Dagens (tolknings)fråga

Om du hade en häst som var säg 6-8 år gammal och denna häst fick 2-3 kilo kraftfoder om dagen samt hade för vana att i vart fall någon/ några gånger i veckan bocka med dig på ryggen eller bralla iväg; hur skulle du tolka detta:

* Hästen är GLAD- kul! Låt det förbli så.

* Hästen har överskottsenergi pga för lite motion och/ eller för mycket kraftfoder- jag minskar på det sistnämnda.

Efter att ha läst några olika diskussioner på framför allt 2 ungdomsbloggar slås jag av hur olika (?) barn och ungdomar vs vuxna resonerar.

För medan nästan alla ungdomar anser att en brallande häst är en GLAD häst som man inte ska försöka stoppa från dessa glädjeyttringar så INBILLAR jag mig att vi vuxna snarare hade börjat med att dra ner fodret, eller har jag fel, mesig dressyrtant som jag är?

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corre

    Jag hade nog
    1. Sett över hur mycket hästen motionerades kontra kraftfoder.
    2. Kollat om hästen har ont någonstans.

    Om hästen är fullt frisk så hade jag kanske minskat kraftfodret och ökat högivan lite. Och ökat ridningen lite . Normalt tränande hästar och även tävlingshästar behöver egentligen inget eller bara väldigt lite kraffoder så länge du har ett bra hö. :).

    Nu är ju min häst lika pigg oberoende på hur mycket/lite mat hon än får, sen tillåter jag inte att hon bockar, stegrar eller springer iväg när jag rider. Och hon gör det heller inte 🙂

    // Corre

    Svara
  2. Birgitta

    De enda gångerna Kreon bockat när man rider har varit på tävling och skulle han börja med detta under ridning skulle jag definitivt inte tolka det som glädje utan som ren istadighet/ ovilja, så pass bra inbillar jag mig att jag känner honom efter mer än 1 år tillsammans.

    Nu får ju han inget kraftfoder att tala om (max 1 kg havre) så jag skulle bli väldigt orolig om ett bock och brall-beteende skulle börja uppträda frekvent.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    I det fallet skulle jag nog ta bort kraftfodret. Men jag tycker att det är rätt stor skillnad på bockningar och bockningar. Istadiga bockningar och bockningar på ridbanan är förstås inte ok. Inte heller bockningar som är olydnad eller för att få av mig. Jag har mycket högre tolerans för några bocksprång med god framåtbjudning om jag galopperar på ett fält, till exempel. Även någon liten bock första gångerna jag försöker byta är sånt som jag inte bryr mig så mycket om,.

    Svara
    • Birgitta

      Det håller jag med om. Bockningar vid inlärrning av byten och ute på ett stort fält skulle jag också kunna acceptera- det är i det ”vardagliga dressyrarbetet” jag skulle bli bekymrad/ inte acceptera det.

      Svara
  4. Jenny

    Jag hade nog dragit ner på kraftfodret. Såpass mogen häst brallar ju inte flera gånger i veckan av glädje utan av överskottsenergi enligt min mening.

    Gott nytt 2013 från annan mesig dressyrtant!

    Svara
  5. LenaB

    Devinitivt dragit ner på kraftfodret. Kanske tom tagit bort det helt under en tid och sett över foderstat kontra hästens motion. Min häst går bara på 1/2 kg kraftfoder/dag så jag är ingen stor fan av att proppa i dem en massa energi utan anledning…

    Gott nytt år!!

    Svara
  6. Lina S

    Hästen jag rider nu (du vet ju vilken det är) bockar när hon spänner sig i ryggen – något vi hela tiden jobbar med att få bort. Ger du galoppskänkel med ytterbenet bockar hon direkt för hon gillar inte det och då spänner hon sig och då slår hon backut typ.

    Om hästen skulle börja bocka plötsligt skulle jag först ta den till veterinär – den kan ha ont. Hästen jag rider är kollad av vet. Skulle den bara bocka när man tex galoperade på ett fält skulle jag se det som glädje – men inte om den gjorde det regelbundet under ett vanligt dressyrpass!

    Svara
  7. sofia

    En häst som bockar tolkar jag inte nödvändigtvis som glad, jag kan likväl tolka det som något annat problem som smärta/ovilja att ha ryttarenpå ryggen.

    Naturligtvis kan hästen vara glad och bocka i hagen, men jag skulle inte vilja påstå att jag tycker det är normalt med en ryttare på ryggen i vanlig dali ridning. Möjligen ett glädjeskutt någon enstaka gång om det gått länge seda hästen gick jobb.

    2-3 kg kraftfoder…..hmmm föredrar att ge mer grovfoder. Är ingen förespråkare för kraftfoder i stort.

    Svara
  8. Cristel

    Bara en nyfiken fråga, men räknar ni verkligen 2-3 kg kraftfoder som en stor mängd?
    Det är ju precis vad som står på fodersäckarna, vid normalt arbete.

    Svara
    • Birgitta

      Vad är ”normalt arbete”?

      Klart att fodertillverkaren vill att du ska ge så mycket kraftfoder som möjligt- det tjänar ju han på!

      För en hobbyhäst som rids 4-5 timmar i veckan på lätt nivå (vilket majoriteten av den svenska häststocken gör) tycker jag att det är för mycket- många skulle inte ens BEHÖVA kraftfoder med ett bra stråfoder!

