Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du är bjuden till en större privat nyårsfest där arrangörerna har uttryckt önskemål om att alla deltagare ska bidra med 100 kronor i förväg för att raketer och nyårssmällare ska köpas in och avfyras gemensamt vid tolvslaget.

Hur resonerar du:

* Jag avböjer deltagande då jag är helt emot raketer och nyårssmällare.

* Jag bidrar med de 100 kronorna fast jag egentligen INTE vill och när raketerna skjuts upp stannar jag kvar inomhus.

* Jag bidrar med de 100 kronorna och deltar vid uppskjutningen- jättekul!

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. cia

  Jag tackar nej till festen. Är hemma med våra hundar och hästar på nyår. Alla som känner mig och min familj vet att vi har en skotträdd hund.
  Det är därför jag borde ta tag i dage och börja förbereda årets Nyårsbaluns som vi har här på Björkhaga.
  Gott Nytt år! och tack för din härliga Blogg!!!!
  kram Cia

  Svara
 2. Lina

  Jag hade inte bidragit med pengar utan själv köpt t.ex japanska lyktor som inte förstör för djuren.

  Svara
  • Liz

   Hmmm, flera förespråkar japanska lyktor och de verkar ju vara stämningsfulla och vackra att se på. Men ofarliga för djuren vet jag inte om jag håller med om. Har läst att dessa kan bli ett problem för bl a lantbrukarna och deras kossor som tydligen kan få i sig ståltråden som håller ut lyktan. Kanske inte alla håller koll på var lyktan landar och blåser det lite kan den föras långt bort. Kanske något att tänka på…

   Svara
 3. Minstral

  Jag hade bidragit, tycker det är bättre med samlade fyrverkerier vid tolvslaget än massa småskjutande hit och dit.

  Svara
 4. G

  Min man får lägga ut för oss båda, pyroman som han är ;). Är vädret ok så går jag ut o kollar annars sitter jag kvar bekvämt inne o tjötar o dricker vin.
  Eller förresten, står nog och håller i barnen :S

  Svara
 5. rackemarie

  Jag hatar smällare och raketer. Skulle få sitta hemma och trösta katterna. Hunden, däremot bryr sig inte. Våra nuvarnde hästar vet jag inte om de bryr sig eftersom det är första nyåret vi har dem.

  Svara
 6. Caroline

  Just nu har jag ryggskott och lär inte fira nyår i år. Svaret på din fråga är att jag avböjer, räcker med att se på andras nyårsraketer som de smäller upp. Fast generellt tycker jag det är löjligt att sprutta eld på pengar, MEN Vill också vara tydlig att andra gör vad de vill med sina pengar. =)

  Svara
 7. Paula

  Skulle aldrig gå på en sådan fest, tycker fyrverkerier är både korkat och respektlöst. I min bekantskapskrets skickar vi iväg ljuslyktor istället..

  Svara
 8. Birgitta

  Själv skulle jag helst se till att alla former av smällare och raketer förbjöds helt och i andra hand att smällandet endast skedde under organiserade former av tex kommunerna och endast vid tolvslaget.
  Jag kan förstå att vissa finner nöje i att både avfyra och titta på raketer men då det finns så många som mår så dåligt av detta, både människor, vilda och tama djur så anser jag att detta måste komma i första hand- inte att dessa människor vill roa sig på detta vis.
  Ingen av mina hundar har någonsin visat någon skott-rädsla tack och lov men tex min mammas hund var livrädd och fick sederas- väldigt tråkigt att ha det så nyårsafton efter nyårsafton.
  När jag hade häst på ridskolan var jag många gånger jätterädd att förbipasserande barn och ungdomar skulle skrämma hästarna med smällare- särskilt de dagar hagarna bestod av knögglig is.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>