Gratis är godast (om överutfodring)

Funderade vidare på detta med att vissa hästägare dagligen ger sina promenad/hobbyhästar 2-3 kilo kraftfoder (ibland till och med mer) och här skulle jag faktiskt vilja ”anklaga” en del stallägare för att de i vart fall BIDRAR till denna, som i alla fall jag anser många gånger överutfodring.

Varför ger så många sina hästar kraftfoder trots att både forskning och ärligt talat SUNT FÖRNUFT visar att en hobbyhäst som rids ett fåtal timmar (4-5) i veckan knappast behöver sätta i sig flera kilo havre eller annat spannmål om dagen?

Jag tror att en del av förklaringen är GAMMAL HÄVD- dvs ”så har man alltid gjort” ända sedan man använde sig att hästar i jord och skogsbruk men också det jag ibland raljerande benämner som ”GRATIS ÄR GODAST”.

Min erfarenhet är att människan är sådan till sin natur att den gärna vill utnyttja det som är gratis eller ”ingår” och i många stallhyror ingår TYVÄRR kraftfoder.

Minns att det i mitt första hyreskontrakt på ridskolan stod att det ingick 5 (FEM!!!) kilo havre i stallhyran och det kunde man ju skriva gudbevars…..ingen utnyttjade ändå hela denna ranson men det såg säkert generöst ut ”på pappret”. Man kunde lika gärna ha skrivit 8 kilo eller 30 kilo…ingen risk att man behövde leverera så att säga….

Även på nuvarande anläggning ingår det flera olika fodersorter i stallhyran om man betalar för fullskötsel (dvs inte i ”mitt” stall där vi mockar och sätter foder själva)- exempelvis en müsli som kostar ganska många fler kronor per kilo än vad tex ”traditionell” havre kostar.

Jag har under dessa mer än 3 år som jag har stått på anläggningen hunnit se en hel del hästar komma och gå och utan att ha intervjuat deras ägare kring fodervalet vågar jag drista mig till att tro att majoriteten INTE hade åkt och köpt exempelvis detta dyra foder om det INTE hade ingått i stallhyran.

Dels hade man inte velat lägga flera hundra kronor på fodret per månad och dels givetvis inte heller ha böket med att åka och köpa maten och släpa hem den. Nej- då hade man nöjt sig med tex havre och ensilage (som ingår i riklig mängd i stallhyran)  eller slopat kraftfodret helt.

Men när det nu finns där och som sagt INGÅR GRATIS då ”passar man på”.

Så om man vill att Sveriges alla promenad/hobbyhästar ska äta mindre kraftfoder så är jag övertygad om att en väg att gå är att slopa kraftfoder i stallhyrorna- tro mig…det hade märkts direkt!

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sandra

    Hos oss så ingår bara hösilaget i priset och en del ger mycket kraftfoder men de flesta nästan inget så du har rätt.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Ytterligare en fördel med eget stall – man styr sina kostnader själv. I ditt fall blir ju hästägarna tvungna att betala för dyr müsli vare sig de vill eller inte. Tacka sjutton för att en del åtminstone vill fodra med det då ;-).

    Svara
  3. Prick

    Så finns det ju också två sidor av myntet.
    Det ÄR ju lättare att transportera/förvara kraftfoder jmf med hö tex.
    Kan nog spela in också.

    Och visst är det lättare att välja något som ingår framför att betala extra OCH ha omaket med inköp/bära/förvara.

    Svara
    • Birgitta

      Fast jag kan inte förstå varför man inte FÖRST tar maxgiva av ensilaget som ingår i stallhyran (vilket i princip ingen gör)för att DÄREFTER komplettera vid behov.

      Svara
      • Cristel

        I mitt stall ingår det fri tillgång på silage. Det är toppen! Han äter runt 20 kg om dagen, får han mer lämnar han för mycket.
        Jag måste ändå toppa med lusernhack och 2kg kraftfoder för att han ska hålla sig i hull.
        Han går verkligen inte hårt, och de andra hästarna klarar sig snudd på utan kraftfoder alls. Alltså ger jag upp och köper svindyra säckar.
        I andra stall har jag alltid köpt till hö så han har fått sina 20kg/dag. Det blir dyrt, men jag skulle aldrig ge kraft istället för hö.

        Svara
  4. rackemarie

    I vårt stall ingår inget, men däremot finns det spån, hösilage, foderhalm, havre och betfor att köpa till självkostnadspris. Utöver detta kompletterar jag med ett ”dyrt” müsli-foder med magnesium (havrefritt), linfrön, lusern och mineraler. Ingen av våra hästar får mer än ett kilo kraftfoder. Den ena hästen är av naturen ”pigg” och får ingen havre alls. Den andre är något lite lugnare (precis som jag vill), men får ändå väldigt lite kraftfoder. Däremot äter båda mycket silage och halm.Tror att det är bra att de får tugga mycket och få huvuddelen av fodret som grovfoder, inte minst med tanke på hur hästens matsmältning fungerar. Den lille pigge har dessutom ett småmaskigt hönät som vi fyller innan vi åker hem på em/kvällen för att han ska ha sysselsättning fram till kvällsfodringen då han annars börjar väva, en olat vi inte visste om när vi köpte honom 🙁
    Store röd behöver inget då han tar naturliga pauser i sitt ätande.