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag skrev en artikel en gång om ”fodersäcksfoderstater”. Jag räknade ut foderstaterna från ett antal kraftfodersäckar och jämförde med hästarnas behov. Inte mycket som stämde där kan jag säga… Men visst, 2-3 kg kanske inte är extremt mycket, men för de flesta hästar är det i överkant. Min tränares landslagshäst åt t ex hösilage och 1,5 kg havre när den gick som mest. Sen håller jag med om att förhållandet mellan mängden kraftfoder (havre) och hur pigga hästarna är inte är självklart mina ögon heller. Jag har aldrig haft någon häst där detta samband har varit tydligt. Men en annan risk med för mycket kraftfoder är att stärkelserikt foder tar smältkapacitet från grovtarmen. Det går ut över hur hästen kan tillgodogöra sig grovfodret. Därför kan t ex en större giva korn vara direkt kontraproduktivt. Ofta hör man ju att man ger korn för att hästen behöver lägga på sig, men risken är att kornet ist gör så hästen inte tar upp näringen från grovfodret.

      Svara
  9. Sandra

    Dragit ner på kraftfodret. Bockningar kan de göra i hagen inte när vi sitter på då är det jobb. jag försöker alltid störa dem när man känner att bus är på g. En som jag ridit in som vilat ett tag red jag på idag och hon var glad och visade att nu vill jag busa då avbröt jag direkt så de kommer på andra tankar. Nästa gång sitter nån på som inte kan känna kanske och så slutar det med en olycka.

    Svara
  10. Anna

    Det skulle bero helt på..skulle det komma plöstsligt så skulle jag fundera mer över om den hade ont eller om jag hade pressat den för hårt eller om den blivit skrämd av något.

    Hade jag en häst som bockade lite o ruskade på huvudet vid uppvärmning för att sen jobba på som vanligt skulle jag inte fundera så mycket över det. Men om den verkligen bockade stort så skulle jag börja med att dra ner på kraftfodret o longera en stund innan jag satte upp. En del hästar verkar behöva bocka av sig för att lossa spänningar i ryggen o kroppen. Det vore även läge att se över utrustning o se om den orsakade obehag.

    Svara
  11. Paula

    Har en kompis som går en instruktörsutbildning just nu. Senaste träffen fick om lära sig nya rön/studier, att kraftfoder inte ger hästen överskottsenergi. Du kan inte fodra en häst pigg lika lite som en hund blir piggare bara för att du proppar i den mycket mat (eller vi människor också för den delen, att barn blir överpigga och får en ”sockerchock” av fikabröd är ju bara en myt.) Det är tydligen hormoner som styr överskottsenergi, inte mat. Enligt denna teorin då :).

    Svara
    • Birgitta

      De hästar jag haft och som varit ”sävliga”/ där jag önskat MER ”vakenhet” har INTE blivit mer alerta hur mycket jag än ökade på havregivan.

      Huruvida Kreon hade blivit ännu mer framåt av mer havre har jag inte sett någon anledning att prova.

      Svara
  12. Ann

    Det är väl iofs så att man kan fodra en häst pigg om den är för tunn och alltså inte får i sig tillräckligt med energi.
    Men en häst i bra hull eller för rund blir ju sällan piggare av mer kraftfoder. Jag försökte förklara det för en ponnymamma med fet (fång)ponny för ett tag sedan.
    »Hon behöver ju sitt kraftfoder för att ORKA«.
    Nej, hon är tjock, och komemr orka mer om hon går ner lite i vikt och det faktum att hon ÄR tjock visar ju (oftast) att hästen redan får det den behöver och lite till.

    Svara
    • Birgitta

      Att hästar behöver kraftfoder just för att ORKA är den i särsklass vanligaste missuppfattningen vad gäller foder enligt mig.

      Och inte för att man alltid kan jämföra en häst med en människa men jag brukar ändå tänka hur JAG känner mig om jag är proppmätt av en massa mat- då är jag knappast PIGG utan snarare slö och däst. Samma sak om man är överviktig- DET brukar inte borga för MER ”pigghet”.

      Svara
  13. cia

    När jag ägde Rosea fick hon max 2 kg kraftfoder och helt HAVREFRITT.
    Hon är en sån häst som det krullar sig i skallen på och hon blir så pigg så att hon bara måste få utlopp för sin energi.
    Däremot fodrade jag på henne med mycket hösilage av bra kvalité. Jag vet att hon tidvis gick på mindre kraftfoder än ponnyerna som vi hade i stallet. Speciellt när vårgräset kom…
    mvh
    Cia

    Svara
  14. Titti

    Jag vill ha tryck i min och fodrar på med kraftfoder för att få det. I full tävlingsform är han uppe i ca 3,5 kg havre, vilket är rätt normalt enligt mig. Paula jag undrar om dom som har kommit fram till dom här rönen har gett godis till ett barn och inte sett någon skillnad? I så fall får dom gärna komma hem till oss, min dotter reagerar i alla fall på socker och far runt som en skållad råtta på lördagar!;) Jag hade även en häst innan som blev skogstokig om han fick havre, man kunde märka det direkt! Kanske är det en myt att du kan fodra fram överskottsenergi, men min erfarenhet säger mig annat?? Min häst utan havre = sävlig ko! Givetvis ska hästar inte vara överviktiga och tjocka hästar är det värsta jag vet! Man får väl fodra med både öga, känsla och framräknad foderstat! Det allra viktigaste är dock att stråfodret är det som är huvudnäringen!! Kraftfodret finlirar man med!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>