inte behöver ge en matsked kraftfoder och dito där man behöver komplettera ”hur mycket som helst” och detta kan man (väl????) knappast se med blotta ögat, framför allt inte som lekman som inte har en aning om hur åkrarna sett ut.

   Svara
  • Sofia M

   Jag tycker att ponnyn kanske rör på sig för lite. Fast det beror iofs på hur gammal den är.
   Ponnyer går oftast inte att banta genom att dra ner på maten. På ridskolan jag jobbar på har vi ponnyer som går 1-2 timmar 6 dagar i veckan som trots att vi håller nere på fodret är överviktiga. Med andra ord borde dom gå hårdare pass, men det är svårt med A- och B-ponnyerna då ryttarna oftast är nybörjare.

   Det är en svår balansgång, speciellt om man har en ponny, men att bli rida ordentligt 6 dagar i veckan är absolut inte fel så länge ponnyn är frisk och inte ungponny.

   Svara
 6. rackemarie

  Jag hade nog försökt att komma till samtal med hästägaren om varför hästen fick så lite hö. Kanske lite skämtsamt kommentera att det faktiskt är gratis i stället för att slänga ut massa pengar på onödigt kraftfoder.
  I övrigt: Håller med om att det kan vara lite problematiskt när höet/silaget inte är analyserat. Så är fallet hos oss då det tas från olika fält. Jag har alltså ingen chans att räkna ut en foderstat utan får räkna ”med ögat” och lite sunt förnuft. Grundar med ca 12 kg torrt silage till halvblodet och 8 kg till den övervuxna ponnyn.De gånger silaget är blötare kan det väga bra mycket mer, men det blir ungefär samma mängd. Dessutom ges halm att tugga på. Några nävar lusern i stråform plus lite kraftfoder (max 1 kg/dag) och betfor och linfrö. Det är det hele 🙂

  Svara
 7. Minstral

  Vi har haft det scenariot här när vi hade inackorderingar. Det ingick obegränsat med hösilage medan man fick köpa sitt kraftfoder själv. En stor häst, säkert 650 kg fick ca 5 kg hösilage, krubban full av kraftfoder. När ägaren tyckte han var för tjock drog hon ner ännu mer på grovfodret men aldrig på kraftfodret. Kan ju tilläggas att denna häst alltid var övertäckad också. Som tur var står våra hästar på halm och det var jag som skötte lunchningen ute i hagen. Lunchade från rullebör och ägaren visste att lunchen inte mättes upp. Det enda som var sagt var att han inte skulle ha för mycket, allting är ju relativt tyckte jag;) Jag försökte på alla vis snyggt prata med denna ägare men vissa ändrar sig aldrig och tror att de redan kan allt.

  Svara
 8. Madeleine

  Jag hade nog aldrig vågat påpeka för någon jag inte känner att hästen får för lite hö, eller vad som helst annat.
  Har lärt mig att då utbryter ett världskrig. Att kritisera hästmänniskor som man inte känner är som att säga till föräldrar att ta hand om sina barn bättre

  Svara
 9. Dressyrtant

  Jag är inte den som berättar för folk hur de ska ha häst om i inte hästen far illa. Med tanke på att en häst ska ha 1-1,5 kg/ 100 kg häst om det är hö så hade jag pratat med vederbörande. Tuggbehovet ska också tillgodoses.
  Jag häpnar egentligen, fem kilo?! Det får min på morgonen… Han är uppe på mellan 15-18 kg/dag beroende på vilka värden vi har.
  Vi hade en liten shettis som fick 5 kg/ dag…

  Svara
 10. Anna-Kajsa

  Jag hade nog inte sagt något i första taget. Min kompis hade för länge sedan en häst med knepig ämnesomsättning. Det tog många år för henne att våga sänka högivan till ca 5-6 kg (bara krubbskrammel när de andra fick kraftfoder) Men när hon gjorde det funkade det. Hästen stod även på halm. Det var jättejobbigt för henne med alla som skulle tala om hur fel det var.

  Svara
 11. Julia

  Det första alternativet absolut, det handlar ju om en stor häst inte en liten ponny. Har varit med om liknande. Ägaren tog inte det minsta illa vid sig, utan var tacksam. Hen fick mer kunskap om det. Det gäller att säga det på rätt sätt. Man bantar inte hästen genom att minska på grovfodret så. En häst av den storleken behöver mer grovfoder, det vore mindre smart ur ekonomisk synpunkt att tillsätta lucern.

  Svara
 12. Anonym

  Hade kommenterat det hela om hästen mått dåligt. Tycker inte det gynnar ngn att lägga för mkt energi på vad andra gör med sina hästar, vare sig det gäller foder, vilka täcken folk använder eller annan skötsel heller för den delen. Brukar vara lugnast så…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>