    Jag skulle INTE lägga på en massa havre även om det ingick i hyran, men ser hellre att jag slipper betala för det jag inte vill använda.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill också ha så mycket ät-tid som möjligt till min häst med tanke på den begränsade tiden våra hästar går i hage (ca 6-7 timmar/dag).

      Svara
  5. Anonym

    Det som är rätt för den ene kanske inte är rätt för den andre. Vissa vill fodra med kraftfoder, andra inte. Varför lägga så mycket energi på hur andra gör?

    Svara
    • Birgitta

      Fast nu är ju detta i mångt en DISKUSSIONSBLOGG så det är väl intressant att höra hur folk resonerar. Jag lägger inte ”mycket energi” på hur folk fodrar men jag har ögon att se med.

      Svara
    • Birgitta

      Sedan är det väl bra att någon- i detta fallet JAG, kommer med konstruktiva lösningar på hur man kan minska i många fall skadlig överutfodring, tycker du inte det ”Anonym”?

      För som jag ser det kommer inget gott ur de hästar som blir feta, hysteriskt pigga eller rent utav SJUKA (ja, kolik, korsförlamning och fång är sådant som mycket lättare drabbar överutfodrade hästar), däremot finns det pengar att spara, liksom spannmål som man kan använda till annat.

      Genom ditt svar att det som passar för en inte passar för någon annan tycker jag att du gör det lite för lätt för dig i denna diskussion- så kan man väl tycka om det mesta i livet men betyder det att man inte ska bry sig eller söka andra/ alternativa lösningar?

      Svara
  6. Sussi

    Jag tror att de flesta överutfodrar för att de inte tänker eller för att de har för dålig kunskap – inte för att det är ”gratis”. Sedan ÄR inte universallösningen för alla hästar fritt med hö och inget kraftfoder. Min häst äter 5 kg kraftfoder (pelleterat, extra proteinrikt) om dagen för att foderstaten skall gå ihop.

    Det största problemet för min del är att han inte äter så mycket hösilage (som är friskt både till lukt och smak och serveras på ett hästvänligt sätt i små portioner ofta, för den som undrar) som skulle behövas för att täcka hans behov samt att hösilaget har låg proteinhalt.

    Därför fodrar jag med mycket kraftfoder till den hästen, inte för att det är gratis (för det är det sannerligen inte). Är lite trött på att bli ifrågasatt för detta, särskilt av de som inte beräknar foderstater och antingen över eller underutfodrar själva.

    Tänk om vi vore lika nogranna med vad vi själva stoppade i oss. Då hade det skumpat färre feta kärringar i sadlarna 😉

    Svara
    • Anna

      Ja Birgitta, där har du sannerligen ett ämne för ett blogginlägg – varför det finns så många ryttare som inte sköter sina kroppar (i klarspråk – är mer eller mindre feta) när det vi sysslar med faktiskt är en sport. Jag är sjukt trött att se ryttare efter ryttare stå och dricka cola/kaffe och röka en cigg samtidigt innan de ska sitta upp på sin häst. Jag är även sjukt trött att bara kunna välja mellan toast och delicatoboll när jag är på tävling. Frågar man efter frukt så får man typ svaret ”nej, men vi har kexchoklad”.

      Svara
      • Birgitta

        Ja, denna för vissa och i vissa sammanhang känsliga fråga skulle man kunna skriva mycket om. Får se om jag kommer på någon bra infallsvinkel- tipsa gärna annars!

        Svara
      • G

        Bra inlägg!
        Jag sköter cafeterian ibland vid tävling och försöker alltid se till att det finns bra mackor (inte tekaka med lite slafs på) och riktig mat med sallad till. Sen verkar de flesta dressyrtanter ändå inte äta lunch men gärna köpa fikabröd o kaffe. Stackars magar.
        🙂

        Svara
  7. Ann

    Som själv inköpandes fodret utgår jag från att hästarna (2 egna och en inackordering) ska må bra. Sen tänker jag på mitt besvär och min ekonomi.
    Jag antar att de flesta som har inackorderingar resonerar som så. För att få hyresgäster måste man ju erbjuda någon form av vettigt utfodringsalternativ samtidigt som man vill få ut mesta möjliga förtjänst.

    I mitt fall innebär det att havre är både enklare och billigare än hö. Hästarna få ganska bra mängd hö/hösilage, men jag toppar av ovan orsak med havre. Ena hästen äter faktiskt 4 kg havre och jag bekymrar mig inte om den mängden så länge han är bra i hull och humör.

    Hade jag stått i ditt stall Birgitta, hade jag nog utnyttjat Müsli-fodret till viss del. Erbjuds det så varför inte liksom? Om inte annat så tycker ju oftast hästarna mycket om det.
    Alternativet hade varit att få stallägarna att ta bort detta från menyn och kanske få ner stallhyran. Alternativt igen; erbjuda Müslin, men då till en högre hyra. De flesta stall jag vet erbjuder mer prismässigt likvärdiga produkter i själva grundhyran; havre, kornkross, billigare pelletterad produkt etc.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>